Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Παλιοί» και «νέοι» στο ΠΑΣΟΚ
«Παλιοί» και «νέοι» στο ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
09.11.08

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ το ΠΑΣΟΚ διεξάγει μια δύσκολη επιχείρηση, να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει σχέδιο για τη χώρα, τα στελέχη του κινούνται δραστήρια προκειμένου να βρεθούν σε καλύτερη θέση, στην περίπτωση που το κόμμα τους βρεθεί στην εξουσία.

Για όσους είναι εκτός Χαριλάου Τρικούπη το αίτημα τίθεται με φράσεις όπως «να γεμίσει το κάδρο», «χρειαζόμαστε ενιαίο πολιτικό κέντρο», «να μπει στο γήπεδο η βασική 11άδα», ενώ μονάχα οι πιο τολμηροί προφέρουν τις λέξεις «νέα ηγετική ομάδα».

Το επιχείρημα είναι κοινό: «Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ποιοι θα εφαρμόσουν τις νέες πολιτικές». Σε αυτό, «οι απέξω» συμπίπτουν με όσους είναι ήδη «μέσα» στη Χαριλάου Τρικούπη και φιλοδοξούν να μετακομίσουν στα κυβερνητικά γραφεία μετά από μία ενδεχόμενη εκλογική επιτυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου δηλώνουν ότι δεν ασχολούνται με τα πρόσωπα, η αλήθεια -όπως προκύπτει από τις κατ ιδίαν συνομιλίες τους- είναι ότι αναζητούν έξι πρόσωπα για αντίστοιχες κρίσιμες θέσεις: Οικονομία, Ανάπτυξη, Κράτος, Κοινωνική Πολιτική, ΔΕΚΟ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για τα βασικά μέτωπα στα οποία θα κριθεί το εγχείρημα του Γ. Παπανδρέου.

Στο ΠΑΣΟΚ οι «νέοι» που δείχνουν να ανεβαίνουν ταχύτατα στην κομματική επετηρίδα ονομάζονται... «silver boys», μια έμπνευση που προέκυψε για να διαφοροποιηθούν από τα «golden boys» της ΝΔ.

Αντίθετα, οι κορυφαίοι και τα ιστορικά στελέχη αποκαλούνται... «blou chips», καθώς τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» ταλαιπωρούνται από τη διεθνή οικονομική κρίση. Πίσω από τους συμβολισμούς, όμως, κρύβονται πραγματικά πρόσωπα που διεκδικούν τους πρώτους ρόλους σε μια πιθανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την περίοδο σε... limit up (για να διατηρήσουμε και την ορολογία που χρησιμοποιούν στη Χαριλάου Τρικούπη) βρίσκονται οι μετοχές του Γ. Ραγκούση και του Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι οι δύο συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου που συνέδεσαν την τύχη τους με τον πρόεδρο του κόμματος στην καλύτερη στιγμή των τελευταίων ετών.

Μόνοι τους, όμως, δεν αρκούν. Και οι ίδιοι συμφωνούν ότι το «κάδρο» γύρω από τον Γ. Παπανδρέου πρέπει να γεμίσει, ώστε να διασφαλιστεί η εσωκομματική ηρεμία και, το κυριότερο, «να ξέρουν οι πολίτες ποιος θα αναλάβει τι», να χρεωθούν δηλαδή οι διάφορες αποστολές στα στελέχη.

«Προτεινόμενοι»
Αμφότεροι έχουν κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που τους καθιστά «προτεινόμενους» να τον ακολουθήσουν στην κυβερνητική περιπέτεια που ελπίζει να ζήσει. Η τελευταία κρίση ανέδειξε δύο ακόμη στελέχη της νεότερης γενιάς, τα ονόματα των οποίων ακούγονται πολλές φορές στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου. Οι Μ. Καρχιμάκης και Ντ. Ρόβλιας απέδειξαν τις ικανότητές τους στη μάχη του Βατοπεδίου και κέρδισαν την προσοχή των «σκάουτερ» που επηρεάζουν τον Γ. Παπανδρέου και διαμορφώνουν εικόνα για τα πρόσωπα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερης εκτίμησης στη Χαριλάου Τρικούπη χαίρει ο βουλευτής Λάρισας, Φ. Σαχινίδης, ενώ ο Γ. Παπανδρέου στηρίζει απόλυτα και έχει μέσα στα πλάνα του τη Λ. Κατσέλη και τον Σπ. Κουβέλη.

Ως έτοιμοι να αλλάξουν κατηγορία δηλώνονται δύο παλιοί συνεργάτες του, από τα χρόνια του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Π. Μπεγλίτης και ο Π. Γερουλάνος έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σταθερή επαφή και σχέση μαζί του και κλείνουν, «μαζί με τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου που ο Γιώργος γνώρισε καλύτερα όταν έγινε πρόεδρος», την 10άδα των ανερχόμενων στελεχών.

ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΔΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο Αλέκος στην πρώτη γραμμή για την οικονομία

Σε ένα κυβερνητικό σχήμα, όμως, είναι κρίσιμο να υπάρχει το στοιχείο της πείρας. «Ορισμένα πόστα θέλουν ειδικό βάρος, που διαθέτουν λίγοι», παραδέχονται οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Παραδείγματος χάρη, για την οικονομία το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα πρόσωπο με κύρος στις αγορές, γνώσεις, επικοινωνιακό και πολιτικό εκτόπισμα ώστε να απορροφά τους κραδασμούς και να αποφεύγει τις κακοτοπιές.

Ονομα, βέβαια, δεν δίνουν, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να ακούγεται ξανά -έπειτα από πολύ καιρό είναι αλήθεια- το όνομα του Α. Παπαδόπουλου! Συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξηγούσε στο «Εθνος» πόσο χρήσιμος θα μπορούσε να είναι «ο Αλέκος, που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ»! «Για το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται ένα στέλεχος που θα μαζεύει δεκάρες και θα ξοδεύει πεντάρες», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να υπογραμμίσει τη στοχοπροσήλωση που διακρίνει τον Ηπειρώτη πολιτικό.

Οπως έδειξε η ανάθεση του ρόλου του πρώτου τη τάξει κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον Ευ. Βενιζέλο, στο ΠΑΣΟΚ στοιχηματίζουν ότι «ο Βαγγέλης θα είναι στη σκληρή πεντάδα των επικίνδυνων αποστολών», ακόμη όμως δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν σε ποιον τομέα θα ζητήσει τις υπηρεσίες του ο Γ. Παπανδρέου.Παραδέχονται, όμως, ότι «σε καμία περίπτωση το Βατοπέδι δεν θα είχε τέτοια εξέλιξη χωρίς την αποφασιστική συμβολή του βουλευτή Θεσσαλονίκης».

Σε κεντρικό ρόλο δίνουν ακόμη τον Μ. Χρυσοχοϊδη, για τον οποίο αναγνωρίζουν πως «έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ως Πολιτικός Εκπρόσωπος Ανάπτυξης». Ακολουθούν δύο πρόσωπα «της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου». Φ. Πετσάλνικος και Ν. Αθανασάκης αναφέρονται στη βασική δεξαμενή προσώπων, στα οποία θα στηριχθεί ο Γ. Παπανδρέου. Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Χρ. Παπουτσής και Α. Διαμαντοπούλου ξεχωρίζουν από το μπλοκ των υποστηρικτών της 11ης Νοεμβρίου, ενώ οι Γ. Φλωρίδης, Μ. Αποστολάκη, Χ. Βερελής, Σ. Ράπτη, Κ. Καρτάλης και Α. Λοβέρδος αποτελούν «λύσεις» από την πλευρά του «ρεύματος».

ετηνοσ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2553&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote