Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Καίει» τον Παπαληγούρα η υπόθεση Κεδίκογλου
«Καίει» τον Παπαληγούρα η υπόθεση Κεδίκογλου Εκτύπωση E-mail
15.05.07
Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, που καλύπτει πλήρως τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου στο ζήτημα των περιουσιακών στοιχείων του γιου του, είχε διορίσει τον τελευταίο σε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επεξεργάζεται πολλά και κρίσιμα νομοσχέδια.

Ετσι ο υπουργός εμφανίζεται να έχει συνεργάτη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου του τον νομικά και δικηγορικά άπειρο γιο του προέδρου του Αρείου Πάγου, τον οποίο κάλυψε στις καταγγελίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αρνούμενος να κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες, θεωρώντας επαρκείς τις εξηγήσεις, παρά τα κενά και τις παραλείψεις που καθημερινά επισημαίνονται στη Βουλή.

 Πρωτοφανές Νομικοί κύκλοι χαρακτήριζαν πρωτοφανές το γεγονός να διορίζεται σε επιτροπές αναλαμβάνοντας ένα τόσο δύσκολο έργο στο πλευρό πανεπιστημιακών καθηγητών με πολυετή πείρα, ένας 28χρονος με σχεδόν μηδενική εμπειρία στη δικηγορία, που την τελευταία δήλωση που έφθασε στη Βουλή (του 2005) την υπέβαλε στη ΔΟΥ πλοίων Πειραιά ως ανεπάγγελτος, ενώ είχε κάνει ελάχιστες παραστάσεις στα δικαστήρια.

 Μάλιστα ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου όταν τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο του, με αφορμή τα πρώτα δημοσιεύματα για τα περιουσιακά στοιχεία και τη σχετική ανακοίνωση της γραμματείας συμβασιούχων ΓΣΕΕ, μας είχε διαβεβαιώσει ότι τα εισοδήματα του γιου του προέρχονταν από επιχειρηματική δραστηριότητα (δεν είχε μιλήσει ακόμα για το επαγγελματικό σκάφος και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές) προσθέτοντας ότι όσο είναι εκείνος πρόεδρος δεν τον αφήνει να δικηγορεί για να μη σχολιάσει κανείς τι υποθέσεις χειρίζεται ο γιος του προέδρου.

 Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επικριθεί δριμύτατα για νομοθετήματα «γκάφες» (όπως για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που παραλίγο να ξεπλύνει και το παραδικαστικό, για τις προσωρινές διαταγές που «μπλόκαρε» όλες τις τράπεζες κ.λπ. που χρειάστηκαν άμεσες νομοθετικές αλλαγές), έχει σχολιαστεί δυσμενέστατα για νομοσχέδια πρόχειρα εσφαλμένα, ανεπαρκή από πολλούς φορείς (δικαστικούς, δικηγορικούς, την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.λπ.), ο Αν. Παπαληγούρας διόρισε έναν εντελώς άπειρο περί το νομοθετείν, με ισότιμη ψήφο με τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά μέλη της Επιτροπής. 

Αποκάλυψη ΦΕΚ Χθες το «Πρώτο Θέμα» αποκάλυψε το ΦΕΚ 859/10-7-06 με το οποίο ο Αν. Παπαληγούρας διόρισε το γιο Κεδίκογλου σε ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου, με αντικείμενο την επεξεργασία νομοθετημάτων για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσία προς την κοινοτική. 

Μεταξύ των νομοσχεδίων αυτών είναι και εκείνα που σχετίζονται με 1) την Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust), τις κοινές ομάδες έρευνας, την υποτροπή στα εγκλήματα σχετικά με το νόμισμα, 2) την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας που αφορούν μέσα πληρωμής, πλην των μετρητών, 3) τη διασφάλιση των συμφερόντων των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών πριν, κατά και μετά την ποινική διαδικασία, την ποινική μεσολάβηση, τις εγγυήσεις επικοινωνίας, την ειδική βοήθεια στο θύμα.  

Σημειώνεται ότι και ο Ρ. Κεδίκογλου είχε συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Αν. Παπαληγούρα (ως αρεοπαγίτης και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου), όπως στον «τρομονόμο Νο 2» και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, την επιτάχυνση απονομής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης κ.λπ.

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας αναμένεται να εξηγήσει τα κριτήρια των επιλογών του, τις αμοιβές των επιτροπών κ.λπ. πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι δικαστικές ενώσεις και κυρίως οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν κατά καιρούς επικρίνει δριμύτατα όχι μόνο την απουσία τους από τις επιτροπές, αλλά και το ανεπαρκές επίπεδο συγκρότησής τους.

 Εξήγηση

 Ως εξήγηση για την επιλογή του Φ. Κεδίκογλου το υπουργείο μετακύλισε χθες βράδυ την ευθύνη τοποθέτησής του (όπως και δεύτερου δικηγόρου) σε αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, καθηγητή Λ. Κοτσαλή, επειδή ο γιος του προέδρου του Αρείου Πάγου (μαζί με τον άλλον δικηγόρο) είναι υποψήφιοι διδάκτορες Νομικής και ως γνώστες του ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου θα ήταν πολύτιμη η παρουσία τους. 

Ερωτήματα για την περιουσία

Νέα ερωτήματα για κενά και παραλείψεις σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του γιου του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου έρχονται στο φως με νέα ερώτηση που κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να εκδηλωθούν περαιτέρω αντιδράσεις από τον πολιτικό και τον νομικό κόσμο της χώρας, καθώς το ζήτημα θα απασχολήσει δικαστικές και δικηγορικές ενώσεις.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι παρά «τις ελλείψεις και τις παραπλανητικές ανακρίβειες» στις απαντήσεις του Ρ. Κεδίκογλου «η αρμόδια πολιτική ηγεσία σκόπιμα αδρανεί». 

Σχετικά με το επαγγελματικό σκάφος αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι κατέβαλε ο ίδιος τα 40.000 ευρώ (από τα 58.000 της προκαταβολής) ως γονική παροχή, χωρίς όμως να εμφανίζεται -όπως επισημαίνουν- πουθενά το ποσό αυτό ως δωρεά ή γονική παροχή. 

Σχετικά με το εισόδημα των 70 εκατ. δρχ. που δηλώθηκε για την τριετία 1999 - 2001 (από ηλικίας 20 έως 22 ετών) οι βουλευτές τονίζουν ότι ο αρχιδικαστής παραδέχθηκε μετά από δημοσιεύματα, πως προήλθαν από χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ζητούν από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών να απαντήσουν ποιες ήταν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο και ποιες μετοχές αφορούσαν, διατυπώνοντας ερωτήματα πώς είναι δυνατό ένας νεαρός ανεπάγγελτος φοιτητής να έχει ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο και την πολύτιμη πληροφόρηση που του επέτρεψε να κερδίσει 70 εκατ. δρχ. στο Χρηματιστήριο.

 imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=242&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 15.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων