Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Εσείς πότε κάνατε για τελευταία φορά Test Pap;
Εσείς πότε κάνατε για τελευταία φορά Test Pap; Εκτύπωση E-mail
29.10.08

Το Pap-Test είναι η μόνη αξιόπιστη μέθοδος ελέγχου του γυναικείου πληθυσμού για την πρόληψη του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας, καθώς επιτρέπει την έγκαιρη  διάγνωση  προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, σε γυναίκες που δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη συμπτώματα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά του στην διάγνωση φλεγμονών (κολπίτιδες, τραχηλίτιδες) από μικρόβια, μύκητες, ιούς, στην ανίχνευση των αλλοιώσεων που προκαλεί η μόλυνση από τον ιό των κονδυλωμάτων HPV, στην εκτίμηση της ορμονικής κατάστασης της γυναίκας και βέβαια στον έλεγχο πορείας μιας αλλοίωσης που είναι ήδη γνωστή.

Πότε πρέπει μια γυναίκα να κάνει Pap-Test?

      Pap-Test πρέπει να γίνεται από την χρονική περίοδο που η γυναίκα αρχίζει να έχει σεξουαλική δραστηριότητα. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ή σε διάστημα 3 ή 6 μηνών ανάλογα με το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Πώς γίνεται το Pap-Test?

       Το Pap-Test είναι μια εύκολη εξέταση, η οποία μαζί με την λήψη του ιστορικού που προηγείται ,δεν διαρκεί περισσότερο από 15’-20’. Κατά την διάρκειά της ο/η ιατρός αποσπά κύτταρα από τον κόλπο, τον εξωτράχηλο και τον ενδοτράχηλο της μήτρας με μια ξύλινη σπάτουλα ή ένα ειδικό μαλακό βουρτσάκι εντελώς ανώδυνα και χωρίς κανένα κίνδυνο επιπλοκών.
 Κάθε φορά χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα γάντια και κολποδιαστολείς  μιας χρήσης .

Το υλικό της λήψης επιστρώνεται σε  κυτταρολογικά πλακίδια (συμβατική μέθοδος) ή τοποθετείται σε ειδικό διάλυμα διατήρησης κυττάρων ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία της κυτταρολογίας υγρής φάσης,    η οποία   θεωρείται η πλέον σύγχρονη εναλλακτική μέθοδος επεξεργασίας και διάγνωσης του υλικού καθώς μας επιτρέπει σε περίπτωση HPV λοίμωξης την δυνατότητα τυποποίησης του ιού στο ίδιο υλικό,  με τεχνικές μοριακής βιολογίας , χωρίς η γυναίκα να χρειάζεται να επανέλθει για την ίδια διαδικασία στο ιατρείο.
Η λήψη του Pap-Test μπορεί να γίνει  από ιατρούς γυναικολόγους ή κυτταρολόγους , μαίες καθώς και από  κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Το υλικό εξετάζεται στο μικροσκόπιο μόνο από τον ή την κυτταρολόγο που θέτει και την διάγνωση.
  
Πώς πρέπει να είναι προετοιμασμένη μια γυναίκα για να κάνει το Pap-Test?

Είναι πολύ σημαντικό για την σωστή λήψη του Pap-Test, η γυναίκα να γνωρίζει ότι: Δύο ημέρες πριν τη λήψη του τεστ θα πρέπει να έχει απούγει:
α) σεξουαλική επαφή
β) κολπικά υπόθετα ή αλοιφές και
γ) κολπικές πλύσεις

Η καταλληλότερη χρονική στιγμή για την λήψη του Pap-Test τοποθετείται μεταξύ 12ης και 17ης ημέρας μετά την έναρξη της τελευταίας εμμήνου ρύσεως (δηλ. της τελευταίας περιόδου ).

Πότε σταματά ο έλεγχος με το PAP TEST ?

Σύμφωνα με οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας,
μπορούν , αν το επιθυμούν να πάψουν να ελέγχονται με PAP TEST γυναίκες άνω των 70 ετών όταν υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχουν επισκοπικά άψογο τράχηλο
  • Να έχουν προηγηθεί τρία τουλάχιστον αρνητικά test
  • Να μην έχει διαπιστωθεί κατά τα τελευταία 10 έτη οποιαδήποτε κυτταρική ανωμαλία συνηγορούσα υπέρ ενδοεπιθηλιακής βλάβης. Το τεστ Παπανικολάου για αυτή την  ηλικιακή ομάδα συνιστάται μόνο εάν ουδέποτε έχει ελεγχθεί στο παρελθόν η γυναίκα ή δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα προηγουμένων ελέγχων.
  • giatroi
  • Σχόλια
    Προσθήκη νέουΑναζήτηση
    Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

    Copyright (C) 2007

    Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
    : http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2503&Itemid=27

     
    < Προηγ.   Επόμ. >

    Σχετικα Αρθρα

    Currently no polls available to vote
    Currently no polls available to vote