Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η ώρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Η ώρα των εκλογών στις ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
04.11.08

Εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει για τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης 4 Νοεμβρίου, αλλά η επίσημη ημέρα των εκλογών παραμένει η πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, και όλα είναι έτοιμα στα εκλογικά τμήματα τα οποία θα δέχονται εκλογείς τουλάχιστον για 24 ώρες από το Νιου Χαμσάιρ έως την Αλάσκα.

Περίπου το 20% των 153 εκατομμυρίων Αμερικανών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν ήδη ψηφίσει είτε με επιστολική ψήφο ή μέσω της διαδικασίας της εκ των προτέρων ψηφοφορίας.

Η εκ των προτέρων ψηφοφορία που οργανώνεται σε περισσότερες από τις μισές αμερικανικές πολιτείες φέτος έχει προσελκύσει εξαιρετικά πολλούς ψηφοφόρους σύμφωνα με ειδικούς εκλογολόγους.

Η πλειοψηφία των εκλογολόγων αυτών δεν θα αναμένει να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα, θα γνωρίζουν ποιος από τους δύο υποψήφιους έχει συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό της προτίμησης των 270 εκλεκτόρων, ο Μπαράκ Ομπάμα ή ο Τζον Μακέιν, πριν από τις 06.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Στην τεράστια αυτή χώρα, η οποία έχει επισήμως τέσσερις διαφορετικές ώρες(γεωγραφικά μήκη), τα πρώτα εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν αύριο Τρίτη τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδας) για παράδειγμα σε μικρά χωριά του Νιου Χαμσάιρ με 120-130 κατοίκους.

Η πλειοψηφία πάντως των εκλογικών τμημάτων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα ανοίξουν στις 12.00 έως 14.00 ώρα Ελλάδας, ενώ πολλά τμήματα στο Βερμόντ (βορειοανατολικά) θα ανοίξουν στις 05.00 τα ξημερώματα (12.00 ώρα Ελλάδας).

Οι υπόλοιπες περιοχές των ΗΠΑ θα αρχίσουν την ψηφοφορία μεταξύ 15.00 και 17.00 ώρα Ελλάδας, η Αλάσκα στις 18.00 ώρα Ελλάδας και η Χαβάη στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν επίσης με μεγάλες αποκλίσεις ώρας σε όλη τη χώρα αλλά γύρω στη 01.00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα θα μπορούν να ανακοινώσουν τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, βασιζόμενα σε δημοσκοπήσεις που θα γίνουν έξω από τα εκλογικά τμήματα, μόλις αυτά κλείσουν.

Τα εκλογικά κέντρα της ανατολικής ακτής της χώρας, μεταξύ τους οι περιοχές κλειδιά όπως είναι η Φλόριντα, η Βιρτζίνια και η Πενσυλβάνια θα κλείσουν γύρω στις 02.00-04.00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης.

Τέλος τα εκλογικά τμήματα στο επίσης σημαντικό για την έκβαση των εκλογών Οχάιο θα κλείσουν στις 05.00 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης.

Εάν το προβάδισμα κάποιου από τους υποψηφίους θα είναι πολύ καθαρό, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να δοθούν πολύ γρήγορα μετά το κλείσιμο της κάλπης αλλά η καταμέτρηση μπορεί να είναι μαραθώνια και πολύ τεταμένη στην περίπτωση που οι δύο αντίπαλοι θα είναι πολύ κοντά στο αποτέλεσμα.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2533&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote