Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εν αναμονή αντιδράσεων από την ΠΓΔΜ
Εν αναμονή αντιδράσεων από την ΠΓΔΜ Εκτύπωση E-mail
11.10.08

Την επίσημη αντίδραση των Σκοπίων πάνω στη νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, η οποία δεν υπήρξε μέχρι αργά χθες, αναμένει η Αθήνα.

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική εκτίμηση για το κατά πόσο η νέα πρόταση έχει πιθανότητες να οδηγήσει, τελικά, σε λύση, αν δεν καταγραφούν οι προθέσεις των Σκοπίων. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα δεν φαίνεται να διαμορφώνεται κλίμα συναίνεσης, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε χθες τη νέα πρόταση.

Σε σχέση με τα Σκόπια, κρίσιμο ερώτημα παραμένει εάν η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα εξακολουθήσει να εμφανίζεται διχασμένη ή θα υιοθετήσει κοινή θέση. Η καθυστέρηση αντίδρασης από πλευράς Σκοπίων αποδίδεται στο γεγονός ότι στην εσωτερική επικαιρότητα κυριάρχησε χθες το θέμα του Κοσόβου, για την οποία κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή της ΠΓΔΜ τα δύο αλβανικά κόμματα, που ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση. Το θέμα της ονομασίας φαίνεται ότι εμπλέκεται και σε αυτό το ζήτημα, καθώς μία από τις παραμέτρους για καθυστέρηση της αναγνώρισης είναι ότι η Πρίστινα δεν δεσμεύεται για παράλληλη αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οι διαπραγματευτές των Σκοπίων, πάντως, επέστρεψαν χθες από τη Νέα Υόρκη και είναι ζήτημα χρόνου οι πρώτες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα τη σύγκληση σύσκεψης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει, πριν τοποθετηθεί δημόσια. Οι ανεπίσημες αντιδράσεις, όπως καταγράφονται από δημοσιογράφους της γειτονικής χώρας, φαίνεται να εστιάζουν σε επιμονή στο θέμα της εθνότητας και της γλώσσας, τα οποία, όπως λένε, θα πρέπει να προσδιορισθούν απόλυτα ως «μακεδονικά», καθώς το σημείο αυτό, το θεωρούν αδιαπραγμάτευτο. Ανεπίσημες αντιδράσεις υπάρχουν και για την πρόταση αναγραφής στα διαβατήρια της φράσης «πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Χθες, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για το περιεχόμενο της πρότασης και ακολούθως τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησε τις επόμενες κινήσεις και ιδιαίτερα τα σημεία, τα οποία η ελληνική πλευρά κρίνει ότι χρήζουν βελτιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει κοινά αποδεκτή λύση χωρίς νικητές και ηττημένους, προσθέτοντας ότι η Αθήνα διαπραγματεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αναμένει από την άλλη πλευρά ανάλογη συμπεριφορά. Τέλος, πρόσθεσε ότι όλες οι θέσεις που έχουν διατυπωθεί από ελληνικής πλευράς εξακολουθούν να ισχύουν.

Η ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισε χθες με τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ανδρέας Λοβέρδος. Παρουσιάσθηκε λεπτομερώς η πρόταση, όμως η κ. Μπακογιάννη δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προθέσεις τις κυβέρνησης για τις επόμενες κινήσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με δήλωσή του, ουσιαστικά απέρριψε τη νέα πρόταση, καθώς θεωρεί ότι τυχόν αποδοχή της θα αποτελεί υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές, που οριοθετούν την εθνική θέση, την οποία περιέγραψε ως «μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση». «Οχι στη διπλή ονομασία», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διολίσθηση σε θέματα πέραν του ονόματος.

Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί σε περίπου ένα μήνα, δεν θα περιλαμβάνει ούτε καν έμμεση αναφορά σε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρωταρχικός παράγοντας γι’ αυτήν την αρνητική για τα Σκόπια εξέλιξη είναι τα έκτροπα και οι παρατυπίες που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στην ΠΓΔΜ.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2423&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote