Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μισέλ, όπως λέμε Τζάκι
Μισέλ, όπως λέμε Τζάκι Εκτύπωση E-mail
12.11.08

Η ιδιωτική συνάντησή της με τη Λόρα Μπους, την ώρα που ο σύζυγός της συνομιλούσε με τον πρόεδρο Μπους στο Οβάλ Γραφείο, ήταν κομμάτι μιας τελετουργίας στην Ουάσιγκτον που διαρκεί εδώ και έναν αιώνα και αντιπροσωπεύει την πιο απαλή πλευρά της δύσκολης υπόθεσης μιας προεδρικής διαδοχής.

Είναι μια παράδοση που μπορεί να μη συγκρίνεται με τη μεταβίβαση του μυστικού κώδικα για την εκτόξευση των πυρηνικών πυραύλων, αλλά η επίσκεψη του ζεύγους Ομπάμα δεν ήταν μικρής σημασίας. «Θα γίνουν ζωντανά σύμβολα της χώρας στον κόσμο και θα καταγραφούν στην ιστορία», λέει ο Καρλ Άντονι που έχει γράψει αρκετά βιβλία για τις Πρώτες Κυρίες. «Θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά τους».

Η Μισέλ Ομπάμα έχει ήδη διευκρινίσει ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητά της είναι να προσαρμόσει ήπια στον νέο τρόπο ζωής τις δύο κόρες της, τη 10χρονη Μάλια και την 7χρονη Σάσα. Αμέσως μετά την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο επισκέφθηκε τα δύο καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Ουάσιγκτον, οι εκπρόσωποι των οποίων αρνήθηκαν να κάνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις. Έτσι η ευθύνη έπεσε στους ώμους των νεαρών μαθητών.

«Ήταν φοβερό το ότι είδα σήμερα την επόμενη Πρώτη Κυρία», δήλωσε ο 10χρονος Νικολό Πιζόνι του σχολείου Georgetown Day. «Ενθουσιάστηκα αλλά δεν έπρεπε να το δείξω. Οι δάσκαλοι μας είπαν να δείξουμε στη Μισέλ ότι είναι μια συνηθισμένη σχολική μέρα και ότι δεν είμαστε τρελόπαιδα. Δεν ήθελαν να της ζητήσουμε αυτόγραφα».

Η 15χρονη Ιζαμπέλ Ντορβάλ στο σχολείο Sidwell Friends, εκεί όπου πήγε η Τσέλσι Κλίντον, δήλωσε πως φεύγοντας η Μισέλ κατέβασε το παράθυρο του αυτοκινήτου της και τους χαιρέτησε. «Ήταν πολύ χαμογελαστή», εκμυστηρεύθηκε. Το κόστος για τα ιδιωτικά σχολεία των κοριτσιών της οικογένειας Ομπάμα υπολογίζεται στα 50.000 δολάρια τον χρόνο.

Κατά την περιήγηση στον Λευκό Οίκο η Λόρα Μπους έδειξε στην 44χρονη Μισέλ την ιδιωτική πτέρυγα, τα δωμάτια όπου μεγάλωσαν οι κόρες της Τζένα και Μπάρμπαρα και όπου σύντομα, με μερικές αλλαγές στη διακόσμηση, θα εγκατασταθούν οι μικρές Ομπάμα. Είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Κέννεντυ που τόσο μικρά παιδιά πρόκειται να μείνουν στην προεδρική κατοικία. Αυτή δεν είναι η μόνη σύγκριση με το «Κάμελοτ», καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Μισέλ θα είναι η πιο συναρπαστική Πρώτη Κυρία από την εποχή της Τζάκι. «Η Μισέλ θα εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η στενή φίλη του νέου προεδρικού ζεύγους Βάλερι Τζάρετ, η οποία συμμετέχει στη λεγόμενη μεταβατική ομάδα. «Δεν ενδιαφέρεται να έχει εξουσία, να παίρνει αποφάσεις. Αναγνωρίζει ότι θα δίνει το παράδειγμα σε πολλές εργαζόμενες γυναίκες και θα αναδείξει τα θέματα που θα επιλέγει εκείνη».


Διέρρευσαν λεπτομέρειες της συνομιλίας Μπους - Ομπάμα

ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ αφότου ο Τζορτζ Μπους συναντήθηκε ιδιαιτέρως στο Οβάλ Γραφείο με τον Μπαράκ Ομπάμα, διέρρευσαν στον Τύπο λεπτομέρειες της συνομιλίας τους, προκαλώντας την οργή του προέδρου. «Ο γερουσιαστής Ομπάμα θα κάνει καλά να ελέγχει πιο αυστηρά τους συνεργάτες του», δήλωσε ανώτατος σύμβουλος του προέδρου Μπους. Η εφημερίδα «Νew Υork Τimes» το ίδιο απόγευμα κυκλοφόρησε με τίτλο «Μπους και Ομπάμα διαφωνούν σχετικά με τη βοήθεια προς την αυτοκινητοβιομηχανία», επικαλούμενη «ανθρώπους που γνωρίζουν τα όσα συζητήθηκαν». Μπους και Ομπάμα συναντήθηκαν μόνοι τους στον Λευκό Οίκο, χωρίς να παρίσταται κανένας βοηθός τους. Ακολούθησαν και άλλες εφημερίδες, οι οποίες ανέφεραν ότι ο Μπους ζήτησε σε αντάλλαγμα να υποστηρίξουν οι Δημοκρατικοί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κολομβία, κάτι που ο Λευκός Οίκος αργότερα διέψευσε. Οι σύμβουλοι του Μπους θεωρούν τις διαρροές αυτές ως προσπάθεια να υπονομευθεί το κύρος του σημερινού προέδρου τους τελευταίους δύο μήνες της θητείας του. «Ο γερουσιαστής Ομπάμα ίσως δεν γνωρίζει την παλαιά παράδοση των προέδρων να κρατούν τις ιδιωτικές συζητήσεις τους, ιδιωτικές», δήλωσε σύμβουλος του Μπους.


[ ΓΝΩΜΗ ] Ας αρχίσουμε με τον Γκορ
TΗΕ WΑSΗΙΝGΤOΝ ΡΟSΤ , , Του Richard Cohen

Εάν υπάρχει ένας διορισμός από τον Μπαράκ Ομπάμα που θα έδειχνε πόσο πολύ θα αλλάξουν τα πράγματα στην Ουάσιγκτον θα ήταν να αναθέσει στον Άλμπερτ Γκορ τζούνιορπρώην βουλευτή, πρώην γερουσιαστή, πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, πρώην προεδρικό υποψήφιο και αυτή τη στιγμή προστάτη του πλανήτη- τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Για όλους τους άλλους που έχουν ελπίδες γι΄ αυτό το πόστο, συγγνώμη- αυτή είναι μια ενοχλητική αλήθεια. Μπορείτε να φανταστείτε μια πιο τολμηρή δήλωση για τη νέα κατεύθυνση όσον αφορά τη φροντίδα για τον πλανήτη μας που καταστρέφεται; Ο Γκορ έχει κερδίσει Νόμπελ Ειρήνης για τη δουλειά του σε αυτόν τον τομέα (και Όσκαρ) και ο διορισμός του θα σημάνει μια τεράστια αλλαγή από την αδιαφορία της θητείας Μπους που αγνόησε τη Συμφωνία του Κιότο. Με μια κίνηση, η Ουάσιγκτον μπορεί να αναδειχθεί ηγέτιδα της διεθνούς κοινότητας.

Επείγουσα προτεραιότητα του νέου προέδρου πρέπει να είναι η οικονομία. Δεν έχει άλλη επιλογή. Με δεδομένο ότι ο Ομπάμα δεν έχει πείρα στα διεθνή θέματα, χρειάζεται έναν υπουργό Εξωτερικών που μπορεί πραγματικά να χειριστεί τις διεθνείς υποθέσεις την ώρα που η προσοχή του Λευκού Οίκου είναι στραμμένη αλλού. Και άλλοι, βέβαια, μπορούν να χειριστούν αυτή τη θέση όπως ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, το όνομα του οποίου αναφέρεται συχνά.

Όμως ο Γκορ έχει μεγάλη πείρα και κάτι άλλο- είχε δίκιο για τον πόλεμο του Κόλπου (είχε ψηφίσει «ναι») και είχε δίκιο για τον πόλεμο στο Ιράκ (όπως ο Ομπάμα, αντιτάχθηκε σε αυτόν από την αρχή).

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Γκορ θα θελήσει τον διορισμό. Όμως γνωρίζει καλά ότι για να γίνει η αλλαγή κάτι περισσότερο από σύνθημα χρειάζονται αποφασισμένοι και έμπειροι άνθρωποι όπως εκείνος. Εάν έρθει στην Ουάσιγκτον δεν θα είναι επειδή επιθυμεί τη θέση, αλλά επειδή αποδέχεται την πρόκληση.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2574&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >