Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Ανάσα» στα Χρηματιστήρια, συνεχίζεται ο εφιάλτης της ανεργίας
«Ανάσα» στα Χρηματιστήρια, συνεχίζεται ο εφιάλτης της ανεργίας Εκτύπωση E-mail
29.10.08

Σε «κινούμενη άμμο» παραμένει η παγκόσμια οικονομία, παρά την ανάσα ανόδου την Τρίτη στα Χρηματιστήρια. Δραματικές ώρες ζουν τα Κράτη που βρίσκονται υπό κατάρρευση, ενώ ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων έχει προκαλέσει διεθνή συναγερμό.

Στη Γαλλία χιλιάδες άνεργοι και συνταξιούχοι διαδήλωσαν την Τρίτη, καθώς αποτελούν τα θύματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την ώρα που πολλές Γαλλικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην αυτοκινητοβιομηχανία, ετοιμάζουν μαζικές απολύσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συναντήθηκαν την Τρίτη στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. Αμέσως μετά ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «θα προτείνω στις 7 Νοεμβρίου στην ΕΕ που ήδη διαθέτει 12 δισ. ευρώ σε ρευστό, για να υποστηρίξει ορισμένα Κράτη-μέλη της, να φέρει στο τραπέζι 20 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει αυξάνοντας την οικονομική της ικανότητα, να ανταποκριθεί πληρέστερα στην κρίση». Ο Μπράουν από την πλευρά του δήλωσε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ταμείο βασισμένο σε δικούς του πόρους για την ενίσχυση προβληματικών οικονομιών».

Εν τω μεταξύ, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε σχέδιο για την διάσωση των θέσεων εργασίας και ότι θα διαθέσει μέρος των 360 δισ. ευρώ από το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα, για ένα σχέδιο βοήθειας των απλών πολιτών, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια ώρα στην Ισλανδία, όπου το τραπεζικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση, ο Πρωθυπουργός δήλωσε, ότι η χώρα του θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα θα λάβει από το ΔΝΤ περίπου 2 δισ. δολάρια, όμως χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 4 δισ. Εκτός από την Ισλανδία και η Ουγγαρία ζήτησε και θα λάβει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η Ολλανδία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τονωτική ένεση 3 δισ. ευρώ σε μετρητά, για να προφυλάξει τον ασφαλιστικό όμιλο AEGON από κατάρρευση.

Στη Γερμανία μετά και την επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου οικονομικής βοήθειας ύψους 400 δισ. ευρώ προς τις Γερμανικές τράπεζες, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίησή του, αλλά και σε «ενέσεις» κεφαλαίου ύψους 80 δισ. ευρώ. Στην οικονομική κρίση αποδίδουν πολιτικοί σχολιαστές και την έντονη αντίδραση του Τσέχου Πρωθυπουργού, να χαστουκίσει φωτογράφο που προσπαθούσε να τον απαθανατίσει, την ώρα που έβγαζε βόλτα τον γιο του. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε, ότι είναι πιθανό να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια της στην προσεχή συνάντηση των μελών της στις 6 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, με άνοδο άρχισαν την Τρίτη οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κάτι που ερμηνεύεται από οικονομικούς αναλυτές ως θετική αντίδραση στην είδηση, ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι ετοιμάζεται να μειώσει και άλλο το επιτόκιο δανεισμού από μίση έως μία μονάδα. Νωρίτερα, με άνοδο 6,41% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, μετά από αντίστοιχη πτώση 24 ώρες νωρίτερα, που έφερε τον δείκτη Nikkei στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών. Στην Ευρώπη οι συνεδριάσεις των Χρηματιστηρίων άνοιξαν με μεγάλη άνοδο, αλλά πλην της Φρανκφούρτης που έκλεισε με κέρδη 6,96%, στο Λονδίνο και το Παρίσι τα κέρδη άνω του 3% που εμφάνισαν, περιορίστηκαν στο κλείσιμο στο 1,44% και το 0,77% αντίστοιχα.

Πηγή: ALPHA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2507&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote