Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σε καλό δρόμο η σύνοδος της G20
Σε καλό δρόμο η σύνοδος της G20 Εκτύπωση E-mail
15.11.08

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών και των αναδυόμενων χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για την στήριξη της οικονομίας, εφαρμόζοντας μια συντονισμένη διεθνή στρατηγική και θέτοντας νέο πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι αποφάσεις των χωρών της G20 θα πάρουν την τελική τους μορφή σε ανακοινωθέν πέντε σελίδων που θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα το Σάββατο.

Η ίδια πηγή επισημαίνει πως το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται η G20 περιέχει «θετικά μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις: στήριξη της οικονομίας, νέα διεθνής στρατηγική και μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης».

«Πέρα από το ανακοινωθέν των πέντε σελίδων, υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, στο οποίο αναφέρεται μια ολόκληρη σειρά μέτρων με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2009», επισημαίνει η γαλλική προεδρία και καταλήγει τονίζοντας πως η G20 πρέπει να στείλει «ένα μήνυμα ελπίδας που θα απορρέει από τις κοινές προσπάθειες των χωρών αυτών να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με γάλλους αξιωματούχους, οι ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε πως οι ηγέτες της G20 βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για καλύτερη ρύθμιση και επιτήρηση του οικονομικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Είναι σαφές, όπως προέκυψε από την οικονομική κρίση, ότι υπάρχουν προβλήματα στην ρύθμιση και την επιτήρηση», είπε ο Μπαρόζο από την Ουάσινγκτον.

«Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από αυτές τις ρυθμίσεις και την επιτήρηση», πρόσθεσε.

«Δεν υποστηρίζω ότι συμφωνούμε σε όλα, όμως νομίζω πως πραγματικά είμαστε περισσότερο έτοιμοι τώρα για την αλλαγή των αρχών της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για την μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει ομοφωνία στην ανάγκη να αναλάβουμε δράση για μια πραγματική οικονομία», τόνισε ο Μπαρόζο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.αναφέρθηκε στις αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, που για πρώτη φορά βρίσκονται ως πραγματικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις. Οι αναδυόμενες οικονομίες «είναι περισσότερο δυνατές και αξιόπιστες από ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η σύνοδος κορυφής για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στην Ουάσινγκτον, στην οποία οι ηγέτες των κρατών - μελών θα επεξεργαστούν μια συντονισμένη στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χειρότερη κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία από το 1929 και η οποία απειλεί να οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση την οικονομία του πλανήτη, ξεκίνησε με δείπνο στο Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκανε πρόποση κατά την έναρξη του δείπνου που ενώνει για πρώτη φορά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G20.

Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η σύνοδος πρέπει να ασχοληθεί με τις αναπτυσσόμενες χώρες και υποστήριξε ότι «οι ισχυροί πρέπει να προστατεύουν τους αδύναμους».

«Η κρίση αυτή έχει γενικευθεί και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο» τόνισε ο Ερντογάν.

«Χάσιμο χρόνου» χαρακτήρισε τη σύνοδο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες γιατί αποκλείει τους φτωχούς και γιατί φιλοξενείται από αυτούς που την προκάλεσαν.

«Πραγματικά, δε γνωρίζω τι πρόκειται να κάνουν στην Ουάσινγκτον» τόνισε ο Τσάβες προσθέτοντας «θα χάσουν το χρόνο τους».

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του ομιλίας ανέφερε ότι σκοπεύει να οργανώσει μια εναλλακτική σύνοδο ηγετών μικρών χωρών στο Καράκας για να συζητήσουν σχετικά με τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Εμάς, τις μικρές χώρες, ούτε καν μας συμβουλεύτηκαν ούτε μάς ζήτησαν να συμμετάσχουμε. Κάτι μικρό μαζί με άλλα μικρά δημιουργούν κάτι μεγάλο», υπογράμμισε.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι ακόμα κι αν είχε προσκληθεί δεν θα συμμετείχε στη σύνοδο της G20 αν και ανέφερε ότι θα μελετούσε ενδεχόμενη πρόσκληση από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2583&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote