Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ένεση ρευστότητας 250 δισ. δολαρίων σε τράπεζες των ΗΠΑ
Ένεση ρευστότητας 250 δισ. δολαρίων σε τράπεζες των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
15.10.08

Σε αγορά μετοχών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα προβεί η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ η Κεντρική Τράπεζα θα τεθεί εγγυητής βραχυπρόθεσμων δανείων των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου Πόλσον, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις που έκανε Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ανώτατους οικονομικούς του συμβούλους.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί επίσης για τους λογαριασμούς μικρών επιχειρήσεων όσον αφορά τις καθημερινές τους δραστηριότητες, προκειμένου να καταπολεμηθεί η χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει τη χώρα.

«Τα μέτρα αυτά δεν συνίστανται στην ανάληψη του ελέγχου της οικονομίας της αγοράς, αλλά στη διατήρησή της», σχολίασε. Η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει άμεσες «ενέσεις» ρευστότητας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να βοηθήσει στην αναθέρμασνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, διευκρίνισε ο κ. Μπους.

«Είναι ένα ουσιαστικό βραχυπρόθεσμο μέτρο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος της Αμερικής», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας το γεγονός ότι τα κυβερνητικά αυτά μέτρα είναι περιορισμένα και προσωρινά.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να καρποφορήσουν πλήρως οι προσπάθειές μας, αλλά ο αμερικανικός λαός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο μακροπρόθεσμο οικονομικό μας μέλλον», κατέληξε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει μέρος από τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια που προβλέπονται από το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος για να «κάνει ενέσεις κεφαλαίου στις τράπεζες μέσω της αγοράς μετοχών».

Πόλσον: 250 δισ. δολάρια στις τράπεζες

Λίγο αργότερα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, διευκρίνισε ότι 250 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν γι' αυτόν τον σκοπό και ότι εννέα μεγάλες τράπεζες αποδέχθηκαν μια συμμετοχή του κράτους στο κεφάλαιό τους στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι νέα ομολογιακά δάνεια που θα εκδίδονται από τις τράπεζες θα τίθεται άμεσα υπό εγγύηση, αλλά για περιορισμένη διάρκεια και ότι η κρατική εγγύηση θα εφαρμόζεται επίσης σε όλους τους τρεχούμενους λογαριασμούς.

Λίγο αργότερα και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσε ότι η εγγύησή της για τα νέα δάνεια με προτεραιότητα των τραπεζών θα αφορά περίοδο τριών ετών (ως τις 30 Ιουνίου του 2012) και ότι θα αφορά επίσης τα δάνεια που εκδίδονται από σήμερα ως τις 30 Ιουνίου του 2009.

«Καθένα από αυτά τα νέα προγράμματα περιλαμβάνει άρθρα με ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα του φορολογούμενου», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ο ρόλος του κράτους θα είναι περιορισμένος και προσωρινός».

Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε επίσης ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα τεθεί εγγυητής βραχυπρόθεσμων δανείων των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου Πόλσον.

125 δισ. δολάρια σε 9 τράπεζες

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εννέα μεγάλες τράπεζες που αποδέχτηκαν την είσοδο του ομοσπονδιακού κράτους στο κεφάλαιό τους θα απορροφήσουν 125 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το μισό του ποσού που οι αρχές θα επενδύσουν στο σύνολο του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με μια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, οι εννέα αυτές τράπεζες είναι οι: Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Bank of America, Cirigroup, Wells Fargo, Bank of New York Mellon, State Street and Meryll Lynch, που θα πρέπει σύντομα να απορροφηθεί από την Bank of America

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2443&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote