Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ο Ομπάμα «φτιάχνει» ομάδα
Ο Ομπάμα «φτιάχνει» ομάδα Εκτύπωση E-mail
06.11.08

Το παζλ των συμβούλων και συνεργατών του έχει αρχίσει να συμπληρώνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ μπάμα. Ο Ραμ Εμάνιουελ, ένα μαχητικό μέλος της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, αναμένεται να γίνει ο επικεφαλής του επιτελείου του νικητή των προεδρικών εκλογών.

Ο Ομπάμα λίγες ώρες μετά τη νίκη του έσπευσε να προσφέρει στον Εμάνιουελ τη θέση του προσωπάρχη, καθιστώντας τον ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του στενού του κύκλου, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές. Ο Εμάνιουελ, που είναι από το Σικάγο, αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα.

Interactive εφαρμογή: Οι εκλογές του 2008 στις ΗΠΑ στο e-tipos.com

Ο Εμάνιουελ, που διετέλεσε σύμβουλος του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, έχει τη φήμη του μετρ της στρατηγικής. Ωστόσο θεωρείται και πολιτικός που κάνει φατρίες και μένει αμετακίνητος στις θέσεις του. Χαρακτηριστικό που ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί αναρωτιούνται κατά πόσο εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο του Ομπάμα για συνεργασία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών προκειμένου να εγκρίνονται τα σημαντικά νομοσχέδια.

«Είναι καλή επιλογή για τον Ομπάμα. Θα περάσει τον περισσότερο χρόνο του σπάζοντας κεφάλια δημοκρατικών, για να τους μετακινήσει από τα αριστερά στο κέντρο. Ο Ομπάμα θα χρειαστεί ένα κακό μπάτσο. Ο Εμάνιουελ μπορεί να παίξει καλά αυτό το ρόλο», δήλωσε ο Τζον Φίερι, στέλεχος των ρεπουμπλικανών.

Φάκελος ΕΤ: Αμερικανικές εκλογές 2008

Ο Εμάνιουελ υπηρέτησε στην κυβέρνηση Κλίντον και συνέβαλε ουσιαστικά στον τερματισμό της δωδεκαετούς κυριαρχίας των ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, με τη νίκη των δημοκρατικών το 2006. Έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στενό κύκλο του Ομπάμα μέσω της φιλίας του με τον κορυφαίο πολιτικό σύμβουλο του Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ.

Επίσης σύντομα αναμένεται ότι ο κ. Ομπάμα θα ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο που θα αναλάβει να μοιράσει το πακέτο Πόλσον των 700 δισ. δολαρίων για την ανάκαμψη από την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση

Υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στην μεταβατική περίοδο μεταξύ των κυβερνήσεων του απερχόμενου Προέδρου Τζωρτζ Ου. Μπους και του νικητή των εκλογών της Τρίτης Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Μάικλ Τσέρτοφ, υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας.

«Κάθε φορά που σημειώνεται μετάβαση υπάρχει ο κίνδυνος, το ρίσκο, ότι γινόμαστε πιο ευάλωτοι (σε τρομοκρατικές επιθέσεις) διότι η προσοχή του κόσμου εκτρέπεται», είπε ο Τσέρτοφ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Κόσμος φεύγει· κόσμος έρχεται· λαμβάνει χώρα μια διαδικασία που αποσυντονίζει οποιονδήποτε οργανισμό».

Ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι η μετάβαση στην διακυβέρνηση του Ομπάμα θα είναι ομαλή και δε θα υπάρξουν περισπασμοί όσον αφορά τις επιχειρήσεις ασφαλείας, αλλά και τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2540&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote