Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εμφύλιος για τη ΣΥΝεργασία
Εμφύλιος για τη ΣΥΝεργασία Εκτύπωση E-mail
08.11.08

Σε μετωπική σύγκρουση εξελίσσεται η συζήτηση στο εσωτερικό του Συνασπισμού για τις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ μία μόλις ημέρα μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλούσε τόσο τον Λεωνίδα Κύρκο όσο και τον Νίκο Κωνσταντόπουλο «να αφήσουν τη νέα γενιά στελεχών να διαδραματίσει όπως αυτή αντιλαμβάνεται τον ρόλο της και ας κριθεί από τις επιλογές της, όπως άλλωστε κρίθηκαν και οι επιλογές άλλων».

Με μία σκληρή δήλωση, συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου επισήμαναν ότι οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα χαρακτηρίζονται «από αμετροέπεια έως απρέπεια».

 
Σημειώνεται ότι προχθές ο κ. Τσίπρας -από τις Σέρρες- απάντησε στις θέσεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που έχουν εκφράσει ο κ. Κύρκος και ο κ. Κωνσταντόπουλος, λέγοντας ότι «σήμερα η ριζοσπαστική Αριστερά έχει μία νέα ηγεσία που θα κριθεί όπως κρίθηκαν και οι προηγούμενες ηγεσίες», για να παραπέμψει στο παρελθόν λέγοντας ότι «στην εποχή τους οι σύντροφοι, σε πιο δύσκολες εποχές για την Αριστερά που ήταν στο 3% και όχι στο 13%, δεν έκαναν επιλογές για τις οποίες μας καλούν να κάνουμε σήμερα».

Οπως όλα δείχνουν στο εσωτερικό του ΣΥΝ καταγράφονται δύο απόψεις για το «κυβερνητικό» μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφούσα άποψη, η οποία αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη της ανανεωτικής πτέρυγας, η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο.

Εκδήλωση
Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στη χθεσινή εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τιμήν του Γρηγόρη Γιάνναρου, καθώς ο Λεωνίδας Κύρκος αναφερόμενος στις σχέσεις Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μία ευρεία παράταξη με κορμό τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού.

Επικαλούμενος θέσεις και απόψεις του Γρηγόρη Γιάνναρου, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, πρόταξε μία ευρεία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ανοικτή και σε οποιονδήποτε άλλον θα επιθυμούσε να μετάσχει...

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας -από τη Δράμα- είπε ότι «η Αριστερά, που τόσα χρόνια αγωνίστηκε για την υπεράσπιση δημόσιων κοινωνικών αγαθών και του περιβάλλοντος και κατηγορήθηκε για ξεπερασμένες εμμονές, δεν μπορεί σήμερα να επιδείξει μνήμη χρυσόψαρου με αντάλλαγμα ένα κομμάτι εξουσίας».

Για προσθέσει -απευθυνόμενος προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- να «μην περιμένουν από εμάς να μπούμε στο κάδρο της συναίνεσης. Μην περιμένουν να μπούμε στην ουρά για να συναντήσουμε τον θλιβερό κ. Μπαρόζο και να δώσουμε διαπιστευτήρια».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός αριστερός πόλος στα αριστερά του πολιτικού συστήματος και ότι «σύμμαχός μας είναι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες, υπερασπίζεται τη δημόσια Παιδεία, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ακόμη ότι «ο κ. Παπανδρέου ψέλλισε κάτι για συνεργασία με την Αριστερά» για να ανατρέξει στο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες -όπως είπε- ξεπούλησαν δημόσιες επιχειρήσεις, επιτέθηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα», όπως και ότι «η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε μέχρι την τελευταία στιγμή την αναθεώρηση του άρθρου 16».

Οπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό του Συνασπισμού, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η ανανεωτική πτέρυγα θα προτείνει συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν βεβαίως είναι πρώτο κόμμα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2549&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 08.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote