Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αποδιοπομπαίοι τράγοι και Αμερικανοί πρόεδροι Εκτύπωση E-mail
15.05.07
 Ο ελληνικής καταγωγής πρώην αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Στην καρδιά της καταιγίδας», αναφέρει απερίφραστα ότι η κυβέρνηση Μπους επιδίωξε να τον μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο και να του επιρρίψει τις ευθύνες για την τυχοδιωκτική αμερικανική πολεμική περιπέτεια στο Ιράκ. 

Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά. Και άλλες φορές στο παρελθόν διάφοροι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο.

Επειδή ακριβώς η CIA βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ, η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών διαφόρων προέδρων στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ακολουθείται συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια. 

Αυτή η τακτική ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων είχε ακολουθηθεί σε διάφορες χώρες, με την επίκληση του «εθνικού συμφέροντος», αφού είναι προτιμότερο για το γόητρο μιας χώρας οι ευθύνες να επιρρίπτονται σε κάποιο «κακό» άτομο ή «κακή» υπηρεσία παρά στην επίσημη κρατική ηγεσία. 

Ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος Νίξον, αρνούμενος ότι γνώριζε το μυστικό εφοδιασμό σε όπλα, από τη CIA, προς Χιλιανούς αξιωματικούς για την οργάνωση πραξικοπήματος. 

Ο Κίσινγκερ με τη σειρά του, όπως και στην περίπτωση του Κυπριακού, κατέθεσε ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής ότι «ο Λευκός Οίκος ούτε γνώριζε ούτε ειδικότερα ενέκρινε τα σχέδια πραξικοπήματος της CIA στη Χιλή».

Αλλά οι εκπρόσωποι της CIA αντέδρασαν έντονα τονίζοντας ότι η ενθάρρυνση που έδωσαν στους Χιλιανούς στρατιωτικούς «ήταν γνωστή και είχε εγκριθεί από το Λευκό Οίκο». 

Προς επιβεβαίωση της θέσης της η CIA κατέθεσε στην Επιτροπή μνημόνιον συνάντησης στο Λευκό Οίκο, στη διάρκεια της οποίας ο Κίσινγκερ έδωσε εντολή στον αναπληρωτή διευθυντή σχεδίων της CIA Τομ Καραμεσίνη «να προφυλάξει το δυναμικό της Υπηρεσίας στη Χιλή, ώστε να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ικανότητά της εναντίον του Αλιέντε στο μέλλον». 

Αργότερα ο Τζον Μόρι, ο σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα πριν και κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, άρχισε να αντιδρά κατά τον ίδιο τρόπο στις έμμεσες προσπάθειες επίρριψης ευθυνών στην «κακή υπηρεσία» για την επικράτηση της ελληνικής στρατιωτικής χούντας κ.ά. Ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών της αμερικανικής Βουλής ο Μόρι κατέθεσε: «Εχουμε δει αναφορές για τη CIA που την παρομοιάζουν με μοναχικό ελέφαντα που λειτουργεί χωρίς καμία καθοδήγηση.

Η αλήθεια είναι, όπως και οι δύο Ειδικές Επιτροπές επιβεβαίωσαν, ότι σε όλα τα σημαντικά θέματα οι επιχειρήσεις της CIA ήταν υπό την καθοδήγηση του Λευκού Οίκου». 

Σε ομιλία του στο Μπάφαλο ο Μόρι τόνισε ότι οι πιο αμφισβητήσιμες ενέργειες της CIA έγιναν υπό την καθοδήγηση των προέδρων Τζόνσον και Νίξον ή στενών συνεργατών τους και ότι αν η κοινή γνώμη ανησυχεί για τις δραστηριότητες της CIA, θα πρέπει να προσέχει ποιον εκλέγει πρόεδρο της χώρας. 

Ζούμε στην εποχή της πληροφορικής και μία μεγάλη δύναμη εξαρτάται από τη συλλογή πληροφοριών των μυστικών της υπηρεσιών.

 Οπως έλεγε και ο πρόεδρος Τρούμαν σε στελέχη της CIA, στην εποχή μας η αμερικανική ηγεσία οφείλει να γνωρίζει τι συμβαίνει από το βόρειο έως το νότιο πόλο.

Αυτό δείχνει τι σημασία αποδίδεται σήμερα σε μία υπηρεσία πληροφοριών. Οι πληροφορίες που συνέλεγε η CIA για τις ελληνικές εξελίξεις στη δεκαετία του '60 απέχουν παρασάγγας από εκείνες που συγκέντρωναν οι διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. 

Η CIA ήταν στην καρδιά του προβλήματος δίπλα στις μυστικές συνεδριάσεις των επίδοξων πραξικοπηματιών, ενώ οι πληροφορίες των Αμερικανών διπλωματών στην Αθήνα έμοιαζαν περισσότερο μ' εκείνες που συλλέγουν τα δημοσιογραφικά επιτελεία.

 Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο σημερινός ηγέτης των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους, είναι γιος του πρώην αρχηγού της CIA, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Ρωσίας, που είναι πρώην στέλεχος της KGB.

Παρ' ότι ο Μπους είναι γιος ενός ανωτάτου στελέχους της CIA, συνεχίζει την πάγια τακτική των Αμερικανών προέδρων ότι εκείνοι «δεν γνώριζαν», «δεν άκουσαν», ότι «εξαπατήθηκαν» ή «αποπροσανατολίστηκαν» από τις λαθεμένες εκτιμήσεις κακών ή ανίκανων προσώπων της μυστικής υπηρεσίας.

 Ετσι οι πρώτες δικαιολογίες για το δράμα του Ιράκ έχουν ήδη ανακαλυφθεί.  

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=248&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 15.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote