Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπρος Ισραήλ και πίσω Αραβες
Μπρος Ισραήλ και πίσω Αραβες Εκτύπωση E-mail
16.05.07
Τα φαντάσματα του Απόστολου Βαβύλη και του Νίκου Παπαδήμα πλανώνται πάνω από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, περίπου δύο χρόνια μετά την κρίση που προκάλεσε την ανατροπή του Ειρηναίου Σκοπελίτη από το θρόνο του πατριάρχη και την εκλογή του Θεόφιλου.  

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιορδανίας να προτείνει στον βασιλιά της χώρας Αμπντάλα την άρση της αναγνώρισης του πατριάρχη Θεόφιλου και οι πιέσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή μπλέκουν το κουβάρι στη Σιωνίτιδα Εκκλησία.

 Χθες το βράδυ γινόταν σύσκεψη συμβούλων της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής.

 Ωστόσο δεν ελήφθη κάποια απόφαση. Ο Παλαιστίνιος βουλευτής και εκπρόσωπος της κοινότητας των Ορθοδόξων Φαούντ Κοκάλι, μιλώντας στην «Ε» είπε ότι μετά την απόφαση της ιορδανικής κυβέρνησης και τη δεδομένη μη αναγνώριση του Ελληνορθόδοξου πατριάρχη από το Ισραήλ η καλύτερη λύση θα ήταν να γίνει συζήτηση με την κυβέρνηση της Ελλάδας για να εφαρμοστεί ο νόμος του 1958 και να ξεπεραστεί η κρίση έστω και την ύστατη στιγμή.  

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνουν γνωστά, η νέα κρίση στα Ιεροσόλυμα έχει σχέση με τον έλεγχο της περιουσίας του Πατριαρχείου και των παλαιών συμφωνιών που είχε κάνει ο πρώην πατριάρχης Ειρηναίος, τις οποίες όμως δεν κατάφερε να άρει ο διάδοχός του στον θρόνο.

 Ο οικονομικός έλεγχος Τα πληρεξούσια του Ειρηναίου προς τον διαχειριστή Νίκο Παπαδήμα κυνηγούν ακόμη και σήμερα τον Θεόφιλο, αφού παραμένουν σε ισχύ.

Οι οικονομικές υπηρεσίες παραμένουν κλειστές καθώς η αστυνομία έχει σφραγίσει τα γραφεία για να κάνει έλεγχο μετά τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των μητροπολιτών το 2005 για κακοδιαχείριση.

Τίποτα όμως δεν έχει γίνει. Οι Ιορδανοί το γνωρίζουν άριστα, έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες και έχουν ενημερώσει τόσο τον κ. Θεόφιλο όσο και την ελληνική κυβέρνηση.

Υστερα από περίπου δύο χρόνια αποφάσισαν και υπό την πίεση των ορθόδοξων κοινοτήτων να άρουν την εμπιστοσύνη τους και να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα.  

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για άλλη μια φορά βρίσκεται μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών. Ισραηλινοί από τη μια και Ιορδανοί και Παλαιστίνοι από την άλλη.

Οι Ισραηλινοί ζητούν να παραμείνουν σε ισχύ τα παλαιά συμβόλαια, ενώ Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι επιζητούν τη λειτουργία του Μικτού Συμβουλίου, όπου θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των δοσοληψιών του πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου.

 Στις 21 Μαΐου στα ισραηλινά δικαστήρια εκδικάζεται η προσφυγή του κ. Θεόφιλου, που ζητεί να αναγνωριστεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η εβδομάδα που ακολουθεί θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το Πατριαρχείο.

 Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου, δήλωσε: «Οι εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κυοφορούνται επί πολύ καιρό, έτσι ώστε ούτε απροσδόκητες μπορούν να θεωρηθούν ούτε δικαιολογούν την καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που δείχνει να αιφνιδιάζεται από γεγονότα για τα οποία επιβαλλόταν να εργαστεί, ώστε να τα αντιμετωπίσει».

  enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=250&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 16.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote