Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Προσφυγή στη Χάγη κατά της Αθήνας
Προσφυγή στη Χάγη κατά της Αθήνας Εκτύπωση E-mail
17.11.08

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας κίνησε διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 1995, εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό «να υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, που είναι υποχρεωτική για τις δύο χώρες».

«Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας» συνεχίζει η ανακοίνωση, «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Όμως, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, ενώ το πρωί της Τρίτης συνάντηση για το θέμα αυτό θα έχει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι, αφού πρώτα απέρριψε την πρόσφατη δέσμη ιδεών του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρέσβη κ. Νίμιτς, συνεχίζοντας την παρελκυστική της τακτική, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για δήθεν παραβίαση από την Ελλάδα ενός άρθρου, του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995».

«Προσέφυγε, αποκρύπτοντας βέβαια ότι η ίδια η ΠΓΔΜ έχει προηγουμένως κατάφωρα παραβιάσει σειρά θεμελιωδών άρθρων-υποχρεώσεών της που προβλέπονται ρητά από αυτήν τη Συμφωνία, αλλά και τη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε σχετικά υπομνήματα, αναπτύσσοντας λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις για τις απροκάλυπτες και συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ» συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Και συμπλήρωσε: «Με την προσφυγή αυτή, η κυβέρνηση των Σκοπίων επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για ταχεία επίλυση της διαφοράς για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της χώρας, όπως ρητά προβλέπει η Απόφαση 845 του 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Aπό το Νοέμβριο του 2004 εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Η ελληνική κυβέρνηση μαθαίνει τις κινήσεις που αφορούν τα ευαίσθητα θέματά μας από τα μέσα ενημέρωσης» σχολίασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Όπως τότε, που πληροφορήθηκε την αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό τους όνομα από την τηλεόραση, δηλαδή κατόπιν εορτής, έτσι και σήμερα (Δευτέρα), η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την απόφαση της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπίων να προσφύγει στη Χάγη από τα μέσα ενημέρωσης» προσέθεσε, για να επισημάνει: «Τελικώς, η "σκοπιανοποίηση" της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία είχε ως συνέπεια τον παραμερισμό όλων των υπολοίπων θεμάτων μας, για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, οδήγησε στην επιδείνωση ακόμα και αυτού του προβλήματος, στο οποίο υποτίθεται η κυβέρνηση είχε ρίξει όλες της τις δυνάμεις. Η εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων είναι προφανές πως οδηγεί τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του ονόματος σε αδιέξοδο».

Διαμαρτύρεται ο Τσερβένκοφσκι

Η προσφυγή ωστόσο των Σκοπίων στη Χάγη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της γειτονικής χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με αφορμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν διαβουλεύθηκαν μαζί του, πριν πάρουν την απόφαση αυτή.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, αναφέρει ότι πληροφορήθηκε για την εξέλιξη αυτή εντός της ημέρας, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον κ. Γκρούεφσκι.

«Παρά τις αναγγελίες των προηγούμενων ημερών ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα αφιερωθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης με την Ελληνική Δημοκρατία το συντομότερο δυνατό και ότι θα προτείνει στον πρόεδρο τον νέο διαπραγματευτή για το όνομα, το αργότερο άμα τη επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, αυτό σήμερα (Δευτέρα) δεν συνέβη» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «... Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, χωρίς να θέλει να υπεισέλθει στην αιτιολόγηση και την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης της κυβέρνησης, θέλει να ανακοινώσει ότι, με μια τέτοια ενέργεια και με μια τέτοια κίνηση, που αντιτίθεται στο Σύνταγμα και στο νόμο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση χωρίς καμία προηγουμένη διαβούλευση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Με την ενέργεια αυτή, καθώς και τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του στη διαδικασία για τις συνομιλίες για την εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελληνική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναλαμβάνουν οριστικά όλη την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα, καθώς και για την επιτυχία ή αποτυχία της διαδικασίας αναφορικά με την ενσωμάτωση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προέβαλε ως «μοναδικό λόγο» για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας του, όπως αυτά απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία.

«Σκεφτήκαμε πολύ προτού κινήσουμε τις διαδικασίες γι' αυτή την υπόθεση, αλλά δεν βλέπουμε άλλο δρόμο για την απόδοση δικαιοσύνης και την προστασία των δικαιωμάτων μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η ενέργεια θα παροτρύνει την Ελλάδα να εναρμονίσει τις δράσεις της με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της και πως θα παροτρύνει τις δύο χώρες μας να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για τα άλυτα ζητήματα, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας, που προβλέπονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία» τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2601&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote