Αρχική arrow EDITORIAL arrow ΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ;
ΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ; Εκτύπωση E-mail
03.11.08

Του Σάκη Σερέτη

Οι εκλογές της 4ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου, προβλέπεται να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

Στο υπάρχον εκλογικό σώμα έχουν προστεθεί εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι, που στην πλειοψηφία ανήκουν σε μειονότητες και φυσικά προέρχονται από τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις, οι οποίες παραδοσιακά ψηφίζουν τους δημοκρατικούς .

Όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν εκλέγονται άμεσα από το λαό όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν, αλλά μέσω του λεγόμενου «κολεγίου των εκλεκτόρων» (US electoral college).

Το σύστημα αυτό αποτελεί ένα προϊόν συμβιβασμού, μεταξύ εκείνων που επιθυμούσαν την εκλογή του προέδρου άμεσα από το λαό και των άλλων που ήθελαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εκλέγεται από το Κογκρέσο.

Σε γενικές γραμμές, οι εκλέκτορες ορίζονται από τα κόμματα και συχνά πρόκειται για μια κίνηση αναγνώρισης των υπηρεσιών τους προς στο κόμμα όπου ανήκουν.

Το σώμα των εκλεκτόρων αποτελείται από 538 μέλη, όσα δηλαδή είναι τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (435) και της Γερουσίας (100) με την προσθήκη 3 μελών που αντιπροσωπεύουν την πρωτεύουσα (Washington DC).

Ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά πολιτεία είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της και γιαυτό υπάρχουν τεράστιες αριθμητικές διαφορές.

Έτσι έχουμε την Καλιφόρνια να έχει 55, το Τέξας 34, η Νέα Υόρκη 31, η Φλόριδα 27, το Ιλινόις 21, η Πενσιλβάνια 21, το Οχάιο 20 και στις τελευταίες θέσεις να βρίσκονται πολιτείες, όπως η Αλάσκα, το Βέρμοντ, η Νότια και η Βόρεια Ντακότα, το Ντελαγουέαρ, η Μοντάνα και το Γουαϊόμινγκ, που έχουν μόλις 3 εκλέκτορες.

Το κόμμα που συγκεντρώνει τους περισσότερους ψήφους σε κάθε πολιτεία, εντάσσει στην δύναμη του , όσους εκλέκτορες διαθέτει η πολιτεία.

Για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου απαιτούνται 270 εκλέκτορες, αυτός είναι ο μαγικός αριθμός που χαρίζει την πολυπόθητη εξουσία.

Σε περίπτωση όμως, που κανείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει τον παραπάνω αριθμό, τότε ο πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πλειοψηφία.

Το σύστημα αυτό έχει οπαδούς αλλά έχει και αντιπάλους.

Οι οπαδοί του θεωρούν μεταξύ άλλων, ότι αν ο πρόεδρος εκλέγονταν με τη λαϊκή ψήφο, τότε ένας υποψήφιος θα μπορούσε να επικεντρώσει την εκστρατεία του επιλέγοντας πολιτείες με μεγάλο πληθυσμό, αγνοώντας έτσι την υπόλοιπη χώρα.

Οι αντίπαλοί του πιστεύουν ότι το σύστημα είναι αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό, αφού σε κάποιες περιπτώσεις, η λαϊκή ψήφος έρχεται σε αντίθεση με την ψήφο των εκλεκτόρων.

Τελευταίο παράδειγμα, οι εκλογές του 2000, όταν ο Αλ Γκορ κέρδισε μεν τη ψήφο του λαού, αλλά έχασε το Λευκό Οίκο, αφού ο Τζορτζ Μπους επικράτησε σε Πολιτείες με μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων.

Για παράδειγμα, νίκησε στη πολιτεία της Φλόριδας με 537 ψήφους διαφορά (0,01%) που όμως στάθηκαν ικανές να του δώσουν και τους 27 εκλέκτορες της πολιτείας .

Ετσι ο κ. Μπους συγκέντρωσε 271 εκλέκτορες και ο Αλ Γκορ 266).

Όμως οι Αμερικανικές εκλογές, αποτελούν και μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους Έλληνες ομογενείς που έχουν αποκτήσει το δικαίωμα ψήφου, καθώς σαν ενεργοί πολίτες με ίσα δικαιώματα, θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εκλογή Ελληνοαμερικανών υποψηφίων, καθώς και αρκετών άλλων φιλελλήνων πολιτικών.

Η κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί καθρέφτη δυναμικότητας για όλες τις εθνικές μειονότητες και δυστυχώς για εμάς τα αποτελέσματα, δεν δικαιολογούν ούτε την αριθμητική παρουσία μας, αλλά ούτε και την επιτυχημένη δραστηριότητα μας σε αρκετούς τομείς.

Ωστόσο αυτές οι εκλογές βρίσκονται στο κατώφλι μας σήμερα και θα ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρο και ουσιαστικό, όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, να προσέλθουν την Τρίτη 4 Νοεμβρίου και να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον.

Μην θεωρήσετε ούτε για μια στιγμή ότι η δική σας ψήφος είναι αμελητέα ποσότητα, θυμηθείτε μόνο ότι ο δημοκρατικός υποψήφιος Αλ Γκορ, έχασε με 537 ψήφους διαφορά στις εκλογές του 2000, από τον σημερινό πρόεδρο στην πολιτεία της Φλόριδας, γεγονός που του στέρησε και τους 27 εκλέκτορες.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2530&Itemid=29

Τελευταία ανανέωση ( 04.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote