Αρχική arrow EDITORIAL arrow Οι ήρωες του ’40 περιμένουν ;
Οι ήρωες του ’40 περιμένουν ; Εκτύπωση E-mail
15.10.08

Του Σάκη Σερέτη

«Το δράμα τελείωσε, αγαπημένοι μου νεκροί συμπολεμιστές ,αξιωματικοί και στρατιώτες ,που μείνατε αυτού επάνω στ’ άγρια βουνά και τα φαράγγια της Αλβανίας και κοιμάστε τον αιώνιο ύπνο».

 

Με αυτά τα λόγια αντί προλόγου αρχίζει το βιβλίο «οι ήρωες του 1940 περιμένουν» ο συγγραφέας , α΄ Αντιπρόεδρος της βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Σούρλας και το οποίο παρουσίασε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου το απόγευμα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της 64ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης των Αθηνών, από την Γερμανική κατοχή.
Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ιστορικού συλλόγου ο κ..Σούρλας, χρωμάτισε με έντονες πινελιές το ιστορικό έπος του ’40 τονίζοντας με έμφαση, τον τρόπο που οι τότε μεγαλύτεροι ηγέτες της εποχής (Στάλιν ,Ρούσβελτ, Ντε Γκολ και Τσόρτσιλ) εγκωμίασαν τον ηρωϊσμό των Ελλήνων που με την αγέρωχη και γενναία στάση τους, συνέβαλλαν καθοριστικά στην τροπή του αντιφασιστικού αγώνα .
Τονίζοντας την σημασία του ιστορικού ΟΧΙ του ’40 ο κ.Σούρλας, διαβεβαίωσε τους Ομογενείς πως και σήμερα η σύγχρονη Ελλάδα, συνεχίζει τον αγώνα της και όταν χρειάστηκε ,επανέλαβε το ΟΧΙ απέναντι στους κάπηλους και ανιστόρητους Σκοπιανούς.
«Η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, βάζοντας φρένο στα σχέδια και τις μεθοδεύσεις τους, καθώς επίσης και όλων αυτών που τους υποστηρίζουν» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της βουλής ,ενώ υπενθύμισε ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω στα εθνικά μας συμφέροντα και δεν προσκυνάμε κανέναν εκτός από τον Θεό».
Στην συνέχεια ανέφερε τους λόγους που αποτέλεσαν το κίνητρο ώστε να ασχοληθεί με την «ιερή υποχρέωση»του ενταφιασμού των οστών 13.936 στρατιωτών, οι οποίοι θυσίασαν την ζωή τους στο μέτωπο της Αλβανίας και εξιστόρησε τον διάλογο που είχε, με κάποιο δικηγόρο από την Βόρειο Ήπειρο του οποίου ο πατέρας πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας την εποχή εκείνη και μοναδικό αίτημά τους, είναι να βρεθούν τα οστά όλων αυτών των ηρώων και να ταφούν με ευλάβεια όπως τους αρμόζει..
Ο κ. Σούρλας παραδέχθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία και αδιαφορία εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά στην περισυλλογή και ταφή των νεκρών, ενώ τόνισε πως έφτασε πλέον η στιγμή να πληρωθούν αυτές οι «ιστορικές επιταγές».
Όσον αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου του, επεσήμανε ότι «γράφτηκε με πολύ πόνο» και αποτελεί ένα σύγχρονο ντοκουμέντο που μέχρι σήμερα δεν αμφισβητήθηκε από κανένα, και με την παρουσίαση του προς τους Ομογενείς ,ήρθε να μας κάνει κοινωνούς αυτού του προβλήματος και όχι να ζητήσει οικονομική βοήθεια.
Τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν για την ανέγερση μνημείου των πεσόντων στο Καλπάκι, περιοχή όπου ζητάμε να μας παραχωρηθεί μια έκταση 5-10 στρεμμάτων για την ανέγερση και τον ενταφιασμό των οστών των ηρώων μας.
Ανέφερε επίσης ότι τους χειρισμούς αυτού του θέματος τους έχει αναλάβει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Θ.Κασσίμης.
Ωστόσο εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση του αιτήματος και δεσμεύθηκε να καταψηφίσει την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν βρεθεί λύση στο θέμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα καταγγείλει σαν εθνικό προδότη όποιον αγνοήσει αυτή την ιερή υποχρέωση και ψηφίσει θετικά υπέρ της ένταξης της.
Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ,όσο και ο Κώστας Καραμανλής ,η Ντόρα Μπακογιάννη,και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι οποίοι έχουν κάνει τα σχετικά διαβήματα προς την ηγεσία της Αλβανίας ζητώντας την διευθέτηση του θέματος.
Μηνύματα απηύθυναν οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Αγη Μπαλτά και Ανδρέας Παναγιώτου ,καθώς και η πρόεδρος του συλλόγου Αθηναίων Χριστίνα Κωστάκη.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε με το μήνυμα του ο γενικός πρόξενος της Κύπρου ,ο οποίος εν μέσω χειροκροτημάτων τόνισε την συμβολή των 30.000 χιλιάδων Κυπρίων στρατιωτών που υπηρέτησαν μέσα από τις τάξεις του Βρετανικού στρατού, τον επεκτατικό φασισμό ,που με άλλη μορφή χτύπησε την Κύπρο το 1974.
Την εκδήλωση φιλοξένησε η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ενώ την ευθύνη της παρουσίασης είχε η δημοσιογράφος κ.Νάνσυ Μπίσκα.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα κάλυψε η κ.Τζούλη Ζιάβρα και στην αφήγηση ήταν ο Αλέξανδρος Βέλμος ,η Ηλέκτρα Μαμινάκη και ο Ηλίας Νεοφώτιστος.
Εξαιρετικό ήταν το μουσικό αφιέρωμα που έγραψε ειδικά για τη παρουσίαση του βιβλίου ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ενώ το ντοκυμαντέρ της εποχής που προβλήθηκε ήταν μια προσφορά του Γενικού Επιτελείου του Ελληνικού Στρατού.
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2449&Itemid=29

Τελευταία ανανέωση ( 22.10.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote