Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εφιάλτης σε ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο
Εφιάλτης σε ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Εκτύπωση E-mail
11.11.08

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χειρότερο δυστύχημα σε ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο από την τραγωδία του Κουρσκ, όταν βυθίστηκε αύτανδρο στη Θάλασσα Μπάρεντς, το 2000.

Ο θάνατος των 20 ναυτών του υποβρυχίου «Νιέρπα» (στα Ρωσικά σημαίνει «Φώκια»), το Σάββατο, που πραγματοποιούσε δοκιμές στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, οφείλεται σε διαρροή αερίου φρέον μετά την ενεργοποίηση του αυτόματου συστήματος κατάσβεσης πυρκαγιών.

Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας, ανακοίνωση που αντιμετωπίζουν με καχυποψία περιβαλλοντικές οργανώσεις και ξένες κυβερνήσεις που στο παρελθόν έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα για συγκάλυψη σε παρόμοια περιστατικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διέταξε εκτεταμένη έρευνα και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια και υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι το ναυτικό δυστύχημα καταδεικνύει πως οι φιλοδοξίες του Κρεμλίνου, με στόχο να καταστήσει τη Ρωσία παγκόσμια υπερδύναμη χρησιμοποιώντας στο έπακρον τις αμυντικές δυνάμεις της, δεν συμβαδίζουν με τις οικονομικές δυνατότητες του ρωσικού στρατού. Την τελευταία δεκαετία, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρό πρόβλημα μη επαρκούς χρηματοδότησης.

Ο Ρουσλάν Πουκχόφ, διευθυντής του στρατιωτικού «think tank» Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογίας, παραδέχτηκε πως στο «Νιέρπα» επέβαιναν συνολικά 208 άτομα, μηχανικοί, εργάτες ναυπηγείου και στρατιώτες, σχεδόν τρεις φορές πάνω από τον καθορισμένο αριθμό του πληρώματος και πρόσθεσε ότι πιθανότατα την ώρα που σημειώθηκε το ατύχημα, δεν ήταν επαρκείς οι μάσκες οξυγόνου που χρησιμοποιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο ρωσικός στρατός, πάντως, έχει ξεκινήσει επισταμένες έρευνες, καθώς παραμένει αδιευκρίνιστο τι ήταν αυτό που ενεργοποίησε το σύστημα κατάσβεσης των πυρκαγιών και γιατί τα θύματα ήταν τόσα πολλά.

Το δυστύχημα συνέβη στην πλώρη του σκάφους, ενώ ο πυρηνικός αντιδραστήρας βρίσκεται στην πρύμνη. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αρχηγού του ρωσικού στόλου, το υποβρύχιο δεν έπαθε καμία βλάβη και έπειτα από τη διακοπή των δοκιμών, αποφασίστηκε να επιστρέψει στην μόνιμη βάση ελλιμενισμού του.

Το σύστημα είχε σχεδιαστεί ώστε να απελευθερώνει το αέριο ψύξης φρέον, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε κλειστούς χώρους, για να αντιμετωπιστεί πυρκαγιά στο υποβρύχιο.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2568&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 11.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote