Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υπόδικος ο Ντε Βιλπέν για συνωμοσία εναντίον του Σαρκοζί
Υπόδικος ο Ντε Βιλπέν για συνωμοσία εναντίον του Σαρκοζί Εκτύπωση E-mail
20.11.08

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν κλήθηκε σε δίκη για τον ρόλο του σε ένα πιθανολογούμενο συνωμοτικό σχέδιο σπίλωσης του Νικολά Σαρκοζί, σήμερα προέδρου της χώρας, όταν ήταν αντίπαλοι υπουργοί.

Ο Βιλπέν έχει μετ' επιμονής διαψεύσει ότι ενήργησε επιλήψιμα στην υπόθεση γνωστής ως «clearstream affair» στην οποία κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να πλήξει την υπόληψη του Σαρκοζί με πλαστά έγγραφα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2007 τις οποίες κέρδισε ο Σαρκοζί.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί αυτή η απόφαση να πάει σε δίκη», είπε ο Βιλπέν σε χθεσινοβραδυνή του δήλωση όταν μία πηγή προσκείμενη στην υπόθεση ανέφερε ότι απαγγέλθηκε κατηγορία σε βάρος του για συνενοχή σε δυσφήμηση».

Η δίκη, που είναι πιθανόν να διαρκέσει πολύ χρόνο, αναμένεται να αρχίσει το 2010 και να ανοίξει ένα από τα πιο επώδυνα σκάνδαλα της εποχής του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ.

Ο Βιλπέν, πρώην διπλωμάτης που έγινε ευρύτερα γνωστός για τις επικρίσεις του για την αμερικανική στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ το 2003, ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Σιράκ. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, στην συνέχεια υπουργός Εσωτερικών για να γίνει πρωθυπουργός το 2005.

Το σκάνδαλο ξέσπασε για πρώτη φορά το 2004 όταν ένας δικαστής για θέματα σχετικά με την διαφθορά έλαβε πληροφορίες για μυστικούς λογαριασμούς σε οίκο εκκαθάρισης συναλλαγών στο Λουξεμβούργο που φαινόταν να διατηρούσε ο Σαρκοζί και δεκάδες άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Οι «λογαριασμοί» αποδείχτηκαν πλαστοί και η έρευνα στράφηκε στον εντοπισμό αυτών που ήταν πίσω. Οι εικασίες επικεντρώθηκαν στον Βιλπέν που έδωσε εντολή σε αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών να κάνουν μυστική έρευνα για τους «λογαριασμούς» που στη συνέχεια πέρασε σε ανακριτή. Ο πληροφοριοδότης αποκαλύφθηκε στη συνέχεια ότι ήταν ο Ζεργκορέν, ένας παρασκηνιακός παράγοντας που συνεδρίαζε στενές σχέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών με την θέση του ως διευθυντικού στελέχους της EADS.

Οι δικαστές που ερευνούν την υπόθεση πιστεύουν ότι ο Βιλπέν ενδέχεται να έπεισε τον Ζεργκορέν να παραδώσει τα έγγραφα. Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι τουλάχιστον δεν εμπόδισε τον Ζεργκορέν να ενεργήσει παρά τις αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των αρχείων.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2611&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote