Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Θύελλα αντιδράσεων για την «προίκα» των 28 δισ. στις τράπεζες
Θύελλα αντιδράσεων για την «προίκα» των 28 δισ. στις τράπεζες Εκτύπωση E-mail
30.10.08

Θύελλα αντιδράσεων ακόμη και από μεγαλοτραπεζίτες προκαλεί η άνευ όρων Κρατική «προίκα» ύψους 28 δισ. ευρώ, που αποφάσισε η κυβέρνηση για την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.

 

Την ίδια ώρα, μικρό αναμένεται να είναι το «καλάθι» των κοινωνικών παροχών για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την οικονομία.
 
Ανεπαρκή και άδικα χαρακτήρισε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της MARFIN Ανδρέας Βγενόπουλος τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, τονίζοντας ότι «τα μέτρα δεν θα πρέπει να είναι πρόσκαιρα και πυροσβεστικά, αλλά θεσμικά. Το νέο μοντέλο θα πρέπει να στηριχθεί στον μερικό κρατικό παρεμβατισμό». Πρόσθεσε δε, ότι τα μέτρα του θυμίζουν τη φράση που ειπώθηκε ως αστείο: «Βοηθήστε μας φτωχοί, για να μην γίνουμε σαν εσάς». Ο υπουργός Οικονομίας από την πλευρά του δήλωσε μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ότι «η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας, στα πλαίσια βεβαίως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων θίγονται περισσότερο από την κρίση».
 
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι με φόντο την χρηματοπιστωτική κρίση τα μόνα μέτρα που αντέχει ο προϋπολογισμός, είναι η καταβολή του επιδόματος ανεργίας αντί για 12μηνη περίοδο για 30 μήνες, η διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης, η εύρεση εργασίας μέσω προγραμμάτων STAGE και οι επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις από το 2009. Όσο για τα αν θα δοθούν τα περίφημα επιδόματα, που συζητήθηκαν πολύ, ο Γιώργος Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι «δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Εγώ πρότεινα να αυξηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «το δημόσιο χρήμα δίνεται άνευ ελέγχου, δίνεται άνευ όρων».
 
Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει τα περιθώρια αύξησης των δημοσίων επενδύσεων, η μεγάλη αγωνία όμως της Κυβέρνησης είναι η ανεργία. Η υπουργός Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δήλωσε πάντως ότι «έχουμε σχεδιάσει από το πρόγραμμα των ανθρωπίνων πόρων, από το καλοκαίρι, δράσεις και πολιτικές οι οποίες, κάποιες από αυτές, είναι ήδη σε εφαρμογή αυτή τη στιγμή που μιλούμε και κάποιες άλλες ετοιμάζονται τους επόμενους μήνες». Ωστόσο, για λουκέτα και μπαράζ απολύσεων προειδοποιούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ζητούν στήριξη ανάλογη αυτής των τραπεζών. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων ζητούν αντί της φοροεπιδρομής, κίνητρα και φοροαπαλλαγές ανάλογα εκείνων που δόθηκαν ήδη σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
ALPHA
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2513&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote