Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Έδωσαν αέρα, πήραν φιλέτα»
«Έδωσαν αέρα, πήραν φιλέτα» Εκτύπωση E-mail
21.10.08

Παίχτηκε ένα μεγάλο παιχνίδι. Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου χωρίς να έχει τίποτα στην κυριότητά της έδωσε αέρα και πήρε τα φιλέτα».

Τη θέση αυτή διατύπωσε και ενόρκως ο τοπογράφος Κωνσταντίνος Πετούσης, καταθέτοντας χθες στην εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Η μαρτυρία του κ. Πετούση κρίθηκε αναγκαία καθώς είχε εξεταστεί στο πλαίσιο της αντιδικίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής για τη διεκδίκηση παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η απόφαση εκείνη δεν εκδόθηκε ποτέ με κοινή απόφαση της Μονής και του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ο κ. Πετούσης χαρακτήρισε διάτρητα τα τοπογραφικά που επικαλείται η Μονή για να θεμελιώσει δικαιώματα επί των επίδικων εκτάσεων.

Για «επταετές σκάνδαλο» μίλησε ο εκδότης της εφημερίδας «Μαχητής της Θράκης» Π. Παπαδόπουλος, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας. «Η Ιερά Μονή ξεκίνησε», όπως χαρακτηριστικά είπε, «από τα χαμηλά και συγκεκριμένα από τον Δήμο Αβδήρων, όπου έβλεπε ότι υπήρχε χαμηλό μέτρο αντίστασης. Και στη συνέχεια», προσέθεσε ο μάρτυρας, «άρχισαν από τη Μονή αγωγές κατά του Δημοσίου», με στόχο οι υπεύθυνοί της να θεμελιώσουν δικαιώματα κατοχής και κυριότητας και σε άλλες περιοχές.

Τα τηλεφωνήματα
Απολύτως θεμιτή χαρακτηρίζουν στα υπομνήματα που κατέθεσαν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Α ρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος την τηλεφωνική επικοινωνία τους με την πρόεδρο του δικαστηρίου Ξάνθης κατά την εκδίκαση της αντιδικίας της Μονής με το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Εφραίμ
Ειδικότερα ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ τονίζει, μεταξύ των άλλων, στο υπόμνημά του: «Ο μοναχός Αρσένιος μου ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την πρόεδρο του δικαστηρίου, λόγω της έντονης φημολογίας που τροφοδοτείτο από διαφόρους εχθρικώς προς τη Μονή διακείμενους περί αρνητικού για τη Μονή αποτελέσματος της δίκης. Τού δήλωσα ότι σε επόμενη επικοινωνία θα επιθυμούσα να εκφράσω προσωπικώς στην πρόεδρο τον απόλυτο σεβασμό της Μονής προς
το έργο της. Τούτο και έπραξα. Δεν θεωρώ ότι προέβην σε καμία παράνομη ή αθέμιτη πράξη». Περίπου τα ίδια επαναλαμβάνει στο υπόμνημά του και ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι σκοπός του τηλεφωνήματός του προς την πρόεδρο ήταν να διερευνήσει αν υπήρχαν σημεία προς διευκρίνιση και να επισημάνει τους τίτλους ιδιοκτησίας της Μονής εν όψει της πολυπλοκότητας της δίκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την παράδοξη έκβαση της αντιδικίας της Μονής Βατοπεδίου με το Ελληνικό Δημόσιο, οι δύο μοναχοί προτείνουν ως μάρτυρες τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα- προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους απέστειλε μια σχεδόν απειλητική επιστολή προς την πρόεδρο του δικαστηρίου, ενώ δεν ήταν παράγων της δίκης- καθώς και τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ξάνθης, Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης- για να αποκαλύψουν από πού είχαν πληροφορηθεί ότι υπήρχε απορριπτική εισήγηση της αγωγής της Μονής Βατοπεδίου. Τέλος, ζητούν να κληθεί ως μάρτυρας ο τότε νομάρχης Ξάνθης και να ερωτηθεί γιατί τηλεφωνούσε και εκείνος στην πρόεδρο του δικαστηρίου.
TA NEA

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2475&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote