Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Χρηματιστήρια: Άνοδος διεθνώς, ελεύθερη πτώση στο ΧΑΑ
Χρηματιστήρια: Άνοδος διεθνώς, ελεύθερη πτώση στο ΧΑΑ Εκτύπωση E-mail
18.10.08

Σε τροχιά ανάκαμψης κινήθηκαν οι δείκτες στα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρουσιάζοντας κέρδη άνω του 3%, μετά από μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας οι δείκτες παρουσίαζαν πτώση και εν μέσω προσδοκιών ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εντάξει στο «σχέδιο διάσωσης» και τις εταιρείες ασφάλισης ομολόγων.

 

Μικρή άνοδο κατέγραψε η τιμή του μαύρου χρυσού.

Πτώση παρουσιάζει, κατά το άνοιγμά του, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς στοιχεία για τον κατασκευαστικό τομέα και ειδικότερα για τις καινούργιες οικίες ενίσχυσαν τους φόβους στις ΗΠΑ ότι μία ύφεση είναι προ των πυλών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 194,90 μονάδες (2,17%) στις 8.784,36 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor’s 500 έχανε 23,76 μονάδες (2,51%) στις 922,67 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά 36,90 μονάδες (2,15%) στις 1.680,81 μονάδες.
Κέρδη 2,78% σημείωσε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Βραζιλίας άρχισε τις συναλλαγές με μικρή άνοδο 0,14% στις 20.485,62 μονάδες.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ΧΑΑ, παρά το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών, αν και ξεκίνησε ανοδικά σημειώνοντας κέρδη έως 3,48%, τελικά, έκλεισε στις 2.117,41 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,11%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 373,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά, με εξαίρεση των Τροφίμων-ποτών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,44%.

Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 10,07%, της Υγείας κατά 9,30%, των Κατασκευών κατά 8,11% και των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 6,07%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 7,40%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 4,71% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 3,33%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 28 ενισχύθηκαν, 217 υποχώρησαν και 37 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε 21,4 δισ. € έφτασε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας τους πρώτους επτά μήνες του 2008, σημειώνοντας έτσι μείωση κατά 1,6 δισ. € σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Με άνοδο "έκλεισαν" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αιχμή της ανόδου τις μετοχές του ενεργειακού τομέα, καθώς ενισχύθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 5,22%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε ενισχυμένος 4,68% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε υψηλότερα κατά 3,43%.

Επίσης, με άνοδο έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τους βασικούς δείκτες ενισχυμένους κατά 4,49% και 3,73%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές των British Petroleum, Total και Royal Dutch Shell κατέγραψαν σημαντική άνοδο από 8,4% ως 9,7%, έχοντας υποστεί μεγάλη πτώση χθες.

Η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,3404 δολάρια.

 

23.57 Ώρα Ελλάδας

 

Με πτώση 127 μονάδων (-1,41%) ολοκλήρωσε, πριν από λίγα λεπτά, τις εβδομαδιαίες συναλλαγές του ο δείκτης Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας κινούμενος τελικά στο επίπεδο των 8.852 μονάδων, αν και στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης και μέσα σε ένα ασταθές κλίμα συναλλλαγών -άλλη μία φορά τον τελευταίο καιρό-ο δείκτης βαρόμετρο έφθασε, νωρίτερα, και στις 9.110 μονάδες.

Σχεδόν έξι μονάδες απώλεσε, από την πλευρά του, ο δείκτης Standard & Poor’s που περιορίζεται στις 940,55 μονάδες ( η ποσοστιαία απώλεια είναι -0,62%).

Τέλος, ο δείκτης μετοχών κυρίως προηγμένης τεχνολογίας, Nasdaq, είχε σήμερα Παρασκευή απώλειες επίσης 6 μονάδων και περιορίζεται στις σχεδόν 1.712 -σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία μετά το τέλος της συνεδρίασης (σε ποσοστό απώλειας (-0,37%).

Πάντως, τεχνικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτήν την εβδομάδα ο Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας κατάφερε να παρουσιάσει τα καλύτερα εβδομαδιαία κέρδη του στη χρονική βάση μιάς ολόκληρης πενταετίας κι έξι μηνών, δηλαδή επανήλθε στα καλά εβδομαδιαία κέρδη του μέσα στο ξεκίνημα του έτους 2003, όπως σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερ. Ομως, από την άλλη, κατά τις 21 τελευταίες ημέρες ο δείκτης-βαρόμετρο παρουσιάζει μιάν έντονη καθοδικότητα.

 



Θα χρειαστεί χρόνος", προειδοποιεί ο πρόεδρος Μπους.

 

 

Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους προειδοποίησε ότι θα χρειασθεί χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Όμως, διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο ότι τελικώς τα μέτρα αυτά θα καρποφορήσουν.

"Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος" για να αποδώσουν τα μέτρα, τόνισε ο Τζωρτζ Μπους σε ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Ουάσινγκτον.

Όμως, πρόσθεσε ότι τα μέτρα "είναι αρκετά γενναιόδωρα, κι αρκετά τολμηρά" και ότι "οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο ότι αυτά θα αποδώσουν".

 

"Αγοράζει αμερικανικά" ο Ουόρεν Μπάφετ…

 

 
Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος επωφελήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση για να πολλαπλασιάσει τις αγορές του στα χρηματιστήρια, "αγοράζει αμερικανικά" επειδή στοιχηματίζει στο μέλλον των εθνικών επιχειρήσεων, εξηγεί σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς".

Η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία επεκτείνεται στους άλλους τομείς της οικονομίας, θα προκαλέσει "βραχυπρόθεσμα αύξηση της ανεργίας, εξασθένηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων και εκφοβιστικούς τίτλους εφημερίδων", γράφει στο άρθρο του αυτό.

"Γι’ αυτό ... αγοράζω αμερικανικές μετοχές", συνεχίζει ο 78χρονος Μπάφετ, ο οποίος εξηγεί αυτό το προφανές παράδοξο, υπό τον τίτλο "Αγοράστε αμερικανικά. Εγώ αυτό κάνω". "Ένας απλός κανόνας υπαγορεύει τις αγορές μου: είμαι επιφυλακτικός όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστος όταν οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί. Αυτή τη στιγμή, το σίγουρο είναι ότι ο φόβος είναι διαδεδομένος και παραλύει ακόμη και σκληραγωγημένους επενδυτές".

Ο Μπάφετ ποντάρει στην επίδραση του χρόνου, αφού όπως υποστηρίζει, "Οι φόβοι σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ευημερία πολλών υγιών εθνικών επιχειρήσεων δεν έχουν νόημα. Βραχυπρόθεσμα, τα κακά νέα είναι οι καλύτεροι φίλοι του επενδυτή. Σας επιτρέπουν να αγοράσετε με έκπτωση ένα κομμάτι του μέλλοντος της Αμερικής".

"Τα νέα που αφορούν το Χρηματιστήριο, μακροπρόθεσμα θα είναι καλά", προβλέπει ο Μπάφετ, αναγνωρίζοντας πάντως, ότι δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι αγορές των μετοχών μέσα σε ένα μήνα ή ακόμη και σε ένα χρόνο.

"Σε κάθε περίπτωση, το πιθανό είναι ότι η αγορά θα ανέβει, ίσως μάλιστα πολύ, πολύ πριν το γενικό αίσθημα ή η οικονομία αρχίσουν ξανά να ανεβαίνουν, κι αν περιμένετε τον κούκο, η άνοιξη θα έχει περάσει", προσθέτει αυτός που οι αγορές έχουν επονομάσει "ο προφήτης της Ομάχα", από τη μικρή πόλη της Νεμπράσκα όπου ζει.

Το επενδυτικό ταμείο του Μπάφετ, το Berkshire Hathaway, έχει επενδύσει τις τελευταίες εβδομάδες δισεκατομμύρια δολάρια, μεταξύ των οποίων 4,7 δισεκατομμύρια στην ηλεκτρική εταιρεία Constellation Energy, 5 δισεκατομμύρια στην τράπεζα Goldman Sachs και 3 δισεκατομμύρια στην General Electric.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2462&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 18.10.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote