Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Έκανε πίσω η Εθνική
Έκανε πίσω η Εθνική Εκτύπωση E-mail
13.11.08

Νέα, δεύτερη δέσμη μέτρων, η οποία αφορά σε μείωση επιτοκίων και σε προνομιακές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή υφισταμένων οφειλών από πιστωτικές κάρτες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Τράπεζα.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την τάση αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, όπως επιβεβαιώθηκε και από την τελευταία μείωση κατά 0,50% του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η αναγγελθείσα αύξηση (0,40%), η οποία είχε δρομολογηθεί -πριν από την τελευταία μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ- για την 1η Δεκεμβρίου 2008, δεν θα υλοποιηθεί.

Η αύξηση αυτή ακολουθούσε αντίστοιχες κινήσεις του ανταγωνισμού, εν όψει ακραίων συνθηκών στο κόστος άντλησης κεφαλαίων και στα περιθώρια πιστωτικού κινδύνου.

Περαιτέρω, εν όψει της οικονομικής συγκυρίας, μειώνει από 1.12.2008 τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών της κατά 1%, επαναφέροντάς τα στα επίπεδα του 2007.

Ως εκ τούτου, τα νέα επιτόκια διαμορφώνονται από 13% έως 16,55%, ανάλογα με το είδος της κάρτας.

Για την ουσιαστική διευκόλυνση των νοικοκυριών στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους από πιστωτικές κάρτες, η Εθνική Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών μέσω των προϊόντων αναχρηματοδότησης (Άρση Βαρών) με προνομιακό επιτόκιο 10%.

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν όλοι οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών της Εθνικής Τράπεζας για υπόλοιπο μέχρι 10.000 ευρώ ανά πελάτη, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στα καταστήματα της Τράπεζας μέχρι 31.12.2008.

Ειδικά για ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των σημερινών οφειλών τους από πιστωτική κάρτα άτοκα σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης, επεξεργάζεται τρίτη δέσμη μέτρων, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θίγονται από τη σημερινή αρνητική συγκυρία, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των τραπεζιτών δεν υπάρχει κανένα νεώτερο όσον αφορά στην τρίτη προειδοποίηση του πρωθυπουργού για την ένταξή τους στο σχέδιο ενίσχυσης των 28 δισ. και τη μείωση των επιτοκίων.

Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των τραπεζών, τόνισε πως οι τράπεζες και ορισμένοι δημόσιοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας πρέπει να καταλάβουν ότι το κέρδος δεν είναι το παν.

«Πρέπει να συμβάλουν και αυτοί στην ανακούφιση των συμπολιτών μας, σε μια δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, με κοινωνική ευαισθησία και γενναιοδωρία και όχι λειτουργώντας μονόπατα, με βάση τους σκληρούς κανόνες της αγοράς» προσέθεσε ο κ. Λιάπης.

Την Τετάρτη συνεχίστηκαν και οι επαφές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τραπεζών. Αυτή τη φορά ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Εμπορικής και της Alpha Bank.

«Οι τράπεζες οφείλουν να παρουσιάσουν την πραγματική τους εικόνα» δήλωσε σχετικά στο ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 o Πέτρος Ευθυμίου. «Οφείλουν, εάν έχουν πρόβλημα, πριν πάρουν κεφάλαια από το Δημόσιο, να βάλουν χρήματα οι μεγαλομέτοχοι» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη συνάντηση -την Τρίτη- του κ. Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο του ομίλου Marfin Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ εκκρεμεί μήνυση του τραπεζίτη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευθυμίου σχολίασε ότι «είναι θέμα του κ. Βγενόπουλου».

Είπε επίσης ότι το το ΠΑΣΟΚ είχε τότε δηλώσει δημόσια ότι στην υπόθεση πώλησης του ΟΤΕ ο μεσίτης πήρε περισσότερα από το ελληνικό Δημόσιο.

Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές κάρτες ως μέσο πληρωμής κάλεσε τους καταναλωτές, μέσω του City 99,5, ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Δημήτρης Σπυράκος

Μηνυτήρια αναφορά κατά τραπεζών

Νωρίτερα την Τετάρτη, μηνυτήρια αναφορά κατά τραπεζών, για αυθαίρετη αναπροσαρμογή επιτοκίων σε δανειακές συμβάσεις με επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κατέθεσε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, την τελευταία εβδομάδα πολλά μέλη του ΕΕΘ κατήγγειλαν ότι έλαβαν επιστολές από τράπεζες, οι οποίες τούς ανακοινώνουν «όλως αυθαίρετα» αύξηση των επιτοκίων αποπληρωμής των δανείων σε διάφορα ποσοστά.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΕΕΘ, οι επιστολές των τραπεζών θέτουν στους επιχειρηματίες το εκβιαστικό δίλημμα της αποδοχής της αύξησης ή άλλως της πλήρους εξόφλησης του δανείου εντός λίγων ημερών.

«Στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η καταστρατήγηση θεμελιωδών συνταγματικών, συμβατικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και δη των επαγγελματιών», υπογραμμίζεται στην αναφορά, η οποία κάνει λόγο για αυθαίρετη και καταχρηστική αύξηση επιτοκίων από ορισμένες τράπεζες, μονομερώς με μία απλή ειδοποίηση, κατά το δοκούν.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2578&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote