Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σε τεχνητή ύφεση η ευρωζώνη, με συρρίκνωση -0,2%.
Σε τεχνητή ύφεση η ευρωζώνη, με συρρίκνωση -0,2%. Εκτύπωση E-mail
14.11.08

Στην πρώτη της ύφεση για 15 χρόνια εισήλθε η οικονομία της Ευρώπης το τρίτο τρίμηνο του έτους, «ανοίγοντας τον δρόμο» για περαιτέρω περικοπές επιτοκίων αλλά και φορολογίας, εν μέσω της παρατεταμένης παγκόσμιας χρηματοοικονομικής και πιστωτικής κρίσης.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στις 15 χώρες της ζώνης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος συρρικνώθηκε 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε επίσης παρουσιάσει μείωση 0,2%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Eurostat. Τα δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης - που είναι αποτέλεσμα της φετινής ανόδους των τιμών του πετρελαίου, των επιτοκίων και της ενίσχυσης του ευρώ - υποδεικνύουν την πρώτη ύφεση από την εποχή της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος, περίπου μια δεκαετία πριν.

Έντονες είναι οι επιπτώσεις στους καταναλωτές και τις εταιρείες, καθώς οι πωλήσεις, τα κέρδη και η απασχόληση επιδεινώνονται, έχοντας αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί στον γρηγορότερο γύρο μείωσης επιτοκίων στην ιστορία της.

"Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο πριν παρουσιάσει βελτίωση», αναφέρει ο οικονομολόγος Νικ Κούνης της Fortis, στο Άμστερνταμ, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πραγματική ανάκαμψη πριν το 2010.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήταν στο 0,7% και στην ΕΕ-27 στο 0,8% ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0,8%. Στην ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Σλοβακία με 7,1%, την Τσεχία με 4,7% και την Κύπρο με 3,5% ενώ τρία κράτη μέλη παρουσιάζουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης: Λετονία -4,2%, Εσθονία -3,3% και Ιταλία -0,9%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008. Την ίδια περίοδο τόσο στην ευρωζώνη όσο και στους «27» σημειώθηκε μείωση 0,2%.

Ήδη, στο «κόκκινο» πέρασαν οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008, ενώ η γαλλική οικονομία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής την ύφεση.

Η ισπανική οικονομία εμφάνισε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008 αρνητική ανάπτυξη κατά 0,2%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και βρίσκεται σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής. Τα οριστικά στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 19 Νοεμβρίου.

Έτσι, η Ισπανία τερματίζει μια 10ετή πορεία ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, που στηρίχθηκε κυρίως στην άνθηση της αγοράς στέγης.

Από την αρχή του 2008, η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη οικονομική επιβράδυνση, με αρνητικούς όλους τους οικονομικούς της δείκτες.

Η Ιταλία, τρίτη οικονομία της ζώνης του ευρώ, βρίσκεται σε ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του Istat.

Η Γαλλία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής την ύφεση, έχοντας καταγράψει κατά το τρίτο τρίμηνο ανάπτυξη κατά 0,14% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

"Το νούμερο δημιουργεί έκπληξη διότι περιμέναμε αρνητική τιμή και ετοιμαζόμασταν να αντιμετωπίσουμε την ύφεση, αφού ύφεση σημαίνει τεχνικά δύο διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα», είπε η Γαλλίδα υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Insee που θα δοθούν σε λίγη ώρα στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 0,1% έπειτα πτώση κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο.

"Η Γαλλία σε αντίθεση με τη Γερμανία που καταγράφει -0,5% και τη Βρετανία με επίσης -0,5%, βρίσκεται στο +0,14%», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2581&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote