Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συμφωνία της G20 για συντονισμένη δράση
Συμφωνία της G20 για συντονισμένη δράση Εκτύπωση E-mail
10.11.08

Οι χώρες της Ομάδας των 20 βιομηχανικών χωρών και αναδυόμενων οικονομιών «αποφάσισαν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και της σταθερότητας και για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της υπουργικής συνόδου της G20 στο Σάο Πάολο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών μελών της σημειώνουν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «θα πρέπει να έχει έναν ηγετικό ρόλο στη δράση αυτή, σύμφωνα με την εντολή του». Η υπουργική σύνοδος της G20 συμφώνησε εξάλλου στην ανάγκη για μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών θεσμών για την αντιμετώπιση της κρίσης, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Τιμς.

Επίσης η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είχε διαβεβαιώσει ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των χωρών της G20 όσον αφορά την απάντηση που θα δοθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συναντήθηκαν χθες, Σάββατο, και σήμερα Κυριακή στο Σάο Πάολο για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Γαλλία: Το ΔΝΤ να σταματήσει τους ιμπεριαλιστικούς του τρόπους

Πολλές χώρες έχουν φοβηθεί πάρα πολύ από την «ιμπεριαλιστική « προσέγγιση που εφάρμοζε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα προηγούμενα δανειοδοτικά πακέτα του και το ίδρυμα πρέπει να βελτιώσει τις δημόσιες σχέσεις του, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλία.

Η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι υπήρχε ευρύτατη υποστήριξη για την προώθηση των χρηματοδοτήσεων για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη σύνοδο των οικονομικών αξιωματούχων της G20 που θα συζητήσουν την χρηματοπιστωτική κρίση αλλά ο δανειστής πρέπει να αλλάξει τις μεθόδους του.

« Πιστεύω ότι το ΔΝΤ της παλιάς σχολής έχει αφήσει κάποιες ουλές και εκτιμώ πως απαιτείται πραγματική δουλειά στην επικοινωνία και πιθανόν αλλαγή στις μεθόδους», δήλωσε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους μιλώντας από το Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος των G20.

«Ορισμένες χώρες, πιστεύω μία ή δύο που είδαμε χθες στις διμερείς συναντήσεις, θυμούνται το ΔΝΤ να χρησιμοποιεί αυτή την πολύ ορθόδοξη και ιμπεριαλιστική... προσέγγιση της οικονομικής ανάλυσης», συνέχισε η Γαλλίδα υπουργός.

Η Λαγκάρντ συναντήθηκε χθες με τους αντιπρόσωπους από την Αργεντινή που στο παρελθόν ήταν από τους μεγαλύτερους επικριτές του ΔΝΤ. Οι σχέσεις Αργεντινής-ΔΝΤ είχαν επιδεινωθεί μετά την οικονομική κρίση που είχε αντιμετωπίσει η χώρα στην περίοδο 2001-2002. Η Αργεντινή είχε καταγγείλει τους όρους που της είχε επιβάλει το ΔΝΤ στα δάνεια που της είχε χορηγήσει και το θεώρησε υπεύθυνο για την πρόκληση της κρίσης.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2562&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote