Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow "Σκληρό" debate με νικητή τον Ομπάμα
"Σκληρό" debate με νικητή τον Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
16.10.08

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη η τρίτη και τελευταία τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία, του ρεπουμπλικανού Τζον ΜακΚέιν και του δημοκρατικού Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Τζον ΜακΚέιν επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Ομπάμα αναφερόμενος στη σχέση του με έναν πρώην "εξτρεμιστή" της άκρας αριστεράς στην διάρκεια τηλεμαχίας, ενώ κατηγόρησε ακόμη τον Δημοκρατικό αντίπαλό του ότι επιδιώκει έναν "ταξικό πόλεμο".

Ακόμη, απαίτησε από τον Ομπάμα να "δώσει εξηγήσεις" για τις σχέσεις του με τον Γουίλιαμ Άγιερς, πρώην μέλος της εκτός νόμου οργάνωσης Weather Underground, που προέβαινε σε εξτρεμιστικές ενέργειες την δεκαετία του '60. Ο Άγιερς είχε συνεργαστεί με τον γερουσιαστή του Ιλινόι στο Σικάγο. Ο Ομπάμα απάντησε με εμφανή εκνευρισμό "αρκετά. Ο κ. Άγιερς δεν έχει αναμιχθεί στην εκστρατεία μου, και δεν θα μου παρέχει συμβουλές στο Λευκό Οίκο".

Παράλληλα, ο ΜακΚέιν επιτέθηκε στον Ομπάμα σχολιάζοντας αρνητικά το ότι τον παρομοιάζει με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζορτζ Μπους: "Γερουσιαστή Ομπάμα, δεν είμαι ο πρόεδρος Μπους. Αν θέλατε να αγωνιστείτε εναντίον του προέδρου Μπους, έπρεπε να είχατε θέσει υποψηφιότητα πριν τέσσερα χρόνια", είπε.

Ο Ομπάμα αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι μερικές φορές δυσκολεύεται να διακρίνει τις διαφορές των δύο πολιτικών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. "Αν μερικές φορές μπέρδεψα τις πολιτικές σας νομίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικές του Τζορτζ Μπους, είναι διότι στα κομβικά οικονομικά ζητήματα που έχουν σημασία για τον αμερικανικό λαό, είστε σθεναρός υποστηρικτής του προέδρου Μπους".

Και οι δύο υποψήφιοι παραδέχθηκαν ότι ο τόνος της εκστρατείας και της συζήτησης έγινε "αρκετά σκληρός", αλληλοκατηγορήθηκαν για "αρνητισμό". Ο ΜακΚέιν ζήτησε από τον Ομπάμα να καταδικάσει τις δηλώσεις του Τζον Λιούις, ιστορικού αγωνιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος είχε συνδέσει πρόσφατα τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο με τον διαβόητο ιδεολόγο του φυλετικού διαχωρισμού Τζορτζ Γουάλας. "Αυτό για μένα ήταν πολύ οδυνηρό", είπε.

Από την πλευρά του ο Ομπάμα εξήρε την "ανεξαρτησία" του ΜακΚέιν έναντι επιλογών του Μπους "σε θέματα - κλειδιά όπως τα βασανιστήρια".

Οι δημοσκοπήσεις έχουν καταδείξει πως οι επιθέσεις του ΜακΚέην προς τον Ομπάμα είχαν τα αντίθετα των προσδοκωμένων αποτελέσματα. Ο Ομπάμα διαμαρτυρήθηκε για το ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης ξοδεύτηκε σε επιθέσεις και αντεπιθέσεις. "Γι' αυτό", είπε, "ο Αμερικανικός λαός έχει αναπτύξει τέτοιο κυνισμό έναντι της πολιτικής".

"Νικητής ο Ομπάμα"

Τον Δημοκρατικό υποψήφιο Μπάρακ Ομπάμα θεωρούν νικητή οι περισσότεροι Αμερικανοί στην τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση με τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Τζον ΜακΚέιν, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης.

Μετά το τέλος της 90λεπτης αναμέτρησης, δημοσκόπηση του CNN,έδειξε ότι το 58% των Αμερικανών που παρακολούθησαν την τηλεμαχία θεωρούν νικητή τον Ομπάμα έναντι 31% που "έδειξαν " τον ΜακΚέιν. Αλλη δημοσκόπηση του δικτύου CBS μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δίνει στον Ομπάμα καθαρό προβάδισμα με 53% έναντι 22% του ΜακΚέιν.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επιχείρησε στην τελευταία τηλεμαχία να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Μπαράκ Ομπάμα κατηγορώντας τον δημοκρατικό υποψήφιο ότι "δεν λέει την αλήθεια στους Αμερικανούς. Συμφωνα μάλιστα με αρκετούς σχολιαστές, ο ΜακΚέιν ήταν πολύ καλύτερος από ότι στις δύο προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Στη διάρκεια της τηλεμαχίας, ο ΜακΚέιν στάθηκε αδύνατο να συγκρατήσει το πάθος του. Τα χέρια του ήταν διαρκώς σε κίνηση και ανοιγόκλεινε τα μάτια του. Συμφωνα με την Κάθλιν Κένταλ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μέριλαντ και ειδική στην επικοινωνία, μια τέτοια στάση δεν βοηθά την "εικόνα" του υποψηφίου. "Βλέποντας την τηλεοπτική αναμέτρηση ,έχεις την εντύπωση ότι ο Ομπάμα είναι ο υποψήφιος που θα κερδίσει" τόνισε.

"Δεν είμαι σίγουρη ότι ο ΜακΚέιν είναι πολύ ικανοποιημένος μετά την αναμέτρηση γιατί εστίασε την προσοχή του σε θέματα που δεν απασχολούν ιδιαίτερα τον κόσμο" σημείωσε η δημοκρατική κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Δεκαεννιά ημέρες πριν τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου,ο Ομπάμα διατηρεί στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα 9-14 μονάδων έναντι του Μακ Κέην.

Στην αγορά προβλέψεων Intrade (Δουβλίνο) την Τετάρτη ο Ομπάμα συγκέντρωνε ποσοστό 82% όσον αφορά το ερώτημα ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, με τον ΜακΚέιν να συγκεντρώνει μόλις 17%.

Το Σεπτέμβριο, τα ποσοστά στην ίδια ήταν 52,4% για τον Ομπάμα και 47,4% για τον ΜακΚέιν. Στις Iowa Electronic Markets, ερευνητικό εργαλείο του Πανεπιστημίου της Άιοβα, τα ποσοστά, αντίστοιχα, ήταν 82% έναντι 18%.

Οι αφροαμερικανοί υποψήφιοι αισιοδοξούν ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι δείχνουν να διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, οι οποίες αποδίδονται στο ότι γενιές ολόκληρες που βίωσαν αργά βήματα προς την κατεύθυνση της φυλετικής ισότητας, έχουν αφήσει σε πολλούς από αυτούς μία ανησυχία για το ενδεχόμενο απογοήτευσης.

Κάποιοι μάλιστα μεγαλύτερης ηλικίας παραπέμπουν στην περίπτωση του Τομ Μπράντλι, ο οποίος το 1982, πριν από 26 χρόνια, έχασε με πολύ μικρή διαφορά τις εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας παρά το γεγονός ότι προηγείτο στις δημοσκοπήσεις.

Στο επίκεντρο ξανά η οικονομία και... ο Τζο ο υδραυλικός!

Με την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία να περνάει πρωτοφανή κρίση, η περίπτωση του "Τζο του Υδραυλικού", βρέθηκε εύλογα στο επίκεντρο της τελευταίας τηλεμαχίας μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στη μάχη για την εξασφάλιση της ψήφου του μεσοαστού αμερικανού, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αμφότεροι οι υποψήφιοι φαίνεται ότι συμφώνησαν στο ότι τα οικονομικά βάσανα που ταλανίζουν τη χώρα εκφράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω του Τζο Βούρτσελμπαχερ, ο οποίος εμφανίστηκε σε μια από τις προεκλογικές εκδηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, στο Οχάιο.

Ο Τζο, το όνομα του οποίου πρωτοαναφέρθηκε στην τηλεμαχία το βράδυ της Τετάρτης από τον ΜακΚέιν, είχε παραπονεθεί σε εκείνη την εκδήλωση ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει μια δική του επιχείρηση εξαιτίας της πρόθεσης του Ομπάμα να φορολογήσει τους πλούσιους αμερικανούς.

Ο υδραυλικός μνημονεύτηκε πολλές φορές στη διάρκεια της τηλεμαχίας καθώς τόσο ο Ομπάμα όσο και ο ΜακΚέιν δεσμεύτηκαν να μειώσουν τους φόρους του, να βελτιώσουν τα προνόμια υγείας του και να αυξήσουν τις πιθανότητες να αγοράσει μια μικρή επιχείρηση παρότι η αμερικανική οικονομία κλυδωνίζεται.

Η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία απειλεί να προκαλέσει την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας, έχει επισκιάσει την προεκλογική εκστρατεία το τελευταίο διάστημα και έχει ευνοήσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ΜακΚέιν έκανε λόγο για περικοπές στις δαπάνες και για μείωση των φόρων θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία εκείνων που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και προσπαθούν να μη χάσουν τα σπίτια τους.

Επιτέθηκε στον Ομπάμα επειδή θέλει να αυξήσει τη φορολογία αυτή τη δύσκολη εποχή για την οικονομία.

Ο Ομπάμα αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι θα μειώσει περαιτέρω τους φόρους για τους μεσοαστούς και συνέδεε τακτικά τις προτάσεις ΜακΚέιν με την οικονομική πολιτική του προέδρου Τζορτζ Μπους.


ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2452&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 16.10.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote