Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πιο κοντά τώρα η Προανακριτική
Πιο κοντά τώρα η Προανακριτική Εκτύπωση E-mail
19.10.08

Ξεκαθάρισε κατά πολύ χθες στη Βουλή το τοπίο για τη στάση των κομμάτων εν όψει των δύο ψηφοφοριών της επόμενης εβδομάδας επί των προτάσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Οπως όλα δείχνουν, η πρόταση για την Εξεταστική την Τετάρτη θα περάσει με ομοφωνία των κομμάτων, ενώ, όπως φαίνεται, σε θρίλερ θα εξελιχθεί η ψηφοφορία της Παρασκευής επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με πιθανό πλέον να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότησή της, αφού, μετά την εκφρασμένη θέση στήριξης από τον ΛΑΟΣ, και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χθες ότι θα τη στηρίξει, όπως και την Εξεταστική.

Το ΚΚΕ τώρα θα εξετάσει το θέμα στα αρμόδια όργανα του κόμματος, έχοντας ωστόσο μεγάλο το βάρος της ευθύνης, γιατί αν στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στη μυστική ψηφοφορία, με μόνο τρεις διαρροές βουλευτών της συμπολίτευσης (148 η αντιπολίτευση και απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι) να περάσει η πρόταση για την Προανακριτική.

Αρνητική θα είναι η στάση της ΝΔ στην Προανακριτική, καθώς φαίνεται να μειώνονται οι πιθανότητες αποχώρησης των βουλευτών της από τη μυστική ψηφοφορία και άρα να είναι ιδιαίτερα υπαρκτός ο κίνδυνος διαρροών.

Χθες πάντως στη Βουλή πηγές της Ρηγίλλης ανέφεραν ότι σε περίπτωση διαρροών στην ψηφοφορία της Παρασκευής που θα οδηγήσουν στην υπερψήφιση της Προανακριτικής, ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Ευ. Βενιζέλου, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΠΑΣΟΚ για την παράνομη μεταβίβαση από το Δημόσιο στη Μονή Βατοπεδίου ακινήτων αρχαιολογικής αξίας, ότι το κόμμα του «θα στηρίξει με χαρά» την πρόταση της ΝΔ, αφού, όπως τόνισε, «το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τίποτα και επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης». Κάλεσε δε τη ΝΔ να μην αποχωρήσει από τη συζήτηση για την Προανακριτική Επιτροπή, φοβούμενη τις διαρροές, αλλά και όλα τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος δήλωσε ικανοποιημένος που το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε -κατ ουσίαν-, όπως είπε, τη θέση του κόμματός του υπέρ της σύστασης και των δύο επιτροπών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα στηρίξει και την Εξεταστική και την Προανακριτική, ενώ ζήτησε για μία ακόμη φορά την παρέμβαση του προέδρου Δ. Σιούφα, ώστε να διαβιβαστεί από τις εισαγγελικές αρχές στη Βουλή ο φάκελος της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει και τις δύο προτάσεις, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «εδώ και τώρα ανασχηματισμό», αφού, όπως είπε, «δεν μπορεί υπουργοί κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή να βρίσκονται στις θέσεις τους».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος επιχείρησε -χωρίς να πείσει- να ρίξει τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «οι ρίζες στην υπόθεση του Βατοπεδίου έχουν πράσινο χρώμα». «Πράσινες είναι πράγματι οι ρίζες, αλλά το δέντρο και οι καρποί είναι γαλάζιοι», αντέτεινε ο Γ. Καρατζαφέρης.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε για την Προανακριτική Επιτροπή», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, ενώ τόνισε ότι θα στηριχθεί από το ΚΚΕ η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
Πρωτοφανής θεωρία για τις παραιτήσεις

Την πρωτοφανή θεωρία ότι οι παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου οφείλονται σε «επιστημονική διαφωνία» μεταξύ δικαστών ανέπτυξε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή -πριν ακόμη συσταθεί η εξεταστική επιτροπή- έβγαλε και πάλι πόρισμα ότι «το σκάνδαλο έγινε, ανδρώθηκε και συντελέστηκε επί ΠΑΣΟΚ».

«Παριστάνετε την αθώα περιστερά, αλλά δεν είστε», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας, ο οποίος κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υλοποιεί σχέδιο ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης» και ότι «παράγει περισσότερα σκάνδαλα απ όσα μπορεί να καταναλώσει».

Επιτέθηκε δε προσωπικά κατά του κ. Χατζηγάκη ότι «συνδέει το όνομά του με μία ακόμη μαύρη σελίδα της ιστορίας της Δικαιοσύνης» και ότι «συνταξιοδοτεί πρόωρα την πολιτική του αξιοπιστία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε πως «καθ υπέρβαση των εξουσιών» κάλεσε τους δύο εισαγγελείς να παραμείνουν στην υπόθεση, ενώ ισχυρίστηκε πως πληροφορήθηκε τις παραιτήσεις τους κατόπιν εορτής.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2465&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote