Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δεν θα προσέλθει η ΝΔ στη συζήτηση
Δεν θα προσέλθει η ΝΔ στη συζήτηση Εκτύπωση E-mail
23.10.08

Η απόφαση να απέχουν οι κυβερνητικοί βουλευτές από την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτκής επιτροπής για το Βατοπαίδι ελήφθη κατά την πολύωρη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Την ανακοίνωσε αμέσως μετά ο Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως η ΝΔ καταλήγει στην απόφαση αυτή για να μην «ευτελιστεί η κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία». Διότι, όπως υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος, δεν θα υπήρχε δυνατότητα, εφόσον προέκυπταν στοιχεία από την εξεταστική επιτροπή, να επανέλθει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή. «Τότε», είπε ο κ. Παυλοπουλος, η ΝΔ θα είχε την ευθύνη για μια κατάσταση που δεν επιτρέπει να βγει όλη η αλήθεια στο φως».

«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ μαθηματική θα οδηγήσει στο κουκούλωμα», πρόσθεσε ο κ Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως μετά την έκδοση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής υπάρχει περιθώριο για να επανέλθει η πρόταση εφόσον υπάρχουν στοιχεία και καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αποσύρει την πρόταση.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η ΝΔ δεν φοβάται διαρροές μεταξύ των βουλευτών της, χαρακτηρίζοντας «συμπαγή» την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αποχώρησε ο Θ. Ρουσόπουλος

Από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αποχώρησε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την οικονομία και τέθηκε το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου. Όπως έγινε γνωστό, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό ζητώντας την άδεια να αποχωρήσει επειδή έχει γίνει στόχος μεθοδευμένης επίθεσης από το ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ο κ. Ρουσόπουλος δεν θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο επικείμενο ταξίδι του στο Κατάρ.   

Αντιδράσεις για την απόφαση

Περί «πάνδημης απαίτησης για αλλαγή», μίλησε σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την απόφαση της ΝΔ να μην συμμετάσχει στη συζήτηση της Παρασκευής.

«Η ΝΔ δεν αντέχει την αλήθεια, τράπηκε σε φυγή, θίγοντας τους θεσμούς του κοινοβουλίου, θίγοντας την αξιοπρέπεια των βουλευτών της, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων της και την ανάγκη ενός κράτους δικαίου», τόνισε, επισημαίνοντας: «Στη μεγάλη υπόθεση λεηλασίας του δημοσίου, στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου, αναλάβαμε τις πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της αλήθειας, της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε κάθε τι για να κωλυσιεργήσει».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γ. Αλογοσκούφης, είπε ότι «εφόσον από την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής, προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία που να δικαιολογούν σε δεύτερο στάδιο τη σύσταση προανακριτικής, αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει θέμα συγκάλυψης. Όλα θα έρθουν στο φως. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης περιγράφοντας τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, ως προσπάθεια ποινικοποίησης της ζωής του τόπου. «Η κυβέρνηση είναι εδώ, παρούσα, αλλά δεν θα συμβάλει στον ευτελισμό των θεσμών», είπε.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, επισήμανε ότι με τη λήξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής στις 15 Δεκεμβρίου, θα ξέρει η Βουλή με στοιχεία εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων και εάν προκύψουν, «πρώτοι εμείς θα ζητήσουμε τη σύσταση προανακριτικής».

Σχολιάζοντας την πρόσκληση Παπανδρέου προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν την πρότασή του, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, μπορεί να έχει μερικές φορές τα δικά της προβλήματα, αλλά είναι συμπαγής».

«Θεσμικό ατόπημα και καταστροφική πορεία» χαρακτήρισε την απόφαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ομολογία ενοχής χαρακτήρισε την αποχή της Ν.Δ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο παριστάμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης, έκανε λόγο για «στάση δειλίας και φυγής» της ΝΔ από το πρόβλημα.

Τι αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων

Τη μη αναβολή της αυριανής συζήτησης επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση «προανακριτικής» επιτροπής είχε αποφασίσει λίγο νωρίτερα η διάσκεψη των προέδρων. Προβληματισμούς για την ανάγκη αναβολής της συζήτησης προκειμένου να μελετηθεί το υλικό της σχετικής δικαστικής έρευνας, είχαν καταθέσει χθες το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανακοίνωσε ο Δ. Σιούφας, η συζήτηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα με τις τρεις μυστικές ψηφοφορίες, στις οποίες δεν θα συμμετέχουν οι εγκαλούμενοι, δηλαδή ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και οι τέως υφυπουργοί Οικονομικών Π. Δούκας και Γεωργίας Ευ. Μπασιάκος. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε τελικά υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής και για τα τρία πρόσωπα.

Ε. Αντώναρος

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα γίνει έρευνα από εξεταστική επιτροπή και παράλληλα θα συνεχιστεί και η έρευνα της Δικαιοσύνης, είχε δηλώσει νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, χαρακτηρίζοντας βασική προϋπόθεση για τη σύσταση της λεγομένης προανακριτικής επιτροπής το να υπάρχει νομικό αδίκημα ή ισχυρές αποχρώσες ενδείξεις και να συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Σημείωσε ότι σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και πρόσθεσε πως όλα τα άλλα που ακούγονται για προανακριτική δεν είναι παρά παιχνίδια πρόσκαιρων εντυπώσεων.

Ο κ. Αντώναρος ρωτήθηκε και για την απουσία του πρωθυπουργού από τη συνεδρίαση της Τετάρτης και χαρακτήρισε «αυθαίρετες ερμηνείες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» όσα λέγονται περί απόστασης του πρωθυπουργού από τον εκπρόσωπό του.

Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Ρουσόπουλου, ο κ Αντώναρος είπε πως τα στοιχεία και τα επιχειρήματά του δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης που επιχειρείται εναντίον του. Επίσης δήλωσε πως τώρα που ήρθε η δικογραφία στη Βουλή οφείλει το ΠΑΣΟΚ να πει πού στηρίζει τους έωλους ισχυρισμούς του. «Όσα περιλαμβάνονται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής είναι εικασίες, αστήριχτοι ισχυρισμοί», είπε ο κ. Αντώναρος. Χαρακτήρισε «πεδίο λαμπρό» την εξεταστική επιτροπή», σημειώνοντας πως υπάρχει δυνατότητα επί ενάμιση μήνα να γίνει έρευνα και αν καταλήξει ότι υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες, να συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Εκτίμησε δε πως υπάρχει ικανός χρόνος να ολοκληρωθούν οι εργασίες της εξεταστικής και αν προκύψουν στοιχεία να γίνει προανακριτική, κι έτσι διασφαλίζεται ότι δεν θα γίνει παραγραφή.

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Ρουσόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρει ευθύνη, με την υπογραφή του, στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική όπου περιλαμβάνονται αστήριχτες μομφές εναντίον του υπουργού Επικρατείας. «Ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί τον κ. Ρουσόπουλο για κάτι συγκεκριμένο. Στον κ. Παπανδρέου απευθύνεται ο κ Ρουσόπουλος και σε κανέναν άλλο», δήλωσε.

Α. Τσίπρας

«Οι πολίτες ζητούν να λάμψει η αλήθεια και να καταγραφούν κυρίως οι πολιτικές ευθύνες και οι ποινικές, αν υπάρχουν» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ. «Ζητούν επίσης οι πολίτες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «να επιστραφεί στην κοινωνία η δημόσια περιουσία που 'σπαταλήθηκε με τρόπο που είναι φανερό πλέον σε όλους ότι ήταν έκνομος και έξω από κάθε όριο ηθικής'».

Επικαλούμενος τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή δήλωσε ότι όπως αυτός έλεγε, «τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς είναι καλύτερα να τους στέλνεις στο σπίτι τους», προσθέτοντας ότι «ήρθε η ώρα να πάει στο σπίτι του ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος».

Στο δικαστικό πεδίο

Μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η εισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου, αναμένει το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Σε περίπτωση που η Βουλή δεν εγκρίνει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η εισαγγελέας θα στείλει κλήσεις για να καταθέσουν με την ιδιότητα των υπόπτων, όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Αν κατά την αυριανή διαδικασία εγκριθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η κ. Σπυροπούλου θα αναμένει να τής διαβιβαστεί το αιτιολογικό της σύστασης, ώστε να γνωρίζει αν θα συνεχίσει το έργο της ή αν η επιτροπή της Βουλής θα διερευνήσει ευθύνες και μη πολιτικών προσώπων.

Στην περίπτωση που η προανακριτική συσταθεί και δώσει εντολή στην τακτική δικαιοσύνη να συνεχίσει την έρευνα σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, οι κλήσεις που θα σταλούν στους αρμόδιους υπαλλήλους θα αφορούν το αδίκημα της απιστίας.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2483&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote