Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σημίτης: Δεν αρκεί μια οριακή νίκη
Σημίτης: Δεν αρκεί μια οριακή νίκη Εκτύπωση E-mail
19.05.07
«Κορυφαία στιγμή συσπείρωσης» χαρακτήρισε ο Κώστας Σημίτης το προγραμματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ασκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσδιόρισε το στόχο που πρέπει να επιτύχει το κόμμα:

 «Πρέπει να κερδίσουμε εμπιστοσύνη και πέρα από τις παραδοσιακές μας δυνάμεις», επισήμανε ο Κ. Σημίτης στην ομιλία του προς το συνέδριο «Δεν είναι αρκετή μια οριακή νίκη.

Πρέπει να πείσουμε και να κερδίσουμε εμπιστοσύνη πέρα από τις παραδοσιακές εκλογικές μας δυνάμεις», τόνισε. Ο τέως πρωθυπουργός:

 * Εμφανίστηκε άκρως ενωτικός: «Υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπανδρέου μπορούμε να μπούμε αγωνιστικά, συσπειρωμένοι, στην τελική ευθεία».

Και πρόσθεσε εν είδει νέου συνθήματος: «Εμείς που σηκώσαμε τις σημαίες της Αλλαγής και του Εκσυχρονισμού μπορούμε και πάλι να σηκώσουμε τη σημαία της νίκης». 

* Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε ότι αναρριχήθηκε στην εξουσία «με ένα συνονθύλευμα υποσχέσεων και μόνο γνώμονα τη δημιουργία εντυπώσεων.

 Η κοινωνία σήμερα -πρόσθεσε- είναι αντιμέτωπη με μια κυβέρνηση αναξιόπιστη, υπεροπτική, αδιάφορη για τον τόπο, αδίστακτη απέναντι στους θεσμούς και τις αξίες της δημοκρατίας.

Μια κυβέρνηση που εξαπατά την κοινωνία με κενά λόγια και περιφρονεί τους πολίτες με τη συστηματική παραπλάνηση που εφαρμόζει». Για την οικονομία 

* Εκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση της οικονομίας, τονίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση, με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει οικοδομήσει μια φαντασιακή εικόνα της οικονομίας, που βρίσκεται σε βαθιά αναντιστοιχία με την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία».

Την κατάσταση αυτή, ο κ. Σημίτης την αποτύπωσε σε τρεις διαπιστώσεις. Πρώτον, «τη μεγαλύτερη καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στα χρόνια μετά ή και πριν τη Μεταπολίτευση».

 Οπως υποστήριξε, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών το 2006 έφτασε στο αστρονομικό μέγεθος του 10,3% του ΑΕΠ έναντι 5,3% το 2004.

Το χαρακτήρισε «τεράστιο και εξαιρετικά επικίνδυνο άλμα». Δεύτερον, «την ώθηση των νοικοκυριών σε όλο και μεγαλύτερο ιδιωτικό δανεισμό με όλο και υψηλότερα επιτόκια.

 Η εξέλιξη αυτή -εξήγησε- οδηγεί στη σοβαρή υποθήκευση του αυριανού βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και σε κοινωνική δυσφορία».

Και, τρίτον, «την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στην εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια του πολίτη.

Οι ανισότητες και οι διακρίσεις επιτάθηκαν».  Κ. Λαλιώτης και Λ. Κύρκος πλάι πλάι στις πρώτες σειρές. Και οι δύο καταχειροκροτήθηκαν

Ο τέως πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των «δραστικών αλλαγών» στην Παιδεία, ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια, και επικαλέστηκε το παράδειγμα των πιο προηγμένων χωρών, στις οποίες τα δυο τρίτα ώς τα τρία τέταρτα της εγχώριας δαπάνης για την έρευνα και την τεχνολογία καλύπτεται από τις επιχειρήσεις. «Υπερεθνικά πεδία» 

Αναφερόμενος στην παγκοσμιοποίηση και στο ρόλο του εθνικού κράτους, επισήμανε την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι τρόποι άσκησης της εθνικής κυριαρχίας.

 «Εφ' όσον οι αποφάσεις λαμβάνονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, άλλα της αρμοδιότητάς μας και άλλα στα οποία έχουμε περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση, πρέπει να διμορφώσουμε μια νέα εθνική στρατηγική για τα υπερεθνικά πεδία», είπε. Γι' αυτό -πρόσθεσε- η Ελλάδα πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 Η ευρωπαϊκή πολιτικής της Ν.Δ. -πρόσθεσε- εξαντλείται στο ρητορικό ερώτημα "ποιος έβαλε πριν από 25 χρόνια την Ελλάδα στην ΕΟΚ;"» 

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=261&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 20.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote