Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πολυτεχνείο: Η 35η επέτειος της εξέγερσης
Πολυτεχνείο: Η 35η επέτειος της εξέγερσης Εκτύπωση E-mail
17.11.08

Με πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κορυφώνονται το μεσημέρι οι εκδηλώσεις μνήμης για την 35η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του Μετσόβειου θα κλείσουν στις 14:00, με την έναρξη της κεντρικής εκδήλωσης και στις 15:00 θα ξεκινήσει η πορεία.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ως περιφρούρηση καθηγητές, φοιτητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από πλευράς αστυνομίας, στους δρόμους, από τους οποίους θα περάσουν οι διαδηλωτές, τους οποίους θα περιφρουρούν χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ αποκλεισμένοι από την κυκλοφορία οχημάτων είναι από νωρίς οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο. Αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Μηνύματα

"Η νύχτα του Πολυτεχνείου οδήγησε στην αυγή της Δημοκρατίας και αποτελεί οδηγό, υποθήκη και παράδειγμα για το μέλλον και τις νέες γενιές" δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, καταθέτοντας στεφάνι, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης μετά την κατάθεση στεφάνου επισήμανε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η κοινωνία αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, ενώ αναφερόμενος στους αγώνες που δίνει η εκπαιδευτική κοινότητα είπε ότι αυτοί διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

 

"Τιμούμε την προσφορά των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, που είχαν το σθένος, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αγωνισθούν για τα δημοκρατικά ιδεώδη. Για την ελευθερία του ανθρώπου, τη Δημοκρατία, για ισονομία και ισοπολιτεία", αναφέρει στο μήνυμά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης.

"Τα ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που σηματοδότησαν οι λέξεις, Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, προσλαμβάνουν νέο περιεχόμενο και είναι, όσο ποτέ άλλοτε, επίκαιρα", τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να τιμήσουν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, το 1973, κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

polytexneio_stefania1Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος και της Νεολαίας ΣΥΝ. "Αν κάτι σίγουρα μένει από το Πολυτεχνείο του '73 είναι ότι αποδείχτηκε πως οι απλοί άνθρωποι μέσα από τη συλλογική τους δράση μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Όπως τότε έτσι και σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ οι εργαζόμενοι και η νεολαία να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι κίνδυνοι αλλά και οι προκλήσεις είναι μεγάλες" σημειώνει στο μήνυμα του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για έναν "σπουδαίο αγώνα, που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί πλήρως. Ούτε το απόλυτο της Εθνικής Κυριαρχίας, έχουμε πετύχει 35 χρόνια μετά και πολύ περισσότερο, το στόχο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης", τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Χθες, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το γραμματέα Γιάννη Ραγκούση, απέτισε φόρο τιμής, όπως και αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΔΗΚΚΙ, των συνταξιούχων και δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να παραδώσει την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Προεδρείο της Βουλής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη και τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, Δ. Πρωτοψάλτη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης. Με την επιστολή του αυτή, ο κ. Ραγκούσης, απαντά στο αίτημα του ΕΜΠ για παράδοση της σημαίας, ώστε αυτή να αποτελέσει έκθεμα του υπό δημιουργία μουσείου ιστορικής μνήμης.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος Κώστας Μουντζούρης, χαρακτήρισε την επιστολή του ΠΑΣΟΚ, θετικό βήμα προς την επιστροφή της σημαίας.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης στο αναρρωτήριο των πρώην φυλακών του Επταπυργίου, όπου μίλησαν πολιτικοί κρατούμενοι της περιόδου της δικτατορίας ενώ θα εκτεθούν ντοκουμέντα από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των μελών των κομματικών παρατάξεων, κατά τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερεις φοιτητές.

Η συγκέντρωση που διοργανώνουν Σύλλογοι Φοιτητών, το συντονιστικό συμβούλιο των μαθητών και σωματεία εργαζομένων θα ξεκινήσει στις 16:30 από το Πολυτεχνείο με κατεύθυνση προς το προξενείο των ΗΠΑ, ενώ μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει πάλι από το Πολυτεχνείο δεύτερη πορεία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ΕΑΑΚ, η οποία θα καταλήξει στο Πολυτεχνείο.

Στις 18:00 θα γίνει η επετειακή συνεδρίαση της συγκλήτου και μία ώρα αργότερα στην αίθουσα τελετών θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα τα Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα δοθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα Γιάννης Αγγελάκας και Επισκέπτες.


Μέτρα ασφαλείας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων και της πορείας, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους αξιωματικούς, θα διατεθούν περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί, που θα βρίσκονται σε επιφυλακή από το Σάββατο, ενώ ο σχεδιασμός στηρίζεται στα μέτρα που ελήφθησαν πέρσι και δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Η ηγεσία της Αστυνομίας έχει ήδη ζητήσει από τις αστυνομικές δυνάμεις και κυρίως τα ΜΑΤ να δείχνουν ψυχραιμία, συλλογικότητα και να μην καταφεύγουν σε ακρότητες, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση θα γίνεται μόνο με εντολή από τους επικεφαλής των μέτρων, που θα βρίσκονται μόνιμα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Τις εξελίξεις θα παρακολουθούν από το Κέντρο και τρεις εισαγγελείς, ενώ σε γενική επιφυλακή θα είναι άλλοι 40.

Αλλαγές στα δρομολόγια - Κλείσιμο δρόμων

Στην Αθήνα, αναμένονται αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, ενώ θα κλείσουν δρόμοι.

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, στη διαδρομή της πορείας και γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και για να μην δημιουργηθούν πρόσθετα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Από τις 2 το μεσημέρι και έως το τέλος της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων σε τμήματα των δρόμων: Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Ακαδημίας, Βασ. Γεωργίου Α', Αθηνάς, πλατεία Συντάγματος, πλατεία Ομονοίας, Αιόλου, Γέλωνος, Π. Κόκκαλη, Μακεδόνων, Δορυλαίου, Βασ. Αμαλίας, Πειραιώς, Ερμού, Τσόχα, Βασ. Αλεξάνδρου, Αρδηττού, Βασ. Κωνσταντίνου, Καρέα, Μεσογείων, Παπαδιαμαντοπούλου, Ξενίας, Λούρου, Λαμψάκου, Ποντοηράκλειας, Πυρρή, Βεντήρη, Χατζηγιάννη Μέξη, Ηριδανού, Δ. Αιγινήτου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, Καρτάλη, Κηφισίας και Μιχαλακοπούλου.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, οι οδηγοί δεν θα επιτρέπεται να σταθμεύουν τα οχήματά τους, ενώ θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία σε τμήματα των οδών: Στουρνάρη, Πατησίων, Τοσίτσα, Πολυτεχνείου, Μπουμπουλίνας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Πλατεία Εξαρχείων, Χαλκοκονδύλη, Αβέρωφ, Βερανζέρου και Σπ. Τρικούπη.

Στη Θεσσαλονίκη, η Τροχαία θα επιβάλλει διακοπές κυκλοφορίας από τις 2 μετά το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης για να διευκολύνει την προσέλευση των πολιτών στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.
Οι παρεμβάσεις θα γίνονται στις οδούς Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις συνθήκες ενώ θα τροποποιηθούν και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Επίσης ότι από τις 6 το πρωί και μέχρι μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε μια σειρά κεντρικών δρόμων, ενώ οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2600&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 17.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote