Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νέες νομικές διχογνωμίες για Βατοπέδι
Νέες νομικές διχογνωμίες για Βατοπέδι Εκτύπωση E-mail
07.11.08

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των ίδιων των νομικών, τακτικών δικαστών και παρέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για το παραδεκτό ή μη των τίτλων της Μονής Βατοπεδίου, αποβαίνουν τελικά υπέρ των πολιτικών προσώπων, αφού δεν υπάρχει μία κατασταλαγμένη άποψη για το αν οι γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων

και οι υπουργικές αποφάσεις που τις επικυρώνουν ή τα διοικητικά πρωτόκολλα παράδοσης συνιστούν ή όχι αποδεικτικά κυριότητας. Συνιστούν τίτλους κατά το ΝΣΚ, δεν συνιστούν λένε οι τακτικοί δικαστές.

Μέσα στη διχογνωμία αυτή, που έχει χωρίσει και τους βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε συνηγόρους της μίας ή της άλλης άποψης, με nopaper που κυκλοφορούν, η κατάθεση χθες του μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα ήταν η απόλυτη ισορροπία. Ο ιεράρχης δεν θέλησε να δυσαρεστήσει τους πολιτικούς. «Αθώωσε» τον κ. Θ. Ρουσόπουλο από τη μομφή του δημοσιογράφου Ι. Ντάσκα ότι επικαλέσθηκε την κυριότητα της Μονής στη Βιστωνίδα κατά τη συνάντησή τους το Σεπτέμβριο 2004. Ταυτόχρονα κοινοποίησε «την ενόχληση και την οργή του» για τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Φωτιάδη που αν και τον καθησύχαζε, εξέδωσε το πρωτόκολλο παράδοσης της λίμνης τον Ιούνιο του 2003, ενώ υποσημείωσε ότι ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός παρίστατο σε όλες τις παραστάσεις διαμαρτυρίας των φορέων της περιοχής. Ομως δεν σχολίασε, ότι όταν ο κ. Π. Δούκας τον διαβεβαίωνε στις αρχές του καλοκαιριού ότι θα «ερευνήσει το θέμα», είχε ήδη υπογράψει την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη. «Εγώ δεν είμαι δικαστής να αποδώσω ευθύνες», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι αν και γνώριζε από παλιά τον ηγούμενο Εφραίμ, άρχισε να τον αντιμετωπίζει επιφυλακτικά, όταν πληροφορήθηκε ότι «δρα στο παρασκήνιο». Το θέμα πάντως που προβάλλουν οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι ότι ενώ από το 1998 ως το 2003 δεν αλλάζει τίποτα στην πραγματική κατάσταση της λίμνης, στην πενταετία αλλάζει δραματικά η νομική, την οποία αντιλαμβάνεται η τοπική κοινωνία μόλις με την αγωγή της Μονής (Ιαν. '03).

 

Τα χρυσόβουλα δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως τίτλοι ιδιοκτησίας, ούτε προσπορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις και τα πρωτόκολλα παράδοσης κυριότητα στη Μονή, υποστήριξε κατά τις χθεσινές ακροάσεις ο πρωτοδίκης κ. Μιλτ. Γιοβανόπουλος, ο δεύτερος της έδρας που ψήφισε υπέρ της κυριότητας του Δημοσίου στο Πολυμελές Ροδόπης. Είπε ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μαρία Ψάλτη τήρησε μία στάση «ευχερώς παρεξηγήσιμη», ενώ κατέθεσε την έκπληξή του για την παραίτηση του Δημοσίου. Και ο ίδιος έκρινε ότι η ματαίωση της δίκης δεν προκαλεί δικονομική βλάβη σε κανένα από τα δύο μέρη. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΝΣΚ κ. Γ. Κρόμπας, συνταξιούχος πλέον, έκρινε ότι θα έπρεπε να είχε εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Υποστήριξε όμως ταυτόχρονα ότι οι γνωμοδοτήσεις που απεδέχθησαν οι κ.κ. Δρυς και Φωτιάδης με υπουργικές αποφάσεις, ήταν τίτλοι κυριότητας, συμπληρώνοντας ότι αυτά συνεκτίμησε το Β' Τμήμα του ΝΣΚ προτείνοντας συμβιβασμό του Δημοσίου. Μάλιστα «έβαλε το χέρι στη φωτιά» ότι οι «αδιαμφισβήτητου κύρους» συνάδελφοί του αγνοούσαν ότι υπήρχε απόφαση του δικαστηρίου. «Τότε γιατί προσέφυγε η Μονή;» ήταν η εύλογη ερώτηση, αλλά και ο ίδιος δήλωσε αδυναμία να το ερμηνεύσει. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ότι η αναπομπή των γνωμοδοτήσεων-αποφάσεων από τον κ. Φωτιάδη τις κατέστησαν ανενεργές.

 

Καλείται ως μάρτυρας ο κ. Λαλιώτης

 

Την κλήση ως μάρτυρα στην εξεταστική επιτροπή, του κ. Κ. Λαλιώτη, θα ζητήσει η πτέρυγα της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι «είναι λόγια του αέρα από πλευράς ΠΑΣΟΚ» ο ισχυρισμός ότι η λίμνη της Βιστωνίδας προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ ως εθνικό πάρκο. Τις πρωινές ώρες προχθές έγινε μια σφοδρή φραστική αντιπαράθεση για το ζήτημα αυτό, ανάμεσα στον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κ. Μαρκόπουλο και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη. Χθες ο κ. Μαρκόπουλος κατέθεσε ΦΕΚ του 1996 με υπουργική απόφαση του κ. Λαλιώτη για χαρακτηρισμό, για μία διετία, ως πάρκου της Βιστωνίδας, καθώς ΦΕΚ του 1998 παρέτεινε για μία ακόμη χρονιά την αυξημένη προστασία στη λίμνη. «Ετσι από το 1999 η λίμνη δεν προστατεύεται», σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος.

 


ΚΑΤΗΙΜΕΡΙΝΙ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2542&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote