Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τη Δευτέρα οι καταθέσεις στην Εξεταστική για το Βατοπέδι
Τη Δευτέρα οι καταθέσεις στην Εξεταστική για το Βατοπέδι Εκτύπωση E-mail
31.10.08

Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν οι καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Αυτό αποφασίστηκε από τα μέλη της Εξεταστικής που ασχολήθηκαν με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα. Παράλληλα, συμφωνήθηκε αύριο, να καταρτιστεί η λίστα μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν, η οποία ωστόσο θα παραμείνει ανοιχτή έτσι ώστε, αν χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, να προστεθούν και νέα πρόσωπα.

Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται με την υπόθεση, αποφασίστηκε ότι θα αρχίσουν να καταθέτουν αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα. Ανάμεσα δε στους μάρτυρες που θα καλέσει η Εξεταστική, όπως δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος της Χρήστος Μαρκογιαννάκης όσο και τα μέλη της, Πάνος Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ και Ντίνος Ρόβλιας από το ΠΑΣΟΚ, θα συμπεριλαμβάνονται τόσο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ όσο και ο συνεργάτης του κ Αρσένιος.

Επίσης, ο κ. Μαρκογιάννακης απέστειλε αίτημα στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών, Κυριάκο Καρούτσο με το οποίο ζητά να διαβιβάζεται άμεσα στην Επιτροπή κάθε νέο στοιχείο που θα προκύπτει από την εν εξελίξει δικαστική έρευνα, ακόμα και αν δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα.

Σήμερα, πρώτη μέρα συνεδρίασης της Εξεταστικής, δύο ήταν τα σημεία που δημιούργησαν διαφωνίες:

Το πρώτο αφορούσε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε να υπάρχει προβολή των συνεδριάσεων μέσω του κλειστού κυκλώματος της Βουλής, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν οι δημοσιογράφοι.

Η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής δήλωσε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 145 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή έχει ειδικές ανακριτικές και εισαγγελικές ιδιότητες και άρα δεν επιτρέπεται η ευρεία δημοσιότητα».

«Προσπαθούν να αποφύγουν την αμεσότητα της εικόνας και αποφάσισαν να υπάρχει πρόσβαση των δημοσιογράφων στα πρακτικά» τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

Ωστόσο, η Επιτροπή αποφάσισε να υπάρχει ροή πληροφόρησης, μέσω των πρακτικών των συνεδριάσεων, που θα δίνονται στους δημοσιογράφους ανά δύο ώρες.

Το δεύτερο σημείο αφορούσε την χρονική περίοδο από την οποία πρέπει να ξεκινήσει η Εξεταστική την διερεύνηση της υπόθεσης, με την εξέταση των μαρτύρων. Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να αρχίσει χρονολογικά από το 1998, οπότε και υπεγράφησαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις από τους τότε υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, κυρίους Φωτιάδη και Δρυ. Υπενθύμισε δε, ότι αυτό όριζε και η πρόταση που είχε υποβάλει η ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής η οποία ομόφωνα υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν απέρριψε την πρόταση της ΝΔ, επέμεινε ωστόσο ότι το κέντρο βάρους πρέπει να πέσει μετά τον Μάρτιο του 2004 οπότε και συντελέστηκαν, όπως δήλωσε ο κ Ρόβλιας «τα 7 σκάνδαλα της Μονής Βατοπεδίου, με τις χαριστικές πράξεις και αποφάσεις».

Στην αρχή της συνεδρίασης της Εξεταστικής διεξήχθη μυστική ψηφοφορία, για την εκλογή του προεδρείου. Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που προτάθηκε από την κυβερνητική πλευρά πρόεδρος της Επιτροπής, έλαβε 12 υπέρ, 8 λευκά και δύο άκυρα ενώ απουσίαζε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μπόλαρης. Με το ίδιο αποτέλεσμα ορίστηκαν αντιπρόεδρος ο Νίκος Δένδιας και γραμματέας ο Λευτέρης Αυγενίδης.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2516&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote