Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Παγκόσμια συμφωνία για την στήριξη της οικονομίας
Παγκόσμια συμφωνία για την στήριξη της οικονομίας Εκτύπωση E-mail
15.11.08

Σε συμφωνία για την στήριξη της οικονομίας, εφαρμόζοντας μια συντονισμένη διεθνή στρατηγική και θέτοντας νέο πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση, κατέληξαν οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών και των αναδυόμενων χωρών (G20), όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Στις 31 Μαρτίου ο πρώτος απολογισμός
Οι αποφάσεις των χωρών της G20 θα πάρουν την τελική τους μορφή σε ανακοινωθέν
πέντε σελίδων που θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα, στη διάρκεια της συνόδου της Ουάσιγκτόν για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «ένας πρώτος απολογισμός των αποφάσεων αυτών θα μπορούσε να γίνει στις 31 Μαρτίου», για να ακολουθήσει ως τις 30 Απριλίου μια νέα σύνοδος της G20. Η ίδια πηγή επισημαίνει πως το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται η G20 περιέχει «θετικά μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις: στήριξη της οικονομίας, νέα διεθνής στρατηγική και μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης».

Κοινές προσπάθειες για μήνυμα ελπίδας
«Το κείμενο αυτό έχει ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό για το οποίο προσπαθούμε εδώ και καιρό, να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται. Πέρα από το ανακοινωθέν των πέντε σελίδων, υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, στο οποίο αναφέρεται μια ολόκληρη σειρά μέτρων με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2009», επισημαίνει η γαλλική προεδρία και καταλήγει τονίζοντας πως η G20 πρέπει να στείλει «ένα μήνυμα ελπίδας που θα απορρέει από τις κοινές προσπάθειες των χωρών αυτών να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα».

Μπαρόζο: «Είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή της οικονομίας»
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε πως οι ηγέτες της G20 βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για καλύτερη ρύθμιση και επιτήρηση του οικονομικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Είναι σαφές, όπως προέκυψε από την οικονομική κρίση, ότι υπάρχουν προβλήματα στην ρύθμιση και την επιτήρηση» δήλωσε από την Ουάσινγκτον, σημειώνοντας πως «κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από αυτές τις ρυθμίσεις και την επιτήρηση». «Πρέπει να θεσπίσουμε σαφείς κανόνες για να λειτουργήσει η παγκόσμια οικονομία και πιστεύω πως θα υπάρξει ομοφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν υποστηρίζω ότι συμφωνούμε σε όλα, όμως νομίζω πως πραγματικά είμαστε περισσότερο έτοιμοι τώρα για την αλλαγή των αρχών της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για την μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την «ομοφωνία» που υπάρχει «στην ανάγκη να αναλάβουμε δράση για μια πραγματική οικονομία». «Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια ή δύο ημέρες, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία», κατέληξε.

Κινα, Ινδία και Βραζιλία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον για μια καλύτερη ρύθμιση του οικονομικού τους συστήματος ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του υπόλοιπου κόσμου και να τον παρακινήσουν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία τους, τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημά τους «για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστούν οι εισαγωγές κεφαλαίου στη χώρα» επισήμανε, σημειώνοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της συνόδου, όπου αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία βρίσκονται ως πραγματικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις. Οι αναδυόμενες οικονομίες «είναι περισσότερο δυνατές και αξιόπιστες από ποτέ».

Τσάβες: «Χάσιμο χρόνου η Σύνοδος»
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών πως η Σύνοδος πρέπει να ασχοληθεί με τις αναπτυσσόμενες χώρες και ότι «οι ισχυροί πρέπει να προστατεύουν τους αδύναμους». «Η κρίση αυτή έχει γενικευθεί και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο. Οι ισχυροί πρέπει να προστατεύουν τους αδύναμους» τόνισε. «Χάσιμο χρόνου», αφού «αποκλείει τους φτωχούς και φιλοξενείται από αυτούς που την προκάλεσαν» θεωρεί τη Σύνοδο ο Ούγκο Τσάβες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει μια εναλλακτική σύνοδο ηγετών μικρών χωρών στο Καράκας για να συζητήσουν σχετικά με τη χρηματοπιστωτική κρίση.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2588&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 15.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote