Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εβδομάδα «ιερού πολέμου»!
Εβδομάδα «ιερού πολέμου»! Εκτύπωση E-mail
20.10.08

Εβδομάδα «ιερού πολέμου» ξεκινά σε λίγες ώρες και ο Κώστας Καραμανλής «παίρνει το όπλο του». Τα δύο «ντέρμπι» στη Βουλή -η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή την Τετάρτη και για την Προανακριτική που ζητά το ΠΑΣΟΚ, την Παρασκευή- επισκιάζουν ακόμη και τη διεθνή οικονομική κρίση που χτυπά την πόρτα μας.

Οι παραιτήσεις των δικαστικών, που ήρθαν σαν «κεραυνός εν αιθρία», οδήγησαν μέσα σε λίγα 24ωρα σε ανατροπή σκηνικού και ο πρωθυπουργός βρέθηκε με μία «καυτή πατάτα» στα χέρια -υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να συγκρουστεί προσωπικά με την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί στενούς συνεργάτες του, υπουργούς και υφυπουργούς, στα πρόσωπα των οποίων θα κατευθυνθούν τα πυρά του ΠΑΣΟΚ.

Στήριξη στον Θ. Ρουσόπουλο

Ωστόσο, ο ρόλος αυτός ταιριάζει στο χαρακτήρα του Κώστα Καραμανλή. Οσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι δεν προδίδει φιλίες και δεν πρόκειται ποτέ να «ρίξει στα λιοντάρια» ανθρώπους που τον στήριξαν στα δύσκολα. Κεντρικό πρόσωπο ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Θα είναι ο βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Γιώργου Καρατζαφέρη, που θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν και τις, ουκ ολίγες, βολές που έχει δεχτεί ο υπουργός Επικρατείας από τους «γαλάζιους αντάρτες». Χτυπώντας το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, αλλά και υπουργούς ή υφυπουργούς που υπέγραψαν τις σκανδαλώδεις «ιερές ανταλλαγές», ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ θεωρούν ότι στριμώχνουν τον κ. Καραμανλή και τον ωθούν να πάρει θέση δίπλα στα πλέον «φθαρμένα» κυβερνητικά στελέχη. Ως απάντηση, η ΝΔ θα χαρακτηρίσει «πολιτικές διώξεις» τις επιθέσεις εναντίον του Θ. Ρουσόπουλου και των υπόλοιπων υπουργών και υφυπουργών που θα δεχτούν τα πυρά (Β. Μπασιάκος, Αλ. Κοντός, Π. Δούκας και, για διαφορετικούς λόγους, Σ. Χατζηγάκης).

Εναντίον ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ

Ο πρωθυπουργός θα πάρει το λόγο την Τετάρτη, προκειμένου να υπερασπιστεί την απόφασή του υπέρ της σύστασης (μόνο) Εξεταστικής Επιτροπής και να δώσει συνολική απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Και θα στρέψει τα πυρά του σε δύο κατευθύνσεις, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τις διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Βασικό του μέλημα είναι να επαναχαράξει τις διαχωριστικές γραμμές και γι' αυτό:

- Ηδη η κυβέρνηση επιχειρεί να «ανοίξει» την έρευνα για το «ιερό real estate», ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις από το 1998 μέχρι σήμερα. Πολύ απλά, αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπιστούν ως «κατηγορούμενοι» και οι δύο υφυπουργοί που υπέγραψαν αποφάσεις επί κυβερνήσεων Σημίτη (κ.κ. Δρυς και Φωτιάδης). Η κίνηση αυτή αποτελεί και προειδοποίηση προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού ήταν κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή θα του χρεώσει -εμμέσως- ευθύνες.

- Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται στον Κ. Καραμανλή να αξιοποιήσει αυτήν την «πρόσκαιρη συμπόρευση» του Γ. Καρατζαφέρη με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εκθέσει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ στα μάτια των ψηφοφόρων της ΝΔ. «Να κοπεί μια και καλή το αστείο περί "πολυκατοικίας". Εδώ φαίνεται καθαρά το παιχνίδι που παίζει ο Καρατζαφέρης», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

Αναβολή ανασχηματισμού

Ο Κ. Καραμανλής, αντίθετα, δε θα μιλήσει στη συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Αφενός μεν, διότι δε θέλει να δώσει αυξημένη βαρύτητα και προβολή μέσω των μέσων ενημέρωσης στην κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη. Και αφετέρου, για να προσφέρει στήριξη στα «βαλλόμενα» στελέχη της κυβέρνησης. Ορίζοντας ως ομιλητές της ΝΔ την Παρασκευή τους «άμεσα εμπλεκόμενους» υπουργούς και υφυπουργούς, ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα στο σύνολο των υπουργών και των βουλευτών, ότι οφείλουν να ενισχύσουν με το χειροκρότημά τους και την παρουσία τους τα πρόσωπα που κατηγορούνται «χωρίς αποδείξεις». Θα ακούσουμε πολλές φορές την έκφραση «πολιτικές διώξεις» από μέρους του κυβερνώντος κόμματος. Φυσικά, η τακτική αυτή οδηγεί μαθηματικά σε αναβολή κάθε σκέψης για ανασχηματισμό. Γιατί κανένας από τους «κατηγορούμενους» υπουργούς δεν μπορεί να μετακινηθεί -πόσο μάλλον να απομακρυνθεί- την ώρα που το απαιτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν ως τεκμήριο ενοχής. Αρα, επιστρέφουμε στο λογικό σενάριο του ανασχηματισμού μετά τα Χριστούγεννα, όπως εκτιμούν και όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι υπουργοί.

Παγώνουν τα εκλογικά σενάρια

Η μεγάλη εκκρεμότητα με την Εξεταστική για το Βατοπέδι μοιραία «παγώνει» και όλα τα εκλογικά σενάρια. Ο Κ. Καραμανλής το δήλωσε ευθέως και ήταν απολύτως ειλικρινής. Δεν είναι διατεθειμένος να πάει σε πρόωρες εκλογές, προσφέροντας στο ΠΑΣΟΚ το πλεονέκτημα να κάνει προεκλογική καμπάνια περί «συγκάλυψης των σκανδάλων», αφού η διερεύνηση θα σταματήσει αναγκαστικά (με βάση τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος), εάν πάμε στις κάλπες. Υπάρχει, ωστόσο, ένας επιπλέον λόγος, για τον οποίο από προχτές ο Κ. Καραμανλής έπαψε να σκέπτεται τις εκλογές: οι απαισιόδοξες προβλέψεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι δε βλέπει να εξαντλείται η διεθνής κρίση πριν από τα τέλη του 2009 -και αυτό αισιόδοξα. Πώς, λοιπόν, να πάει σε εκλογές η κυβέρνηση με άδεια ταμεία και με τις υποθέσεις της Siemens και του Βατοπεδίου στο προσκήνιο; Ας μην απορεί κανείς, κατά συνέπεια, που ο Κ. Καραμανλής «έκλεισε το μάτι» στους διαφωνούντες βουλευτές του, με τη φράση «δε θα βάλουμε και φίμωτρο». Γιατί, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το «τέλος της εσωστρέφειας» πάει περίπατο και ο πρωθυπουργός προετοιμάζει τον εαυτό του για να ακούσει τα πάντα από τους «γαλάζιους αντάρτες»...

Ο Κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί τους συνεργάτες του

Η ΝΔ θα χαρακτηρίσει «πολιτικές διώξεις» τις επιθέσεις εναντίον του Θ. Ρουσόπουλου και των υπόλοιπων υπουργών και υφυπουργών.

agelioforos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2469&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote