Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παραίτηση Ρουσόπουλου
Παραίτηση Ρουσόπουλου Εκτύπωση E-mail
24.10.08

Δεκτή έγινε από τον πρωθυπουργό η παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλου, στον απόηχο της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου και της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

Με απόφαση του Κώστα Καραμανλή, καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ δεν υπάρχει αντικατάσταση του κ. Ρουσόπουλου στο υπουργείο Επικρατείας. Την εποπτεία των υπηρεσιών του υπουργείου αναλαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής η τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Ρουσόπουλος κάνει λόγο για δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση κατά του προσώπου του.

Στην αποδοχή της παραίτησης ο κ. Καραμανλής τον ευχαριστεί για τη στενή και αποδοτική συνεργασία, καθώς και για τη σημαντική του συμβολή στην προσπάθεια των οκτώ χρόνων.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Ρουσόπουλου έχει ως εξής: «Σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του υπουργού Επικρατείας. Την απόφαση αυτή έλαβα με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης δημοκρατικής μας παράταξης, η οποία βάλλεται με άθλιες μεθοδεύσεις. Ως απλός βουλευτής, ελεύθερος από τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης, θα μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου από τη δόλια και παντελώς αθεμελίωτη επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά του προσώπου μου το τελευταίο διάστημα».

«Αγαπητέ κύριε πρόεδρε» συνεχίζει ο κ. Ρουσόπουλος. «Θέλω με αυτήν την επιστολή να σας εκφράσω, για μια ακόμη φορά, τις θερμές μου ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε στα οχτώ χρόνια της ανέφελης συνεργασίας μας. Θα συνεχίσω, με οδηγό πάντοτε τις αρχές που ορίζουν τη ζωή μου».

Η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αποδέχθηκε την υποβληθείσα σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη) παραίτηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου και τον ευχαρίστησε για την στενή και αποδοτική συνεργασία, καθώς και τη σημαντική συμβολή του στην κοινή προσπάθεια τα οκτώ αυτά χρόνια. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Ρουσόπουλο στην απόφαση αυτή, η οποία φανερώνει αυτοσεβασμό και πολιτικό ήθος».

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς τη ΝΔ η συζήτηση την Παρασκευή για την Προανακριτική

Εν τω μεταξύ, η απόφαση να απέχουν οι κυβερνητικοί βουλευτές από τη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή για τη σύσταση προανακριτκής επιτροπής για το Βατοπαίδι ελήφθη κατά την πολύωρη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Την ανακοίνωσε αμέσως μετά ο Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως η ΝΔ καταλήγει στην απόφαση αυτή, για να μην «ευτελιστεί η κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία».

Όπως υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, δεν θα υπήρχε δυνατότητα, εφόσον προέκυπταν στοιχεία από την εξεταστική επιτροπή, να επανέλθει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή. «Τότε» είπε ο κ. Παυλοπουλος, «η ΝΔ θα είχε την ευθύνη για μια κατάσταση που δεν επιτρέπει να βγει όλη η αλήθεια στο φως».

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ μαθηματικά θα οδηγήσει στο κουκούλωμα» προσέθεσε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως μετά την έκδοση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής υπάρχει περιθώριο για να επανέλθει η πρόταση εφόσον υπάρχουν στοιχεία και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αποσύρει την πρόταση.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η ΝΔ δεν φοβάται διαρροές μεταξύ των βουλευτών της, χαρακτηρίζοντας «συμπαγή» την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η απόφαση της ΝΔ. Διαβάστε περισσότερα

Στο μεταξύ, τη μη αναβολή της συζήτησης επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση «προανακριτικής» επιτροπής είχε αποφασίσει νωρίτερα την Πέμπτη η διάσκεψη των προέδρων. Προβληματισμούς για την ανάγκη αναβολής της συζήτησης προκειμένου να μελετηθεί το υλικό της σχετικής δικαστικής έρευνας, είχαν καταθέσει την Πέμπτη το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε περισσότερα

Η σύνθεση της Εξεταστικής

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν από τα κόμματα τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου.

Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί σε σώμα την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και θα συμμετέχουν σε αυτή 23 βουλευτές: 12 από τη ΝΔ, οκτώ από το ΠΑΣΟΚ, ένας από το ΚΚΕ, ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τον ΛΑΟΣ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όρισε τους: Ελευθέριο Αυγενάκη, Μανούσο Βολουδάκη, Νικόλαο Δένδια, Γιώργο Καλαντζή, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Κώστα Μαρκόπουλο, Γιάννη Μπουγά, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Κατερίνα Παπακώστα, Φεβρωνία Πατριανάκου, Κωνσταντίνο Τζαβάρα και Δάνη Τζαμτζή.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν οι: Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Καρχιμάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γρηγόρης Νιώτης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Πεταλωτής, Ντίνος Ρόβλιας και Θεοδώρα Τζάκρη.

Από το ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τσούκαλης και από τον ΛΑΟΣ ο Αθανάσιος Πλεύρης.

Σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από τη δικογραφία

Παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, νέα σημαντικά στοιχεία έρχονται στο φως από τη δικογραφία για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Οι μαρτυρικές καταθέσεις επιβεβαιώνουν τις πρώτες ενδείξεις ότι οι ευθύνες -τουλάχιστον οι πολιτικές- βαρύνουν και τις δύο πλευρές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Στην κατάθεσή του, το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Παναγιώτης Κιούσης, διαψεύδει τους υπουργούς που υποστηρίζουν ότι έβαλαν την υπογραφή τους στις επίμαχες αποφάσεις, υποστηρίζοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές, είτε είναι ομόφωνες είτε όχι.

Ο πρώην βουλευτής Χαλκιδικής Αθηναίος Φλωρίνης επισημαίνει ότι απηύθυνε ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς στη Βουλή, αλλά δεν πήρε απαντήσεις.

Ο κ. Φλωρίνης εκφράζει επίσης τη διαφωνία του με τις ανταλλαγές και καταλογίζει ευθύνες σε «κατώτερα όργανα, στην ΚΕΔ, τους εκτιμητές, αλλά και όσους υπέγραψαν για να γίνει αυτή η απαράδεκτη παραχώρηση και ανταλλαγή, με δεδομένο ότι δεν απαιτούντο ιδιαίτερες γνώσεις για διαπίστωση της ζημιάς του Δημοσίου».

Τις συναντήσεις με τους κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη και Δούκα, που υπέγραψαν τις επίμαχες αποφάσεις, αλλά και με τους κ.κ. Ρουσόπουλο, Παυλόπουλο και Κοντό για το θέμα της Βιστωνίδας περιγράφει στη δική του κατάθεση ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Θανάσης Ξυνίδης.

Για τη συνάντηση με τον κ. Δούκα τον Ιούλιο του 2004 υποστηρίζει ότι ο τότε υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε άγνοια για την υπόθεση. Σημειώνεται ότι η επίμαχη απόφαση είχε υπογραφεί από τον κ. Δούκα ένα μήνα νωρίτερα.

Διακομματικές ευθύνες καταλογίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου και Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος εκφράζει την απορία του για την υπερεκτίμηση της Βιστωνίδας.

Ευθύνες στον Ευάγγελο Μπασιάκο καταλογίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης για τις αποφάσεις που δεν δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ, πράγμα που χαρακτηρίζει ως «λαθροχειρία, που οδήγησε στην εξαπάτηση του Κοινοβουλίου».

Θεωρεί επίσης υπεύθυνους τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Δούκα, επειδή «προχώρησαν στην απόφαση να παραιτηθεί το Δημόσιο από τη δικαστική διαμάχη».

Ο πρώην νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, αναφέρει ότι το 2003 είχε ενημερώσει και τον πολιτικό προϊστάμενο του κ. Φωτιάδη, τον κ. Χριστοδουλάκη, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση, παρά μόνο ότι ο κ. Φωτιάδης διέταξε αναπομπή της υπόθεσης.

Ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Βλαχόπουλος καταλογίζει ευθύνες στην ΚΕΔ και τους επικεφαλής της, κυρίους Παπαγεωργίου και Γκράτσιο, ενώ ο τοπογράφος Κώστας Πετούσης αναφέρει ότι κατέθεσε στη δίκη αδιάσειστα στοιχεία πως η Βιστωνίδα ανήκε στο Δημόσιο αδιαλείπτως από το 1927.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5, ο Άρειος Πάγος ζητά να αναβιώσει η επίμαχη δίκη του 2003 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, το οποίο σε διάσκεψή του είχε αποφασίσει να απορρίψει αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Τότε δεν είχε εκδοθεί απόφαση, γιατί υπήρξε συμβιβασμός και η δίκη καταργήθηκε. Τώρα επιχειρείται η ενεργοποίηση της απόφασης υπέρ του Δημοσίου, μέσω υπόδειξης προς την πρόεδρο, που ελέγχεται πειθαρχικά, γιατί θεωρείται παράνομη η διαδικασία.

Αν γίνει αυτό, τότε η λίμνη Βιστωνίδα και εκτάσεις 27.000 στρεμμάτων θα ανήκουν πλέον στο Δημόσιο.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2486&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 28.10.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote