Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βρέθηκαν απανθρακωμένοι
Βρέθηκαν απανθρακωμένοι Εκτύπωση E-mail
06.11.08

Τραγικό υπήρξε το τέλος των πολύωρων ερευνών για τον εντοπισμό των δύο χειριστών ελικοπτέρου τύπου Apache που κατέπεσε την Τετάρτη στην Κύμη Ευβοίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού οι δύο πιλότοι ο 36χρονος Ταγματάρχης Σκούρας Δημήτριος του Βασιλείου από την Γραμμενίτσα Άρτας, πατέρας δύο παιδιών και ο 33χρονος Λοχαγός Κακαμπάκος Αθανάσιος του Χαράλαμπου, από την Λάρισα, και αυτός πατέρας ενός παιδιού βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης απανθρακωμένοι και δεμένοι πάνω στις θέσεις τους.

Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τη βάση στο Στεφανοβίκειο και συμμετείχε σε άσκηση μαζί με άλλο αεροσκάφος 2,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κύμης, όταν κατέπεσε στις 8.14 το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι ο αεροσκάφος πετούσε κυριολεκτικά "ζωσμένο" με πυρομαχικά καθώς δεν είχαν αφαιρεθεί απο αυτό 600 φυσίγγια τα οποία μετέφερε. Το εγκληματικό αυτό λάθος σε συνδυασμό με την απειρία των δύο άτυχων πιλότων οδήγησε στην τραγωδία καθώς οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στην περιοχή αποδίδουν την πτώση σε λανθασμένο χειρισμό.

Τα Apache είναι εξαιρετικά προηγμένα επιθετικά ελικόπτερα, ικανά να πραγματοποιούν επιχειρήσεις τόσο τη νύχτα, όσο και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, εκμεταλλευόμενα το ανάγλυφο του εδάφους όμως οι δύο πιλότοι δεν ήταν έμπειροι στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου που δεν έχει συμπεριφορά αντίστοιχη με τα μεταγωγικά του στρατού στα οποία ήταν εκπαιδευμένοι.

Άμεσα, μετά την πτώση, το πλήρωμα του άλλου ελικοπτέρου που συμμετείχε στην άσκηση ειδοποίησε το κέντρο και άρχισαν έρευνες από Super Puma και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και από χερσαία τμήματα για τον εντοπισμό του μοιραίου ελικοπτέρου.

Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου εντοπίσθηκαν σε χαράδρα 300 μέτρων στην περιοχή του Μοναστηριού του Σωτήρος, η προσέγγιση όμως υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη καθώς στην περιοχή της πτώσης είχε εκδηλωθεί φωτιά και σημειώνονταν εκρήξεις.

Συγκλονιστικές ήταν οι περιγραφές που επί ώρες έδιναν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πιλότοι των Super Puma, που πετούσαν σε απόσταση ασφαλείας πάνω από το φλεγόμενο ελικόπτερο ενώ η πιθανότητα οι δύο πιλότοι να βρεθούν ζωντανοί είχε αποκλειστεί καθώς οι πυροσβέστες, δεν μπορούσαν να απροσεγγίσουν και να προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια για τη διάσωση τους.

 ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2538&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote