Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Όχι» Καραμανλή σε Προανακριτική και στήριξη στον Ρουσόπουλο
«Όχι» Καραμανλή σε Προανακριτική και στήριξη στον Ρουσόπουλο Εκτύπωση E-mail
17.10.08

Σε πόλεμο χαρακωμάτων βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά την τροπή-«θρίλερ» στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες έχοντας στο πλευρό του τον Θοδωρή Ρουσόπουλο είπε «όχι» στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή, ισχυριζόμενος ότι δεν έχουν προκύψει ενδείξεις για ποινικές ευθύνες υπουργών.

Παράλληλα, δήλωσε ότι αισθάνεται ισχυρός, όμως για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μπροστά στην «καταιγίδα» των εξελίξεων.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην άρνησή του για Προανακριτική Επιτροπή στήριξε ουσιαστικά τον Θοδωρή Ρουσόπουλο που καθόταν δίπλα του λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «δεν είναι δυνατόν και με την έκφραση της οποιασδήποτε καταγγελίας ή κατηγορίας, ακόμα και αν είναι τελείως αβάσιμη, να στοιχειοθετούνται αμέσως πολιτικές πράξεις» και πρόσθεσε ότι «η Προανακριτική έχει μια βασική προϋπόθεση: Το να έχει στοιχειοθετηθεί νομικά, ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα ή πάντως ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι «είχαμε μια επανάληψη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως τότε κάλυπτε υπουργούς, που αργότερα αναγκάστηκε να αποχωριστεί, έτσι και τώρα καλύπτει υπουργούς».

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για δημιουργία εντυπώσεων και εξήγησε, γιατί αποφάσισε να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή, λέγοντας ότι «εκείνο το οποίο οφείλω να κάνω, είναι να πάρω την πολιτική ευθύνη και να πω -όταν δημιουργείται μία τέτοια ατμόσφαιρα, καλώς ή κακώς- ότι η κυβέρνηση είναι εδώ, για να πει στους Έλληνες πολίτες "δεν έχω να φοβηθώ τίποτα". Όλα στο φως. Το θέμα σήμερα κιόλας στην Βουλή. Και αυτό έκανα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάνοντας αναφορά στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και τόνισε ότι «τότε έλεγε, ότι η Εξεταστική είναι συγκάλυψη. Τώρα ζητά Εξεταστική. Δεν κατάφερε να εξηγήσει, γιατί αρνείται την Προανακριτική Επιτροπή. Γιατί δηλαδή, με άλλα λόγια, δεν κάνει το μοναδικό βήμα που μπορεί να γίνει, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει παραγραφή των ευθυνών, των όσων εμπλέκονται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής, λέγοντας ότι «έστω και τώρα ο λαός πρέπει να πάρει εξηγήσεις, απ’ όλους όσοι διαχειρίστηκαν τον δημόσιο πλούτο, προκειμένου να κάνουν ανταλλαγές, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Από την άποψη αυτή επιβάλλεται η άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν είμαστε αντίθετοι σε Προανακριτική Επιτροπή και καλούμε το ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει τελικά την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε με νόημα: «Υπενθυμίζω στον κ. Πρωθυπουργό, ότι η αλλαγή των πολιτικών πραγμάτων στην Ιταλία πριν 20 χρόνια ξεκίνησε από τις έρευνες ενός εισαγγελέα. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες».

Παρά τη στήριξη Καραμανλή στον υπουργό Επικρατείας, το κλίμα στην κυβερνητική παράταξη για τον Θοδωρή Ρουσόπουλο παραμένει βαρύ. Σε δημοσκόπηση της ALCO για το περιοδικό «ΦΑΝΤΟΜΑΣ» ο υπουργός Επικρατείας είναι τελευταίος στην κατάταξη της δημοτικότητας των υπουργών, καθώς το 63,4% εκφράζει αρνητική γνώμη γι’ αυτόν. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας, ο οποιος έχει 48,4% αρνητικές γνώμες. Εν τω μεταξύ, ο Κώστας Καραμανλής έκλεισε την πόρτα των πρόωρων εκλογών, άφησε όμως ανοικτό το παράθυρο του ανασχηματισμού και εμφανίστηκε ελαστικότερος με τους αντάρτες του κόμματος του. Όπως είπε «πήραμε μια απόφαση όλοι μαζί, για να τεθεί τέλος στην εσωστρέφεια. Αυτό δεν σημαίνει φίμωτρο, ότι δηλαδή δεν θα μιλάει και δεν θα σκέφτεται κανένας ή δεν θα εκφράζει άποψη. Πρέπει όμως να υπάρχει -και πάντα ο ομιλών σίγουρα την έχει-αίσθηση του μέτρου».

Την ίδια ώρα, η θέση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής και η μη συμφωνία τους με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή, πυροδότησε ένταση ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα δύο κόμματα της Αριστεράς, δίνοντας την αφορμή να ακουστούν απόψεις και για νέο ’89. Μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «με ενοχλεί το γεγονός, ότι όταν πριν 20 χρόνια τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς έκαναν κυβέρνηση με το κόμμα της άλλης πλευράς, της λεγόμενης Δεξιάς, για να μην παραγραφούν τα εγκλήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορώ να καταλάβω τώρα, γιατί δεν συμφωνούν με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην επέλθει η παραγραφή των εγκλημάτων του οποιουδήποτε Εφραίμ ή του οποιουδήποτε πολιτικού καταχράστηκε της εμπιστοσύνης του λαού».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής μιλώντας στην Κρατική τηλεόραση εξήγησε, ότι αν δεν συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή αλλά Προανακριτική, τότε θα αναζητηθούν ευθύνες μόνο για την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι του ΠΑΣΟΚ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη τάχθηκε υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι αν προκύψουν στοιχεία, τότε να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή. Επιφυλάξεις πάντως για την απ’ ευθείας σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εκφράζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Στο μεταξύ, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης αποφασίστηκε, οι συζητήσεις για την σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής να γίνουν χωριστά. Τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τετάρτης θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική Επιτροπή και την άλλη Παρασκευή το απόγευμα του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική. Το πρωί πάντως άναψαν τα αίματα στη Βουλή για το αν πρέπει να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.

Πηγή: ALPHA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2457&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 17.10.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote