Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ Εκτύπωση E-mail
05.11.08

Μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία τους έγραψαν οι ΗΠΑ, εκλέγοντας θριαμβευτικά τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο της χώρας. Ο Μπαράκ Ομπάμα με εντυπωσιακή νίκη είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Σε πανηγυρισμούς έχουν ξεσπάσει οι ψηφοφόροι του κατά μήκος της χώρας με επίκεντρο το πάρκο του Σικάγο, όπου είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1 εκ. πολίτες. Ο νέος πρόεδρος εξασφάλισε 333 εκλέκτορες, έναντι 156 του αντιπάλου του. Ο Μακέιν παραδέχθηκε την ήττα, χαρακτήρισε ιστορική την εκλογή Ομπάμα και υποσχέθηκε ότι «θα εργαστούμε όλοι μαζί».
 
Παραδοχή της ήττας
 
«Ο λαός των ΗΠΑ μίλησε καθαρά» τόνισε ο Τζον Μακέιν, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική την εκλογική διαδικασία: «Ο Ομπάμα πέτυχε κάτι εξαιρετικό για τη χώρα και τον εαυτό του» είπε. Και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολες οι στιγμές που ζούμε και καλώ τον νέο πρόεδρο να εργαστεί σκληρά για την αντιμετώπιση τους. Προσφέρουμε στο νέο πρόεδρο την καλή μας πίστη και να εργαστούμε όλοι μαζί. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, όλοι είμαστε Αμερικάνοι».
 
Ο Μακέιν ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, τονίζοντας ότι «η αποτυχία είναι δική μου και όχι δική σας (σσ: των ψηφοφόρων τους)». Ευχαρίστησε την οικογένεια του, καθώς και την Σάρα Πέιλιν, την οποία χαρακτήρισε «καταπληκτική συνυποψήφια» και της ευχήθηκε ένα λαμπρό μέλλον στην πολιτική.
 
Σημειώνεται ότι ο Μακέιν σταμάτησε δύο φορές κατά την ομιλία του τους οπαδούς του όταν ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες στο άκουσμα του ονόματος του Ομπάμα.
 
 
Συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Ομπάμα πραγματοποίησε ο απερχόμενος πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος παρακολούθησε τα αποτελέσματα στο Λευκό Οίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οπαδοί των Δημοκρατικών ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς έξω από τον Λευκό Οίκο, αποδοκιμάζοντας τον Μπους.
 
Η μεγάλη νίκη
 
 
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το Οχάιο (20 εκλέκτορες), μια πολιτεία-κλειδί που έχει υποστηρίξει τον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών σε όλες τις ψηφοφορίες μετά το 1964. Το Οχάιο υπήρξε πολιτεία-κλειδί στη νίκη του Τζορτζ Μπους το 2004. Μεγάλο κέρδος αποτελεί η επικράτηση στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, που δίνει στον Ομπάμα 21 εκλέκτορες. Στη συνέχεια κέριδσε και την Φλόριδα, κλειδώνοντας επί της ουσίας τη μεγάλη νίκη.
 
Αναλυτικά οι πολιτείες
 
Πολιτείες που κέρδισε ο Ομπάμα:
 
Οχάιο, Αιόβα, Νέα Υόρκη, Νέο Μεξικό, Ρόουντ Αϊλαντ, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Ουισκόνσιν, Περιφέρεια της Κολούμπια, Ιλινόι, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νιού Χάμσιρ, Νιου Τζέρσι, Πενσιλβάνια, Βερμόν, Μέην, Ουάσινγκτον DC, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Φλόριδα, Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Όρεγκον, Νεβάντα, Κολοράντο, Χαβάι.
 
Πολιτείες που κέρδισε ο Μακέιν:
 
Γουαϊόμινγκ, Λουιζιάνα, Κάνσας, Τέξας, Γιούτα, Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Κεντάκι, Δυτική Βιρτζίνια, Νότια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Β. Ντακότα, Ν. Ντακότα, Αϊντάχο, Γιούτα, Αριζόνα, Λουϊζιάνα, Μισισίπι.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 62% όσων ψήφισαν εκτίμησαν την οικονομία ως το σημαντικότερο θέμα για την επιλογή τους
 
 
 
 
 
Η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται ιστορική για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος είναι η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ. Δοθέντος του παραπάνω, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία, την πλέον πολυδάπανη και χρονοβόρα, έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν εντυπωσιακή, ουρές πολλών μέτρων σχηματίστηκαν σε εκλογικά κέντρα, ενώ δεν αναφέρθηκαν σημαντικά προβλήματα σε καμία περίπτωση.
 
 
Σε αυτό βοήθησε επίσης η συγκυρία, καθώς η οικονομική κρίση κινητοποίησε μεγάλες μάζες ψηφοφόρων στο να προσέλθουν στις κάλπες. Είναι ενδεικτικό ότι σε δημοσκόπηση το 62% των όσων ψήφισαν θεωρούν ως το σημαντικότερα θέμα της χώρας την οικονομία. Η μαζικότητα της συμμετοχής εντοπίζεται και στο γεγονός ότι οι έγχρωμοι Αμερικανοί και οι νέοι σε ηλικία παρουσίασαν έντονη διάθεση για συμμετοχή, κάτι που ενίσχυσε την υποψηφιότητα του Ομπάμα.
 
Ο Ομπάμα παρακολούθησε τα αποτελέσματα από το Σικάγο, ενώ ο Μακέιν από το Φοίνιξ.
 
 
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έδωσε μέχρι την τελευταία στιγμή τoν υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να γείρει η πλάστιγγα προς το μέρος του, κάτι που οι δημοσκοπήσεις δεν κατέγραφαν μέχρι και τη Δευτέρα (3/11). Από το επιτελείο του πάντως προχώρησαν σε σειρά «βρώμικων» διαφημίσεων κατά του Ομπάμα σε όλη τη χώρα σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας.
 
Ο Ομπάμα ψήφισε στην πολιτεία του, το Ιλινόι, νωρίς το πρωί, ενώ ο Μακέιν στην Αριζόνα. Αμφότεροι επισκέφθηκαν στη συνέχεια «δύσκολες» πολιτείες, δίνοντας τη «μάχη» μέχρι τον τελευταίο ασπασμό. Ο Ομπάμα μετέβη στην Ιντιάνα και ο Μακέιν στο Κολοράντο. Είναι ενδεικτικό ότι η συμμετοχή στις πολιτείες- κλειδιά ήταν εξαιρετικά μεγάλη.
 
 
Εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν τις περασμένες ημέρες. Περίπου το 20% των Αμερικανών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν ήδη ψηφίσει είτε με επιστολική ψήφο ή μέσω της διαδικασίας της εκ των προτέρων ψηφοφορίας.
 
 
 
Η εκ των προτέρων ψηφοφορία που οργανώνεται σε περισσότερες από τις μισές αμερικανικές πολιτείες φέτος έχει προσελκύσει εξαιρετικά πολλούς ψηφοφόρους σύμφωνα με ειδικούς εκλογολόγους.
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2537&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 05.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote