Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Τσάρο» Οικονομίας αναζητεί ο Ομπάμα
«Τσάρο» Οικονομίας αναζητεί ο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
09.11.08

Η δραματική κατάσταση στην οποία περιήλθε η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία, ως αποτέλεσμα των τραγικών λαθών της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους και των πανάκριβων πολέμων που επέλεξε να ξεκινήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αναγκάζει τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αρχίσει να υλοποιεί άμεσα τα σχέδια διακυβέρνησης που συνέταξε με τους συμβούλους του το καλοκαίρι.

Πρώτιστο μέλημα του κ. Ομπάμα είναι η οικονομική κρίση, που υποχρεώνει τους συνεργάτες του να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά και να παρουσιάσουν ιδέες που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών. Πρώτη ενέργεια θα είναι η έγκριση νέου ποσού, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα διατεθεί σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης.

«Αυτή είναι μία από τις πρώτες φορές στη ζωή μου, που συνειδητοποιώ ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι το ίδιο σημαντικός με τον υπουργό Εξωτερικών», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συνεργάτης του CNN, Ντέιβιντ Γκέργκεν.

Πιέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του πιέζουν τον κ. Ομπάμα να διορίσει άμεσα τον υπουργό Οικονομικών και τους συμβούλους που θα τον πλαισιώσουν, καθώς με τον τρόπο αυτόν ελπίζουν ότι θα σταματήσουν το κατρακύλισμα των χρηματαγορών και θα ξεκινήσει η σταθεροποίηση της οικονομίας. Μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στο επιτελείο του νέου προέδρου έσβηναν και πρόσθεταν ονόματα στον κατάλογο των ατόμων προς υπουργοποίηση και, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν διαφωνίες για το όνομα του νέου τσάρου της αμερικανικής οικονομίας.

Κατατέθηκαν τα ονόματα των κ. Λάρι Σόμερς, Τίμοθι Γκέιθνερ, και Πολ Βόλκερ. Εάν προταθεί ο τελευταίος, θα παραμείνει για πολύ μικρό διάστημα, λόγω της ηλικίας του - πρόσφατα γιόρτασε την 80η επέτειο των γενεθλίων του. Στόχος είναι να διαφανεί πως ο κ. Ομπάμα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που θα λύσουν τα προβλήματα. Γνωστοί οικονομολόγοι και αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι ο κ. Σόμμερς θα δημιουργήσει αντί να επιλύσει τα προβλήματα και ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους προς τον κ. Γκέιθνερ, ο οποίος -ως πρόεδρος της FED της Νέας Υόρκης- έφερε σε πέρας σημαντικές αποστολές που του εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι 26 σημαντικοί οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερ, υποστήριξαν με θέρμη τον κ. Γκέιθνερ, ο οποίος θεωρείται πολύ επιτυχημένος παρά το νεαρό της ηλικίας του (είναι 46 χρόνων).

Τα μέλη του επιτελείου του νέου προέδρου δεν είχαν ετοιμαστεί για την εξέλιξη αυτή -παρά το γεγονός ότι γνώριζαν- και μέχρι το πρωί της Πέμπτης ασχολούνταν με τη στελέχωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Ομπάμα κάλεσε έκτακτη σύσκεψη των 17 στενών οικονομικών του συμβούλων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι πρώην υπουργοί, Ρόμπερτ Ρούμπιν και Λόρενς Σόμμερς, ο πρώην υπουργός Εργασίας Ρόμπερτ Ρέιχ, ο πρόεδρος της Google Ερικ Σμιτ, ο κ. Βόλκερ, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ και ο Γουίλιαμ Ντόναλτσον, ο οποίος ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ο νέος ηγέτης της Αμερικής θα παρουσιάσει τις θέσεις του στα μέλη του οικονομικού επιτελείου και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στον λαό. Οι αναλυτές επιμένουν πως ο κ. Ομπάμα θα ανακοινώσει το όνομα του νέου υπουργού, για να τερματιστεί και η παραφιλολογία που δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα επιλογής των ατόμων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και θα εργαστούν για το κράτος.

Συνεργασία
Ο εκλεγμένος πρόεδρος συνεργάστηκε με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, από τους οποίους ζήτησε να φροντίσουν να παρουσιαστεί σε ψηφοφορία σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης προβληματικών εταιρειών. Ο κ. Ομπάμα ασχολείται προσωπικά με το μείζον θέμα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή. Από τον περασμένο Οκτώβριο, βρίσκεται στον αέρα η συγχώνευση της Κράισλερ με την Τζένεραλ Μότορς, η οποία -εάν επιτευχθεί- θα σώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ολες οι εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων συμφώνησαν για το σχέδιο σωτηρίας τους - στο πρότυπο των τραπεζών. Το σχέδιο σωτηρίας αναμένεται να κοστίσει 50 εκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι, παρά τις ανακοινώσεις των στελεχών του, ο κ. Ομπάμα σκέφτεται σοβαρά να μη λάβει μέρος στην οικονομική σύνοδο κορυφής του Λευκού Οίκου. Ο νέος ηγέτης της Αμερικής θα εξηγήσει στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα με την παρουσία του, και θα υπογραμμίσει ότι «πρέπει να σχοληθούμε με την ουσία» και όχι με φωτογραφήσεις και δεξιώσεις.

Την Ευρωπαϊκή πρόταση μεταφέρει ο Κούσνερ
Την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποστέλλει στην Ουάσιγκτον τον υπουργό Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος θα παρουσιάσει την ευρωπαϊκή πρόταση για την αναδιαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων. Επίκεντρό της είναι «η πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις».

Ο κ. Κουσνέρ έχει ζητήσει να συναντήσει τον κ. Ομπάμα, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Τη Δευτέρα έχει καθορισμένο ραντεβού στον Λευκό Οίκο με τον Τζορτζ και τη Λόρα Μπους, και θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ.

Ο Γάλλος υπουργός είναι εντεταλμένος να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο ενέκριναν οι ομόλογοί του των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το οποίο ζητά από τον κ. Ομπάμα την αναμόρφωση της διατλαντικής συνεργασίας, ώστε να συνυπολογιστεί ο ενισχυμένος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαχείριση των διεθνών κρίσεων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΑΠΟ εννεα ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Πρώτες επαφές με ξένους ηγέτες και «μηνύματα» Ταλιμπάν - Ιρακινών ανταρτών

Εννέα πρόεδροι και πρωθυπουργοί κρατών με «διεθνή επιρροή» τηλεφώνησαν στον Ομπάμα για να τον συγχαρούν, ενώ οι Ιρακινοί αντάρτες και οι Ταλιμπάν τού έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

«Οι Ταλιμπάν ούτε λυπούνται ούτε χαίρονται για την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Αφγανών ανταρτών. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν τον πόλεμο και θα πρέπει να τον σταματήσουν αποσύροντας τους στρατιώτες. Διαφορετικά θα αντισταθούμε σκληρά σε κάθε ξένη κατοχή». Παρόμοια μηνύματα εξέδωσαν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, ενώ και το Πολιτικό Συμβούλιο Ιρακινής Αντίστασης (σουνίτες) υπόσχεται να δείξει «ελαστικότητα» στο σχέδιο αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων. Η ίδια οργάνωση ζητά από τον Ομπάμα να αφήσει ελεύθερους τους Ιρακινούς κρατουμένους και να αποζημιώσει όσους έχασαν συγγενείς ή περιουσίες. «Η νίκη σας οφείλεται μάλλον στα πολλά λάθη της κυβέρνησης Μπους», προειδοποιεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ η ιρακινή αντίσταση.

Στις επαφές του Ομπάμα με τους δυτικούς ηγέτες κυριάρχησε, όπως ήταν φυσικό, η οικονομία. «Εξαιρετικά θερμή» χαρακτήρισαν κύκλοι των Ηλυσίων την 30λεπτη συνομιλία του με τον Σαρκοζί, με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν «στο εγγύς μέλλον». Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ αποκάλυψε ότι οι ηγέτες ΗΠΑ και Γερμανίας συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της διεθνούς κοινότητας, όπως τα πυρηνικά του Ιράν, η σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν, η κλιματική αλλαγή και η κρίση των χρηματαγορών.

Γκ. Μπράουν
«Πολύ φιλική και θετική» χαρακτήρισε η Ντάουνινγκ Στριτ τη 10λεπτη συνομιλία Μπράουν-Ομπάμα, που περιστράφηκε γύρω από την ανάγκη μεταρρύθμισης της διεθνούς οικονομίας, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έθεσε στον νέο Αμερικανό πρόεδρο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ, επισημαίνοντας την ανάγκη «να διατηρηθεί η ασφάλεια του Ισραήλ» (αιχμή για το άνοιγμα του Ομπάμα στο Ιράν).

Θερμές συνομιλίες είχε ο Ομπάμα με τους βόρειους γείτονες του Καναδά και με τους νότιους του Μεξικού.

Επίσης ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι πως η χώρα του αποτελεί «ακρογωνιαίο» λίθο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ασία.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2557&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote