Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το... αίνιγμα των δημοσκοπήσεων
Το... αίνιγμα των δημοσκοπήσεων Εκτύπωση E-mail
31.10.08

Πέντε μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές και η προσοχή στρέφεται όλο και περισσότερο στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, καθώς όλοι ενδιαφέρονται να ξέρουν ποιος θα ναι ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δύο μέρες αφότου ο Τζον ΜακΚέιν αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι τον δείχνουν «πολύ πιο πίσω απ ό,τι πραγματικά είναι» κι ότι δεν είναι η πρώτη φορά «που τον ξεγράφουν», όλο και περισσότερα δημοσιεύματα θέτουν το ερώτημα: «Μήπως κάνουν λάθος οι δημοσκοπήσεις;».

Καμιά δημοσκόπηση δεν αμφισβητεί το προβάδισμα του Μπάρακ Ομπάμα, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αμφίρροπων πολιτειών. Ομως, στις δεκάδες δημοσκοπήσεις που καθημερινά δημοσιεύονται, το προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου κυμαίνεται από δύο έως δεκαπέντε μονάδες. Αυτή η μεγάλη ψαλίδα είναι αρκετή για να προκαλέσει ερωτηματικά και αμφιβολίες για το ποια είναι πραγματικά η κατάσταση.

Χθες, η ημερήσια έρευνα Rasmussen έδειχνε τον Ομπάμα με 50% και τον ΜακΚέιν με 47%, εντοπίζοντας για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα διαφορά μόλις τριών μονάδων, ενώ επίσης για πρώτη φορά απ τις 24 Σεπτεμβρίου ο ΜακΚέιν εμφανίζεται να ξεπερνά το 46%. Σημειώνεται πως όλες οι έρευνες της Rasmussen εδώ και 33 ημέρες έδιναν προβάδισμα Ομπάμα από τέσσερις έως οκτώ μονάδες.

Στοιχεία
Επίσης χθες η έρευνα του Ινστιτούτου Gallup έδινε μόλις δύο μονάδες διαφορά, με ποσοστά 49% έναντι 47%. Οπως διευκρινίστηκε, το Gallup χρησιμοποιεί μοντέλο υπολογισμού που προϋποθέτει συμμετοχή στην ψηφοφορία παρόμοια με του 2004, ενώ με αυξημένη συμμετοχή το προβάδισμα Ομπάμα φτάνει στην ίδια δημοσκόπηση τις επτά μονάδες...

Το επιτελείο ΜακΚέιν κάνει λόγο για «νύχτα θρίλερ» στις 4 Νοεμβρίου. Ομως, ελάχιστοι πέραν του επιτελείου του συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Ολοι οι δημοσκόποι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν το λάθος που έκανε το Ινστιτούτο Gallup πριν από 60 χρόνια -τερματίζοντας τις δημοσκοπήσεις του μία βδομάδα πριν από τις εκλογές με αποτέλεσμα να χάσει τη «μεταστροφή της τελευταίας στιγμής» υπέρ του Τρούμαν. Κάθε μέρα δεκάδες πανεθνικές και πολιτειακές δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται, μια τάση που θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι τη μέρα των εκλογών.

Το επιτελείο ΜακΚέιν υποστηρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν λανθασμένα τεράστιο προβάδισμα στον Ομπάμα υποθέτουν ότι η συμμετοχή στην ψηφοφορία των νέων ψηφοφόρων και των αφρο-αμερικανών θα είναι υπερβολικά υψηλή.

Μέσος όρος
Ο πολιτικός δημογράφος Ρόι Τεξέιρα λέει πως η διαδικασία του μέσου όρου όλων των ημερήσιων δημοσκοπήσεων δείχνει το ίδιο πράγμα: ότι η κούρσα είναι σταθερή και ο Ομπάμα έχει σταθερό προβάδισμα.

Κατά κανόνα, όταν βρίσκεσαι τόσο πολύ μπροστά σ' αυτή τη φάση, είναι δύσκολο να χάσεις, σημειώνει. Πράγματι, χθες, στον μέσο όρο που έβγαλε η ιστοσελίδα του RealClearPolitics από 10 δημοσκοπήσεις των τριών τελευταίων ημερών με διαφορά από δύο έως 15 μονάδες, έδωσε προβάδισμα Ομπάμα 5,9%.

«Δεν είναι καθόλου πιθανό να ξαφνιαστούμε από μια τάση της τελευταίας στιγμής», σημειώνει ο Τζον Ρ. Πέτροτσικ, πρόεδρος του τμήματος πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Ισως για να μπερδέψει περισσότερο τα πράγματα, προχθές το κέντρο Ερευνών Pew έδωσε στη δημοσιότητα δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα 15 μονάδων στον Ομπάμα, ένα αποτέλεσμα που οφείλεται στο ότι ένα 12% των ψηφοφόρων φέτος θα είναι μαύροι, σημαντική αύξηση απ το 2004, ενώ παρόμοια αύξηση αναμένεται μεταξύ των νέων ψηφοφόρων.

Οπως και να χει, πολιτικά στελέχη των Δημοκρατικών έλεγαν πως ουδέποτε διέψευσαν ότι η μάχη θα είναι «στήθος με στήθος», ενώ παράλληλα επισημαίνουν πως πέραν των δημοσκοπήσεων, είναι «η αίσθηση στον αέρα», τα πρωτοφανή πλήθη που συγκεντρώνονται στις συγκεντρώσεις του Ομπάμα, το ρεύμα των «πρώιμων ψηφοφόρων» που ήδη ψηφίζουν Δημοκρατικούς, καθώς και η έκρηξη εγγραφών νέων ψηφοφόρων στους καταλόγους σε πολλές πολιτείες.

6 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΗΜΙΩΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ηγεμονία Ομπάμα σήμερα στην ΤV

«Νίκη κατά κράτος» του Ομπάμα επί του ΜακΚέιν σε επικοινωνιακό επίπεδο χαρακτηρίζεται η πρωτοφανής τηλεοπτική εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψηφίου, που σήμερα το βράδυ θα «κατακλύσει» τις τηλεοπτικές οθόνες με την ακριβότερη μεμονωμένη πολιτική διαφήμιση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η διαφήμιση έχει διάρκεια μισής ώρας και κόστος έξι εκατ. δολάρια, ενώ θα μεταδοθεί από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα CBS, NBC και Fox.

Είναι η πρώτη φορά από το 1992 -όταν ο ανεξάρτητος Ρος Περό αγόρασε σειρά ημίωρων τηλεδιαφημίσεων- που υποψήφιος πρόεδρος επιλέγει να χρησιμοποιήσει αυτή τη μορφή πολιτικής διαφήμισης.

Το ρεκόρ στη χρηματοδότηση της πολιτικής εκστρατείας του Ομπάμα -έχει συγκεντρώσει σχεδόν 660 εκατ. δολάρια, διπλάσιο ποσό από αυτό του ΜακΚέιν- χρησιμοποιείται τώρα για να... «πλημμυρίσουν» με πολιτική διαφήμιση πολιτείες-κλειδιά στη μάχη της 4ης Νοεμβρίου.

Το ποσό που διέθεσε στη διαφήμιση για τον μήνα Οκτώβριο ενδέχεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της εκστρατείας του Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος περιορίστηκε στα 84 εκατ. δολάρια εισφορών, επειδή προτίμησε την επιλογή της κρατικής έναντι της ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Η ΠΕΪΛΙΝ ΣΤΗΝ... ΑΓΧΟΝΗ, Ο ΜΑΚΚΕΪΝ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ
Η Σάρα Πέιλιν κρέμεται από αγχόνη απ τη στέγη του σπιτιού. Ο Τζον ΜακΚέιν είναι καθισμένος δίπλα στην καμινάδα, περιστοιχισμένος από πλαστικές φλόγες, σκελετούς και ιστούς αράχνης... Οχι, δεν συνέβη το απόλυτο πολιτικό έγκλημα, απλώς ένας κάτοικος στο δυτικό Χόλιγουντ θέλησε, εν όψει της γιορτής του Χάλογουιν, στις 31 Οκτωβρίου, να διακοσμήσει -όπως όλοι οι Αμερικανοί- και το δικό του σπίτι.

Ωστόσο, τα «θέματα» που επέλεξε δεν ήταν απλώς περισσότερο πολιτικά, αλλά ξεσήκωσαν και σάλο αντιδράσεων που έφτασε μέχρι τον σερίφη και τον δήμαρχο.

Το γραφείο του σερίφη του Λος Αντζελες έκανε επιτόπια έρευνα και αποφάνθηκε πως επειδή το ομοίωμα της Πέιλιν και του ΜακΚέιν αποτελούν μέρος του εορταστικού στολισμού δεν «φτάνει στα επίπεδα του εγκλήματος μίσους»... όπως κατήγγειλαν γείτονες που τηλεφώνησαν στην αστυνομία.

«Τώρα, αν υπάρχει έγκλημα κακού γούστου... Αλλάζει», δήλωσε εκπρόσωπος του σερίφη. Οσο για τον δήμαρχο του δυτικού Χόλιγουντ και αυτός βρήκε «προβληματικό» τον διάκοσμο, ενώ προβληματίστηκε κατά πόσον θα πρεπε να απομακρυνθεί. Ωστόσο, έπεσε πάνω... στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών του δήμου του...

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2515&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote