Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Παραίτηση - βόμβα από τους εισαγγελείς του σκανδάλου Βατοπεδίου, με επιστολή - φωτιά στον Σανιδά
Παραίτηση - βόμβα από τους εισαγγελείς του σκανδάλου Βατοπεδίου, με επιστολή - φωτιά στον Σανιδά Εκτύπωση E-mail
15.10.08

Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργείται από την παραίτηση από το δικαστικό σώμα των δύο αντιεισαγγελέων Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου, οι οποίοι διενεργούσαν την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση ζητά ο Γ. Παπανδρέου.

Οι δύο αντιεισαγγελείς έχουν στείλει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, στην οποία κάνουν λόγο για ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης και τονίζουν ότι η δικογραφία θα έπρεπε να πάει κατευθείαν στη Βουλή, ώστε να λειτουργήσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

O προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Κυρίακος Κατούτσος είχε αντίθετη άποψη, ζήτησε τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας, τοποθετώντας επίσης ως επικεφαλής της έρευνας την εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου.

Μετά από την υποβολή της παραίτησης των δύο δικαστικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και του εισηγήθηκε να μην γίνουν αποδεκτές οι παραιτήσεις. Πριν από λίγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί τους δύο δικαστικούς να μην εμμείνουν στην απόφασή τους να παραιτηθούν και «να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα του Βατοπεδίου, ήταν και παραμένει η εις βάθος έρευνα της υπόθεσης αυτής. Άλλωστε, εμπράκτως η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Μας ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνον η αλήθεια και επ’ αυτού δεν χωρεί δεύτερη σκέψη». Ο κ. Χατζηγάκης σημειώνει επίσης ότι «στις ασύστατες και ασύστολες κατηγορίες της αντιπολίτευσης απαντούμε με απόλυτη καθαρότητα. Σεβόμαστε διαχρονικά τον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουμε απαρεγκλίτως τις αποφάσεις της».

Αμέσως μετά την παραίτηση των δύο αντιεισαγγελέων, υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά την παραίτηση του κ. Χατζηγάκη, ενώ ο βουλευτής του κινήματος κ. Μιχάλης Καρχιμάκης σε δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι συγκαλύπτουν την υπόθεση. «Αυτή η κυβέρνηση με τον εντολοδόχο της αρχιδικαστή ξεπέρασαν κάθε όριο επεμβάσεων στην δικαιοσύνη προκειμένου διασωθούν οι κορλεόνηδες του Μαξίμου. Ευτυχώς όμως υπάρχουν έντιμοι και ανεξάρτητοι δικαστές», τόνιζε ο κ. Καρχιμάκης

Αντιδράσεις

Προανακριτική Επιτροπή ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για την υπόθεση του Βατοπεδίου, τη στιγμή που έκανε λόγο για «για παρέμβαση-πραξικόπημα στο χώρο της Δικαιοσύνης» καθώς και για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της κυβέρνησης στο σκάνδαλο. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου και τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για όλες τιςάλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης επανέλαβε το αίτημα του κόμματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

ΤΑ ΝΕΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2445&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote