Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στόχος η Αλ Κάιντα
Στόχος η Αλ Κάιντα Εκτύπωση E-mail
29.10.08

Ένα στέλεχος της αλ Κάιντα είχε στόχο η αιφνιδιαστική επίθεση Αμερικανών στρατιωτών μέσα στο έδαφος της Συρίας, αποκαλύπτουν ?ανώνυμα πάντως? οι ΗΠΑ.

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είχαν πληροφορίες ότι το στέλεχος της Αλ Κάιντα, που σκοτώθηκε κατά την επίθεση, σχεδίαζε μεγάλη επίθεση στο Ιράκ.
Επρόκειτο για τον Αμπού Γκαντίγια, αρχηγό ομάδας της Αλ Κάιντα που μετέφερε ξένους μαχητές και όπλα στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ο Αμπου Γκαντίγια σκοτώθηκε στην επίθεση αλλά επισήμως αποφεύγουν να δώσουν πολλές λεπτομέρειες για το περιστατικό.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι ΗΠΑ πίεζαν την Συρία να τους παραδώσει τον Αμπού Γκαντίγια αλλά η Συρία αρνούνταν και υποστήριζε ότι παρακολουθεί και η ίδια τις δραστηριότητές του. Τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ βρίσκονται στο μέσο ερήμου και η επιτήρησή τους είναι δύσκολη.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Συρίας με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ουαλίντ αλ Μοαλέμ να κάνει λόγο για «πράξη εγκληματικής και τρομοκρατικής επιθετικότητας» ενώ υπογράμμισε ότι αν υπάρξει επανάληψη «θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας».

Ωστόσο, η συριακή ηγεσία εκφράζει την ελπίδα ότι με την εκλογή του νέου πρόεδρου στις ΗΠΑ, θα βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών ενώ φαίνεται ότι θα επιμείνει στην προσπάθεια της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της σε διεθνές επίπεδο.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, τέσσερα αμερικανικά ελικόπτερα μπήκαν στον εναέριο χώρο της Συρίας, μερικά μόνο χιλιόμετρα από τα σύνορά της με το Ιράκ και κινήθηκαν προς το χωριό Σουκαρίγια όπου βρίσκονταν σύμφωνα με πληροφορίες τους, ο Αμπού Γκαντίγια, αρχηγός ομάδας της Αλ Κάιντα που φέρνει ξένους μαχητές στο Ιράκ.

Η Συρία υποστηρίζει ότι στην επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ πολίτες ?τέσσερα από τα άτομα ήταν παιδιά- ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι πιθανόν να απήχθησαν και δύο άνδρες. Οι ΗΠΑ δηλώνουν, πάντως, ότι απέρριψαν την πυραυλική επίθεση για να αποφύγουν τον θάνατο αμάχων.

Εν τω μεταξύ, το Ιράκ καταδίκασε την αεροπορική επιθέση, αλλά έκανε και έκκληση για παύση αυτού που χαρακτήρισε ως «παράνομες διεισδύσεις» στη Συρία.

Οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, αναφέρουν οι αναλυτές, διεξάγουν επιθέσεις στο έδαφος χωρών με τις οποίες δεν βρίσκονται σε πόλεμο ή είναι και συμμαχικές (όπως το Πακιστάν) για να αντιμετωπίσουν ομάδες ένοπλων εξτρεμιστών.

Όπως κρίνουν στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι ,τα πλεονεκτήματα των μονομερών επιχειρήσεων είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Οι επιχειρήσεις έχουν την έγκριση του Τζορτζ Μπους.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2506&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote