Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η 35η επέτειος του Πολυτεχνείου
Η 35η επέτειος του Πολυτεχνείου Εκτύπωση E-mail
16.11.08

Άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου οι πύλες του Πολυτεχνείου για τις εκδηλώσεις μνήμης της επετείου της εξέγερσης το Νοέμβρη του 1973. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το μεσημέρι της Δευτέρας με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Χιλιάδες αστυνομικοί τίθενται σε επιφυλακή, ενώ όπως κάθε χρόνο, την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου θα αναλάβουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί. Οι πρυτανικές αρχές είναι επί ποδός προκειμένου να εξελιχθούν ομαλά όλες οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στο κεντρικό, ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου.

Φοιτητές, καθηγητές, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων θα περιφρουρούν μέρα και νύχτα το Ίδρυμα, ενώ κάθε βράδυ στις 9 θα κλείνουν και πάλι οι πύλες. Τη Δευτέρα, οι πύλες θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι και θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση, ενώ στις 3 αναμένεται να αρχίσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η Συντονιστική Επιτροπή του εορτασμού, στην οποία συμμετέχουν οι πρυτανικές αρχές, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, ζήτησε απο το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση, "να εξαντλήσει την επιρροή του", όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, για να παραδοθεί η σημαία του Πολυτεχνείου στο Ίδρυμα και να μπει στο μουσειακό του χώρο. Σημειώνεται ότι την ιστορική σημαία έχουν οι εκπρόσωποι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.


Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης και ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού Δημήτρης Πρωτοψάλτης, είπαν ότι η περιφρούρηση των εκδηλώσεων και του Πολυτεχνείου θα γίνει από φοιτητές και εργαζόμενους και ζήτησαν διακριτική παρουσία από την αστυνομία. Στο μεταξύ, συμπλοκές μεταξύ φοιτητών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και αναρχικών έγιναν τα ξημερώματα έξω από τα γραφεία της ΠΑΣΠ στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 4 άτομα. Στο σημείο έφθασαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά δεν προέβησαν σε συλλήψεις, επειδή οι παθόντες δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη κανενός. Για το θέμα αλλά και για τα μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.

Μήνυμα υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη

O υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στον αγώνα τους κατά του ολοκληρωτισμού, η ελευθερία και η δημοκρατία, αποτελούν αναμφίβολα διαχρονικές αξίες, οι οποίες γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και είναι δεμένες ιδιοσυγκρασιακά με τον ελληνικό λαό». Σε άλλο σημείο, ο υπουργός επισημαίνει ότι «το Πολυτεχνείο διατράνωσε την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού προς κάθε προσπάθεια υποταγής και ποδηγέτησής του και την αμετακίνητη αφοσίωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μήνυμα του εορτασμού της επετείου 35 χρόνια μετά: η προάσπιση υψηλών αξιών, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτούν συλλογικούς αγώνες και μαζική συμμετοχή στα κοινά. Καθένας από εμάς φέρει ιερό καθήκον για την περιφρούρηση των δημοκρατικών μας θεσμών, την εμβάθυνση της ελληνικής δημοκρατίας, την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο για τη χώρα μας".

Μήνυμα του ΚΚΕ για την επέτειο

Στο μήνυμα του ΚΚΕ για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Η Κεντρική Επιτροπή καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να τιμήσουν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, το 1973, κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκφράζεται σήμερα στο σύνθημα «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αντεπίθεση, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".


ert
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2592&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote