Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στήριξη Πάουελ στον Ομπάμα
Στήριξη Πάουελ στον Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
21.10.08

Ενα ακόμη βαρύ πλήγμα για τον ΜακΚέιν και μάλιστα από ομοϊδεάτη, φίλο και πρώην σύμβουλό του: τον Ρεπουμπλικάνο πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην υπουργό Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους, Κόλιν Πάουελ, που ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον Δημοκρατικό υποψήφιο Μπάρακ Ομπάμα, περιοριζόμενος σε κάποιες αναγκαστικές «φιλοφρονήσεις» για τον επί δεκαετίες φίλο του ΜακΚέιν.

Για τον Ομπάμα, αντίθετα, ο Πάουελ που κάποτε θεωρείτο πολύ πιθανόν να γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος, είχε τα καλύτερα να πει, χαρακτηρίζοντάς τον «μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία», τονίζοντας την ικανότητά του να εμπνέει τους Αμερικανούς, εκθειάζοντας τη «σταθερότητα» και τη συνέπειά του τις εβδομάδες της οικονομικής κρίσης και εκτιμώντας ότι διαθέτει μια «ήρεμη, υπομονετική, πνευματική, σταθερή προσέγγιση» για τα προβλήματα της χώρας. Ο Πάουελ μάλιστα τόνισε πως η επιλογή του δεν έχει να κάνει με το ότι τόσο ο ίδιος όσο κι ο Ομπάμα είναι Αφροαμερικανοί.

Το γεγονός ότι ο Πάουελ, στρατηγός εν αποστρατεία, αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου επί Μπιλ Κλίντον και υπουργός Εξωτερικών επί Τζορτζ Μπους, ένας απ τους περισσότερο παρασημοφορημένους στρατιωτικούς της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας και αξιοσέβαστη φυσιογνωμία κι απ τα δύο κόμματα του πολιτικού κατεστημένου, είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιηθεί απ την εκστρατεία Ομπάμα σαν αποστομωτική απάντηση στις επικρίσεις αλλά και στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που αμφισβητούν την ετοιμότητα του Δημοκρατικού υποψηφίου να γίνει πρόεδρος, αλλά και όσον αφορά τις ηγετικές του ικανότητες στους τομείς ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής.

Ο Πάουελ δήλωσε πως σε μεγάλο βαθμό η απόφασή του να γυρίσει την πλάτη του στο ίδιο του το κόμμα οφείλεται στο συμπέρασμά του ότι ο Ομπάμα ήταν η καλύτερη εκδοχή για την αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τους εταίρους τους.

 Η κριτική του Πάουελ προς τον ΜακΚέιν, επί της ουσίας ισοπέδωσε τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, αφού αμφισβήτησε απόλυτα την κρίση του κυρίως λόγω της επιλογής της Σάρα Πέιλιν για την αντιπροεδρία. Δήλωσε πως δεν συμφωνεί με την «κοντόφθαλμη» αντίληψη που οδήγησε στις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Ομπάμα, ενώ καυτηρίασε την έλλειψη συνεπούς στάσης του ΜακΚέιν στην έξαρση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η στήριξη Πάουελ στον Ομπάμα δημοσιοποιεί ένα θεμελιώδες πολιτικό ρήγμα στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και κυρίως στο κομμάτι εκείνο που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική, έγραφαν χθες οι «Νew York Τimes».

Η εφημερίδα επεσήμαινε πως ο Πάουελ ανήκει στην πλευρά των λεγόμενων «πραγματιστών» οι οποίοι κατά πλειοψηφία θεωρούν πλέον τον πόλεμο στο Ιράκ «λάθος».

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες μαρτυρίες φίλων του Πάουελ οι οποίοι λένε ότι ο απόστρατος στρατηγός έχει ανησυχήσει πολύ απ το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό διάφοροι νεοσυντηρητικοί έχουν αποκτήσει καθοριστικό ρόλο συμβούλου του ΜακΚέιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Οταν ο ΜακΚέιν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση Πάουελ, δήλωσε πως «πάντοτε θαύμαζε και σεβόταν τον στρατηγό Πάουελ» κι ότι η ανακοίνωσή του «δεν ήρθε σαν έκπληξη». Ωστόσο, έσπευσε να πει: «Είμαι επίσης πολύ ευχαριστημένος που με έχουν επιλέξει 4 πρώην υπουργοί Εξωτερικών -Κίσινγκερ, Μπέικερ, Ιγκλμπέργκερ και Χέιγκ- και είμαι υπερήφανος που με έχουν επιλέξει πάνω από 200 απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι».

Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Πάουελ χθες για να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξή του.

ΓΚΑΛΟΠ-ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΟΜΠΑΜΑ
Καμπανάκι για τον Ομπάμα χτύπησε η τελευταία κυλιόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου SPAN/Zoglby, καθώς τον φέρει να προηγείται του ΜακΚέιν μόλις με 2,7% (47,8% - 45,1%). Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 7,1%.

«Για πρώτη φορά ο ΜακΚέιν ξεπερνάει το 45%. Αναμφίβολα κάτι συμβαίνει», δήλωσε στο Ρόιτερ ο δημοσκόπος Τζον Ζόγκμπι.

«Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε πρέπει να σημάνει συναγερμός στο στρατόπεδο του Ομπάμα», συμπλήρωσε ο Ζόγκμπι, καθώς ο ΜακΚέιν δείχνει να κερδίζει έδαφος στους αναποφάσιστους.

Συγκεκριμένα, το προβάδισμα του Ομπάμα ανάμεσά τους την Κυριακή υποχώρησε στο 8%, έναντι 16% του Σαββάτου. Παρότι σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις άλλων εταιρειών ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται με διψήφια ποσοστά, καλεί τους ψηφοφόρους να μην εφησυχάζουν.

Ο Ομπάμα και οι επιτελείς του προειδοποιούν ότι η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις στην κάλπη της 4ης Νοεμβρίου.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2473&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote