Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κινδυνεύει με κατάρρευση ο Ναός της Αναστάσεως
Κινδυνεύει με κατάρρευση ο Ναός της Αναστάσεως Εκτύπωση E-mail
17.10.08

Μια παλιά διένεξη για τα δικαιώματα σε τμήμα της οροφής του Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ μπορεί να επιφέρει την κατάρρευση ολόκληρου του ναού και να καταστρέψει τον ιερότερο λατρευτικό τόπο της χριστιανοσύνης.

Όλος ο Ναός χρειάζεται επισκευές, όμως η συντήρηση της μικρής μονής Ντέιρ αλ-Σουλτάν που βρίσκεται στην οροφή του επείγει καθώς η κατάστασή της χαρακτηρίζεται κρίσιμη από τους μηχανικούς που ολοκλήρωσαν αυτό τον μήνα τη μελέτη τους. Ήδη από το 2004 είχε διαπιστωθεί πως τα δύο παρεκκλήσια και τα 26 μικροσκοπικά δωμάτια που αποτελούν το μοναστήρι χρειάζονται άμεσα ενίσχυση. Έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σημείο που οι μηχανικοί να φοβούνται ότι το μοναστήρι θα συντριβεί μέσα στον Ναό, για τον οποίον εκατομμύρια χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι κτισμένος στον τόπο της Σταύρωσης και Ταφής του Ιησού. Ο Γιγκάλ Μπέργκμαν, ο επικεφαλής μηχανικός της ομάδας που συνέταξε τη μελέτη, δήλωσε ότι ο Ναός βρίσκεται «σε επικίνδυνη κατάσταση από δομικής πλευράς. Υπάρχουν παντού σοβαρές ζημιές που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των μοναχών και των επισκεπτών. Το ζήτημα επείγει».

Τα δόγματα
Ο Ναός της Αναστάσεως διοικείται από έξι ανταγωνιζόμενα χριστιανικά δόγματα- Ελληνορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Αρμένιοι Ορθόδοξοι, Κόπτες, Σύροι Ορθόδοξοι και Αιθίοπες- έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε το 1757 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα κλειδιά της κεντρικής εισόδου τα κρατάει από τον 12ο αιώνα μια μουσουλμανική οικογένεια, επειδή οι χριστιανοί δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον.

Η διένεξη για τη μονή Ντέιρ αλ-Σουλτάν χρονολογείται στο 1970. Όταν οι Κόπτες μοναχοί, που ήλεγχαν το τμήμα αυτό, πήγαν να προσευχηθούν στην κυρίως εκκλησία και άφησαν την οροφή αφύλακτη, Αιθίοπες μοναχοί άλλαξαν τις κλειδαριές στις εισόδους πριν επιστρέψουν εκείνοι. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες παραμένουν έκτοτε τεταμένες. Η Κοπτική αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της μονής και τοποθέτησε έναν μοναχό που δεν φεύγει ποτέ από εκεί. Στον καύσωνα του 2002, ο Κόπτης μοναχός που είχε υπηρεσία μετακίνησε την καρέκλα του από το συμφωνημένο σημείο σε μια πιο σκιερή γωνιά. Η κίνησή του θεωρήθηκε από τους Αιθίοπες εχθρικός ελιγμός, με αποτέλεσμα 11 μοναχοί να νοσηλευτούν μετά τη σύγκρουση που επακολούθησε.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2455&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote