Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Σαρωτικός ο Ομπάμα
Σαρωτικός ο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
23.10.08

Πολύ κοντά στο διψήφιο προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του βρίσκεται ο Μπάρακ Ομπάμα λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, για τις οποίες πλέον επιφανείς εκλογολόγοι αρχίζουν δημοσίως να εκτιμούν πως εφόσον διατηρηθούν τα σημερινά ποσοστά ή και διευρυνθούν, ο Δημοκρατικός υποψήφιος δεν θα οδεύσει μόνο σε νίκη αλλά σε σαρωτική ανατροπή των πολιτικών δεδομένων.

Ετσι, καθώς η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, πολλοί είδαν με σκεπτικισμό την απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα να αναβάλλει προεκλογικές συγκεντρώσεις, διακόπτοντας την εκστρατεία του για 36 ώρες, ώστε να πάει στη Χαβάη και να συμπαρασταθεί στην άρρωστη γιαγιά του που βρίσκεται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση».

 
 
Καθώς η 85χρονη Μάντλιν Ντάνχαμ ήταν αυτή που μαζί με τον μακαρίτη πλέον σύζυγό της μεγάλωσαν τον Ομπάμα μέχρι την εφηβεία του, ο γερουσιαστής του Ιλινόις τής τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία, εκτίμηση και σεβασμό, ενώ την αναφέρει συχνά στις ομιλίες του ως εμπνευστή των ιδανικών που τον οδήγησαν σ' αυτό που είναι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του Ομπάμα δήλωσε πως η απόφαση του Δημοκρατικού υποψηφίου να διακόψει την εκστρατεία του δεκατρείς μέρες πριν από τις εκλογές «υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης» της Ντάνχαμ, που είναι άρρωστη εδώ και μήνες, αλλά πρόσφατα υπέστη κάταγμα στο ισχίο και μόλις προχθές βγήκε από το νοσοκομείο. Ο Ομπάμα ακύρωσε τις εμφανίσεις του στην Αϊόβα και στο Ουισκόνσιν, προκειμένου να βρεθεί με τη σύζυγο και τις κόρες του στο πλευρό της πριν από τα γενέθλιά της, την Κυριακή.

Παρά το γεγονός ότι η Ντάνχαμ είναι η μοναδική εν ζωή συγγενής του Ομπάμα, από την πλευρά της μητέρας του, άρα δεν αμφισβητείται η σημασία που έχει γι αυτόν να βρεθεί κοντά της, πολλοί σχολιαστές σημειώνουν πως πρόκειται για παρακινδυνευμένη απόφαση, αφού σίγουρα θ αφήσει για δύο 24ωρα ελεύθερο το πεδίο (και τη δημοσιότητα) για τον ΜακΚέιν, σε μια στιγμή που μετρούν ακόμη και τα λεπτά...

Πάντως, η χθεσινή ημερήσια δημοσκόπηση του Ζόγκμπι δίνει προβάδισμα οκτώ μονάδων στον Ομπάμα, ενώ η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» του CNN, που βγάζει τον μέσο όρο έξι διαφορετικών ερευνών (από 16 έως 20 Οκτωβρίου), δίνει προβάδισμα στον Δημοκρατικό υποψήφιο της τάξης του 9%, με ποσοστά 51% έναντι 42%, αντίστοιχα. «Ο Ομπάμα συνεχίζει να αυξάνει τη διαφορά του.

Προηγείται σχεδόν σε κάθε μεγάλη ομάδα ψηφοφόρων», σχολίασε ο δημοσκόπος Τζον Ζόγκμπι, σημειώνοντας: «Ο ΜακΚέιν φαίνεται να έχει χάσει τη φόρα του». Είναι η πρώτη φορά που ο Ομπάμα αποκτά τέτοιο προβάδισμα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση που διεξάγεται εδώ και δύο εβδομάδες. Ο Ζόγκμπι προσέθεσε: «Τρεις μεγάλες μέρες για τον Ομπάμα. Τα πάντα μπορούν να συμβούν, αλλά ο ΜακΚέιν δεν έχει πολύ χρόνο. Τα νούμερα αυτά, εάν διατηρηθούν, είναι εκρηκτικά νούμερα. Ταιριάζουν με το μοντέλο της νίκης του Ρέιγκαν έναντι του Κάρτερ το 1980...».

Ο Ομπάμα προηγείται κατά 27% στους ανεξάρτητους, 27% μεταξύ αυτών που ήδη έχουν ψηφίσει, 16% στους νεο-εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, 31% στους ισπανόφωνους, 93% στους Αφροαμερικανούς, 16% στις γυναίκες, 27% στην ηλικιακή ομάδα 18-29, 5% σ' εκείνη των 30-49 ετών, 8% στους 50-64 ετών, 4% στους άνω των 65 χρόνων και 12% στους Καθολικούς.

Την ίδια ώρα, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έκανε ακριβώς ό,τι δεν θα έπρεπε να κάνει: μια γκάφα. Συγκεκριμένα, προφανώς λόγω παραδρομής, ζήτησε μέσω προσωπικής επιστολής οικονομική βοήθεια στην εκστρατεία του από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ! Στην επιστολή του ο ΜακΚέιν προέτρεπε τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, να συνεισφέρει μ οποιοδήποτε ποσό, από 35 ευρώ έως 5.000 ευρώ, για να βοηθήσει να εξασφαλιστεί η νίκη του απέναντι στον Μπάρακ Ομπάμα.

Σε αυστηρό ύφος η απαντητική επιστολή της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ υπενθύμιζε ότι η ρωσική κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της «δεν χρηματοδοτούν πολιτικές δραστηριότητες σε ξένες χώρες»... Εκπρόσωπος του ΜακΚέιν δήλωσε πως «επρόκειτο για λάθος στον κατάλογο» των παραληπτών. Γεγονός παραμένει, ωστόσο, ότι η επιστολή απευθυνόταν προσωπικά στον Τσούρκιν και έφερε την υπογραφή του ΜακΚέιν.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2484&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote