Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ψηφίζουν τον Ομπάμα
Ψηφίζουν τον Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
26.10.08

Μετά τον Κόλιν Πάουελ και δεύτερος πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚλέλαν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα

ενώ την ίδια ώρα και μία απ τις εγκυρότερες αμερικανικές εφημερίδες, η «Νew York Τimes», εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή της στον Ομπάμα, τονίζοντας πως «απέδειξε ότι είναι η σωστή επιλογή για τον 44ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η εφημερίδα στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας είχε ταχθεί υπέρ της Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιας των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, όμως στο χθεσινό κύριο άρθρο της σημειώνει ότι έκτοτε ο Ομπάμα με τις θέσεις του συνέβαλε στο να αρθούν οι αρχικές επιφυλάξεις για τις δυνατότητές του.

 Απ την πλευρά του ο ΜακΚλέλαν, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απ τον Ιούλιο του 2003 έως τον Απρίλιο του 2006 και είχε ασκήσει οξύτατη κριτική στον πρόεδρο Μπους στο βιβλίο του που εκδόθηκε την περασμένη άνοιξη προκαλώντας σάλο στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο CNN: «Στην αρχή είχα πει ότι θα υποστηρίξω τον υποψήφιο που έχει τις καλύτερες πιθανότητες να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύει η Ουάσιγκτον... Θα ψηφίσω τον Μπάρακ Ομπάμα».

Αυξήθηκε η συμμετοχή
Μπορεί ν απομένουν μόλις 11 μέρες μέχρι τις προεδρικές εκλογές κι ήδη να χουν αρχίσει οι συζητήσεις για ενδεχόμενα προβλήματα στη διαδικασία λόγω αυξημένης συμμετοχής, όμως στις σημαντικές αμφίρροπες πολιτείες ήδη καταγράφεται τεράστια αύξηση της συμμετοχής -και ειδικά της συμμετοχής των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος- στην ψηφοφορία που ήδη έχει αρχίσει παρότι τα ψηφοδέλτια θα καταμετρηθούν την 4η Νοεμβρίου.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν πως «η πρώιμη ψηφοφορία» που διεξάγεται ήδη σε 34 πολιτείες, συγκεντρώνει υπερδιπλάσιους αριθμούς ψηφοφόρων απ ό,τι τέσσερα χρόνια πριν, ενώ στις πολιτείες που οι ψηφοφόροι καταγράφονται βάσει κομματικής επιλογής, το Δημοκρατικό Κόμμα εμφανίζεται να αυξάνει εντυπωσιακά τα ποσοστά του.

Στην κρίσιμη πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, οι Δημοκρατικές ψήφοι έχουν αυξηθεί ήδη κατά 400% μέσα στην πρώτη εβδομάδα, ενώ με παρόμοια ποσοστά αυξάνεται η συμμετοχή στο Οχάιο, την Αϊόβα, τη Νεβάδα και το Νέο Μεξικό. Αναμένεται ότι μέχρι την 4η Νοεμβρίου στην πρώιμη ψηφοφορία θα έχει ψηφίσει πάνω απ το ένα τρίτο του συνόλου των ψηφοφόρων.

Οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν νωρίς έχουν βγάλει ψύχραιμα την απόφασή τους, γεγονός που ευνοεί τον Ομπάμα, έλεγαν εκλογολόγοι, σημειώνοντας πως με βάση το ότι ένας στους πέντε ψηφοφόρους μπορεί να αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα, περιορίζονται οι δυνατότητες του ΜακΚέιν να μειώσει το «χάσμα», ευνοούμενος ίσως από κάποιο ξαφνικό «εξωτερικό θέμα» ή θέμα «εθνικής ασφάλειας» κ.λπ., αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα ευνοεί την πρώιμη ψηφοφορία για την οποία το 24% των Αμερικανών δηλώνει ότι θα προτιμήσει φέτος.

Ο ΜΑΚΚΕΪΝ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΡΝΤΑΡΟΜΠΑ ΤΗΣ ΠΕΪΛΙΝ
Νέο και δυνατό «πονοκέφαλο» για τον Τζον ΜακΚέιν προκαλεί το γεγονός ότι σε κάθε του προεκλογική εμφάνιση υποχρεώνεται ακόμη κι απ τους υποστηρικτές του να απολογείται για την πανάκριβη γκαρνταρόμπα που απέκτησε η Σάρα Πέιλιν και η οικογένειά της, και μάλιστα με τα χρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Μάλιστα, χθες η μη κυβερνητική οργάνωση «Πολίτες για την Εμπιστοσύνη και την Ηθική στην Ουάσιγκτον» [CREW] κατέθεσε μήνυση στην αμερικανική εκλογική επιτροπή [FEC] εναντίον του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, υποστηρίζοντας ότι ξόδεψε κατά παράβαση του εκλογικού νόμου 150.000 δολάρια της εκστρατείας σε ρούχα για την Πέιλιν και την οικογένειά της.

Ο ΜακΚέιν αναγκάστηκε ν απαντήσει ύστερα από επίμονες ερωτήσεις στη Φλόριντα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη: «Χρειαζόταν τα ρούχα. Μετά το τέλος της εκστρατείας θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα»... Ομως, η CREW υποστηρίζει πως οι Ρεπουμπλικάνοι παραβίασαν τον εκλογικό νόμο που ορίζει ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν χρήματα της προεκλογικής εκστρατείας για προσωπικούς λόγους.

«Είναι γελοίο να βλέπουμε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ξοδεύει 150.000 δολάρια για να ντύσει την υποψήφια αντιπρόεδρο και την οικογένειά της και είναι επίσης σκανδαλώδες με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες τόσων Αμερικανών και την κατάσταση της οικονομίας» ανέφερε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης η διευθύντριά της Μέλανι Σλόαν.

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2490&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote