Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Mήνυμα Καραμανλή στις τράπεζες
Mήνυμα Καραμανλή στις τράπεζες Εκτύπωση E-mail
08.11.08

Σχολιάζοντας τη στάση των τραπεζών, οι οποίες επιμένουν να μην εντάσσονται στο πρόγραμμα κρατικής στήριξης και να διατηρούν ψηλά τα επιτόκια, ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε τους τραπεζίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναδείξουν την κοινωνική τους ευθύνη.

Ο Κ. Καραμανλής απέδωσε τα υψηλά επιτόκια σε πρόβλημα ρευστότητας και αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή, το χαρακτήρισε «αυστηρό αλλά δίκαιο πλαίσιο» και προσέθεσε ότι είναι ένα σαφές μήνυμα και αποτελεί πλέον ένα δεδομένο το οποίο σύντομα θα αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους.

Σημείωσε ότι η ένταξη και συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο είναι εθελοντική, προειδοποίησε όμως ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να μετακυλίσει στις πλάτες των δανειοληπτών τις επιπτώσεις των δικών του αποφάσεων».

Διεμήνυσε δε, ότι «δεν επιτρέπονται συμπεριφορές κατά της κοινωνίας και του οικονομικού συμφέροντος της χώρας» και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο «πάγωμα» δανείων, κατά το ισπανικό πρότυπο, είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πιθανές επιλεκτικές εξαιρέσεις, αποκλείοντας όμως γενικευμένο πάγωμα γιατί, όπως είπε, αυτό θα είναι πολύ βλαβερό για την ελληνική οικονομία.

Σε άλλη ερώτηση για την ακρίβεια που προκαλούν με τις τιμές τους τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι κρατικές ή ημικρατικές επιχειρήσεις ζήτησε «απόλυτη συμμόρφωση στη νομιμότητα και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού», προειδοποιώντας ότι «όποιος δεν παίρνει το μήνυμα, αναλαμβάνει τις ευθύνες».

Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο που αντέχει η ελληνική οικονομία, ώστε οι επιπτώσεις από την κρίση να είναι οι μικρότερες δυνατές».

Ωστόσο, επικαλέστηκε το υψηλό δημόσιο χρέος που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του χθες, αναφέροντας ότι περιορίζει τις δυνατότητες.

Υπερασπιζόμενος το σχέδιο ενισχυσης της ρευστότητας της οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αφορά την ενίσχυση του συνόλου της οικονομίας και αποσκοπεί στη στήριξη των δανειοληπτών -και ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων- και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Δεν χαρίζουμε λεφτά στις τράπεζες, όπως υποστήριξαν κάποιοι» τόνισε.

«Σχολιαστή της κρίσης» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αδύναμος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύσεις.

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς έγινε στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η Σύνοδος Κορυφής δεν φαίνεται να κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα» και συμπλήρωσε ότι «ο πρωθυπουργός πήγε μάλλον χωρίς σχέδιο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι από τον πρωθυπουργό «ακούσαμε δύο "όχι", με το πρώτο να αφορά το "πάγωμα" των δανείων και το δεύτερο να αφορά τα περιθώρια πολιτικών στην Ελλάδα, που θα βοηθούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα».

Συστάσεις και από υπουργούς

Νωρίτερα την Παρασκευή, υπουργοί της κυβέρνησης απηύθυναν αυστηρές συστάσεις προς τις τράπεζες. Οι τράπεζες πρέπει να βάλουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό και, αν δεν το κάνουν από μόνες τους, έχουμε τον τρόπο να το εξασφαλίσουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας είχε χαρακτηρίσει «παράνομη και καταχρηστική» την αύξηση στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και στην ετήσια συνδρομή που αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα, η οποία ενημέρωσε τους πελάτες της μέσω του λογαριασμού του Οκτωβρίου.

Οι καταναλωτές καλούνται να συμφωνήσουν, διαφορετικά θα πρέπει να εξοφλήσουν το χρέος και να επιστρέψουν την κάρτα.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έστειλε την Παρασκευή επιστολές στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι, αν δεν ανακληθούν οι αυξήσεις, θα επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 1.500 ευρώ έως ένα εκατ. ευρώ.

Ο Χρήστος Φώλιας δήλωσε ότι, αν οι τράπεζες θέλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, θα πρέπει να υπαχθούν στις κυβερνητικές ρυθμίσεις και όχι να επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

«Δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των τραπεζών ότι για την αύξηση των επιτοκίων στην Ελλάδα φταίει το ακριβό κόστος δανεισμού, καθώς οι ίδιες έλεγαν πριν από 15 ημέρες ότι βασίζονται στα χρήματα των καταθετών» δήλωσε στο City 99,5 ο πρόεδρος της ένωσης δανειοληπτών, Βαγγέλης Κρητικός.

Τις επιφυλάξεις του για μία ενδεχομένως γενικευμένη και όχι επιλεκτική αναβολή στην εξυπηρέτηση των δόσεων από τους δανειολήπτες διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε, με δική του πρωτοβουλία, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2550&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote