Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συντονισμός και ταχεία δράση
Συντονισμός και ταχεία δράση Εκτύπωση E-mail
17.11.08

Τον ερχόμενο Απρίλιο, παρουσία και του νέου Aμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της G20 για την αντιμετώπιση της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

Το Σάββατο οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο δήλωσαν από στην Ουάσινγκτον την αποφασιστικότητα τους να αποκαταστήσουν την παγκόσμια οικονομική τάξη και να μεταρρυθμίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ηγέτες της G20 έδωσαν διορία έως τις 31 Μαρτίου στους υπουργούς Οικονομίας προκειμένου να εργαστούν σε μια σειρά συστάσεων και προτάσεων για τη ρύθμιση των αγορών. Στόχος η λήψη κατάλληλων φορολογικών και νομισματικών μέτρων, ώστε να σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και να ανακάμψει η οικονομία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της έκτακτης συνόδου κορυφής την οποία χαρακτήρισε ιστορική. Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μέσω των εκπροσώπων του τάχθηκε και αυτός υπέρ μιας συντονισμένης αντίδρασης απένταντι στην κρίση.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ και ο Τζιμ Λιτς, πρώην στέλεχος του Κογκρέσου, που είχαν σταλεί από τον Ομπάμα ως εκπρόσωποί του για να συναντήσουν μέλη των αντιπροσωπειών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο, μετέφεραν την "αποφασιστικότητα του Ομπάμα να συνεχίσει την συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών όταν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι οι κορυφαίες οικονομίες του κόσμου έχουν τώρα "ένα σαφές χρονοδιάγραμμα" για να μεταρρυθμίσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, επισήμανε. "Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας, όχι το τέλος", υπογράμμισε.

"Είναι απολύτως σαφές ότι προσπαθούμε να οικοδομήσουμε νέους θεσμούς για το μέλλον", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και μίλησε για μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Υπογράμμισε πως οι σημερινοί θεσμοί χρονολογούνται από τη μεταπολεμική περίοδο. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν το 1944 στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

Ο Μπράουν, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός των κυβερνητικών σχεδίων ανάκαμψης και πρόσθεσε πως ένας αριθμός χωρών θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες στη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2593&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote