Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Το πρόωρο τέλος της πρότασης Νίμιτς
Το πρόωρο τέλος της πρότασης Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
12.10.08

 Το «όχι» της ΠΓΔΜ στην τελευταία πρόταση Νίμιτς διευκολύνει όσους στην κυβέρνηση επιδιώκουν επιβράδυνση των εξελίξεων και δυσκολεύει εκείνους που βιάστηκαν να ενθουσιαστούν για τη δυνατότητα συμβιβασμού εδώ και τώρα.

 

Ο πρόεδρος των Σκοπίων κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ζήτησε την Παρασκευή, με επίσημη ανακοίνωση, «σοβαρές τροποποιήσεις» στο κείμενο που κατέθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ προκειμένου να γίνει αποδεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης.
 
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να απομακρυνθεί από την εικόνα του ως «ενδοτικότερου» σε σύγκριση με τον άκαμπτο πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρούεφσκι, αλλά -ίσως κυρίως- να ενθαρρύνει την κατάθεση νέας πρότασης, πλησιέστερης στις θέσεις των Σκοπίων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η σπουδή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να αντιδράσει θετικά αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης ήταν καθοριστική για την απορριπτική στάση του προέδρου των Σκοπίων.
 
Διπλωματική παραδοξότητα αποτελεί το γεγονός ότι πριν ανοίξει τα χαρτιά της η ηγεσία της ΠΓΔΜ είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στο εσωτερικό της Ελλάδας.
 
Η επιφυλακτική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -και ειδικά το ηχηρό «όχι στη διπλή ονομασία» από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου- ήταν καταλυτική για την ανάδειξη των αναιμικών δυνατοτήτων επικοινωνιακής διαχείρισης του «πακέτου» που ήρθε από τη Νέα Υόρκη και περιλαμβάνει: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για τη διεθνή επικοινωνία της ΠΓΔΜ, διατήρηση του συνταγματικού της ονόματος για χρήση στο εσωτερικό, σύσταση στις τρίτες χώρες από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσουν το σύνθετο όνομα, κατοχύρωση του προσδιορισμού «μακεδονική» για τη γλώσσα, μεσοβέζικες διευθετήσεις για τα διαβατήρια και την εθνικότητα, απαγόρευση αποκλειστικότητας στη χρήση της λέξης «Μακεδονία» και των παραγώγων της και στις δύο πλευρές.
 
Το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- τακτικούς ελιγμούς για να αποφύγει το συμβιβασμό, τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο, χωρίς να χρεωθεί την ευθύνη της παράτασης του αδιεξόδου. Η μαξιμαλιστική στάση της ΠΓΔΜ συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Το τέλος του έτους θεωρείται ορόσημο για την κυβέρνηση: Τότε θα ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός στη Βουλή και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για ενδεχόμενο ανασχηματισμό και για τον προγραμματισμό των εκλογών. Τότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική διοίκηση, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για μία νέα αρχή στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον, που επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα για την κατάργηση της βίζας.
 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η σκέψη που έχει επικρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι θα επιδειχθεί εποικοδομητική διάθεση απέναντι στο κείμενο που κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, αλλά θα ζητηθούν βελτιώσεις, με κεντρική επιδίωξη να μην καταλογιστεί στην ελληνική πλευρά η ευθύνη της απόρριψης, αλλά και να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια για τον καθορισμό των τελικών αποφάσεων. Οι αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου είναι η προθεσμία που ατύπως έχει τεθεί για να δώσουν τις επίσημες απαντήσεις τους οι δύο κυβερνήσεις.
Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αναζητηθεί ενιαία θέση στο εθνικό θέμα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός κ. Ν. Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος κ. Μπ. Τσερβένκοφσκι δεν πρόκειται να συμφιλιωθούν. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ισχυρή η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα εμφανιστεί ακόμη εντονότερα απορριπτικός και θα επιμείνει στη δέσμευσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
 
Σε κάθε περίπτωση, η τύχη της συγκεκριμένης πρότασης Νίμιτς έχει κριθεί μετά την άρνηση των Σκοπίων να την αποδεχθούν ως έχει, έστω ως βάση διαπραγμάτευσης. Προκειμένου να αποφευχθούν ισχυρές αμερικανικές πιέσεις, η ΠΓΔΜ αποφάσισε να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο προσφέροντας στην απερχόμενη διοίκηση Μπους μία ακόμη απόδειξη πλήρους αφοσίωσης.
 
Η ελληνική πλευρά, παρά τη θετική πρώτη αντίδραση στην πρόταση Νίμιτς, εισέπραξε αποκλεισμό από το πρόγραμμα για την κατάργηση της βίζας. Κύκλοι της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, μιλώντας στον ΕΤ.Κ, έλεγαν ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση με δυσάρεστες ειδήσεις για την Αθήνα, ότι οι διμερείς συζητήσεις θα συνεχιστούν, ότι το ζήτημα είναι τεχνικό και αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων. Προσπαθούσαν, δηλαδή, να αμβλύνουν τους κραδασμούς.
 
Για τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή οι σκιές στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον δεν έχουν πολιτικό κόστος, αλλά, αντίθετα, ενισχύουν την εικόνα του ως ηγέτη. Για την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αποτελούν -κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις- παράγοντα αρνητικό για την άσκηση των καθηκόντων της και τους σχεδιασμούς της. Αλλά η απόφαση της ελληνικής πλευράς για το Σκοπιανό θα ληφθεί με πολιτικούς και δευτερευόντως διπλωματικούς όρους. Επίσης, θα ληφθεί «στην ώρα της» - για να χρησιμοποιήσουμε μία έκφραση δημοφιλή στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
 
 
 
Ελεύθερος Τύπος
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2432&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote