Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νίμιτς: «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα»
Νίμιτς: «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» Εκτύπωση E-mail
09.10.08

Πακέτο ιδεών ή συνολική πρόταση, όπως θέλετε ονομάστε το», δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη σημερινή κοινή συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και Μάρτιν Πρότογκερ.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασής του και ειδικά στο προτεινόμενο όνομα, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι ιδέες του αποτελούν μια «έντιμη, αξιοπρεπή και λειτουργική πρόταση» για διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι με τους συνομιλητές του είχε «διεξοδική συζήτηση για το που βρισκόμαστε και τους έδωσα», όπως είπε, «ένα «νέο πακέτο ιδεών μου για λύση για να το μεταφέρουν στις πρωτεύουσές τους. Απαιτούν (οι ιδέες) προσεκτική μελέτη και θα συνεχίσουμε το διάλογο σ' αυτή τη βάση».

Δεν έχω δώσει προθεσμία

Στην ερώτηση αν τους έδωσε κάποια προθεσμία για να απαντήσουν, ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε: «Δεν τους έχω δώσει οποιαδήποτε προθεσμία», σημειώνοντας ότι συνεννοήθηκαν να έχουν επικοινωνία σε δυο-τρεις εβδομάδες. Νομίζω ότι παίρνει κάποιο χρόνο για τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν αυτό το είδος των θεμάτων, οπότε θεωρώ ότι το στοιχείο του χρόνου δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο η προσεκτική μελέτη και ελπίζω (να υπάρξουν) κάποιες καλές αντιδράσεις».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν είναι ο ρόλος του ως μεσολαβητής να δώσει ιδέες υπό μορφή τελεσίγραφου και να πει πως είναι «οι τελευταίες προτάσεις», «αυτό είναι», υπογραμμίζοντας ότι έχει αυτή την αποστολή σχεδόν για δέκα χρόνια, από το 1999, και πριν ήταν ο μεσολαβητής για την ενδιάμεση συμφωνία το '94, οπότε, όπως είπε, «έχω ξοδέψει κάπου μεταξύ δέκα και δεκαπέντε χρόνια σ' αυτό το θέμα και μέσα σ' αυτό το διάστημα έχω συνομιλήσει με πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους, με πολύ εξαίρετους διαπραγματευτές από τις δυο πλευρές, υπουργούς, πρωθυπουργούς, προέδρους και νομίζω ότι έχω ακούσει και συζητήσει σχεδόν κάθε πτυχή του θέματος. Έτσι, οι ιδέες μου βασίζονται σ' ένα ευρύ φάσμα σκέψεων και λαμβάνοντας υπόψη το τι θα μπορούσε να είναι ένας λογικός διακανονισμός. Και κατά την άποψή μου, (οι ιδέες) αποτελούν μια έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική πρόταση για διευθέτηση. Προφανώς, εξαρτάται στις δύο πλευρές να εξετάσουν από το εθνικό τους συμφέρον και την πολιτική τους άποψη τι είναι σωστό γι' αυτούς».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ότι είναι το τέλος του δρόμου, προσθέτοντας: «Πρόκειται για δύο κράτη που ζουν δίπλα το ένα στο άλλο, γείτονες για χρόνια και πρόκειται να είναι γείτονες για πολλά χρόνια. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί και αυτό θα είναι πολύ ωραίο, αν διευθετηθεί όσο σύντομα γίνεται. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή βάση για διευθέτηση. Αλλά, δεν υπάρχει τέλος του δρόμου σ' αυτό το είδος των πραγμάτων».

Δεν αποκάλυψε όνομα

Στην ερώτηση ποια ήταν η νέα του πρόταση και να ήταν για το όνομα και αν γίνεται αναφορά στην εθνότητα και γενικά στα πάντα, όπως επίσης και αν περιλαμβάνεται μια διπλή φόρμουλα για το θέμα του ονόματος, ο ειδικός μεσολαβητής του διεθνούς οργανισμού, απάντησε ως εξής:

«Δεν πρόκειται να σας πω τι υπάρχει στην πρόταση. Πιστεύω ότι είναι μια βάση για μια διευθέτηση, σύμφωνα με τη γνώμη μου"

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» είναι ένα «καλό όνομα», απέφυγε να απαντήσει, ενώ ερωτώμενος αν υπάρχουν άλλα ονόματα στην πρότασή του, επανέλαβε: «Δεν πρόκειται να σας πω τι είναι μέσα (στην πρόταση). Για μένα είναι κάτι για τα μέρη, να σκεφτούν σοβαρά ως βάση για μια διευθέτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το λάβουν σοβαρά υπόψη».

Σε άλλη ερώτηση αν νομίζει ότι τώρα μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα, δήλωσε: «Η απόφαση για γεφύρωση του χάσματος έρχεται από τα μέρη. Όπως είπα, νομίζω ότι τους έδωσα κάποιες ιδέες που κατά τη γνώμη μου είναι μια αξιοπρεπή και λειτουργική διευθέτηση».

Στην ερώτηση αν θα περιμένει (τις απαντήσεις) μέσω τηλεφώνου ή θα περιμένει τους διαπραγματευτές να επιστρέψουν και λόγω του γεγονότος ότι «στην άλλη πλευρά, προφανώς, υπάρχει κάποια διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο κέντρων εξουσίας, Πρωθυπουργού και Προέδρου, μήπως αυτό αναστέλλει την προσπάθειά σας;», σημείωσε τ' ακόλουθα:

«Σχετικά με τις λεπτομέρειες για να πάμε μπροστά, είμαι πάντα σε επαφή με τους συναδέλφους μου εδώ και θα κάνουμε ό, τι είναι καλύτερο για την περίσταση. Εμείς, μερικές φορές, μιλάμε στο τηλέφωνο, μερικές φορές έχουμε συναντήσεις, όπως η σημερινή, μερικές φορές έχουμε χωριστές συναντήσεις, μερικές φορές πηγαίνω στην περιοχή, αυτό εξαρτάται από το τι είναι χρήσιμο κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Λοιπόν, αυτό δεν έχει αποφασιστεί. Όλοι αποφασίζουν ότι όποιο είναι αμοιβαίο στις δύο πλευρές και να βρω το πιο χρήσιμο μέσο για να προχωρήσουμε. Τα εσωτερικά ζητήματα, σε μία από τις χώρες στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι κάτι, που, ξέρετε, επηρεάζει εμένα. Είναι ένα εσωτερικό θέμα και η δουλειά μου είναι να το αντιμετωπίσω μεταξύ δύο κρατών, δύο μελών των Ηνωμένων Εθνών και νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι ήταν αποτελεσματικό. Δεν εμπλέκομαι σε εσωτερικά θέματα και προσπαθώ να τα αποφύγω.

Στην ερώτηση αν συναντήθηκε με τον κ. Ντάνιελ Φριντ (υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) πριν τη συνάντηση ή χθες, απάντησε αρνητικά.

Τέλος, στην ερώτηση τι θα συμβεί αν (τα μέρη) απορρίψουν αυτή την πρόταση και δεν θέλουν να συμφωνήσουν, και δεύτερο, αν αυτή (η πρόταση) εγκαταλειφθεί για πάντα ή αν ο ίδιος θα επιλέξει το δρόμο της «σολομώντειας λύσης», ο κ. Νίμιτς απάντησε ως εξής:

«Πρώτον, δεν είμαι Σολομών. Ο Σολομών ήταν ένας βασιλιάς και έδιδε εντολές... Δεν είμαι βασιλιάς, δεν έχω αρχή. Είμαι διαμεσολαβητής και τι θα συμβεί στο μέλλον εξαρτάται από τα μέρη. Είναι προφανές ότι το καλύτερο μέλλον θα είναι η ρύθμιση αυτού (του ζητήματος) σήμερα και να ασχοληθούν με κάποια θετικά πράγματα στην περιοχή. Δεν ανησυχώ για το μέλλον».

Μεϊμαράκης: Προϋπόθεση η επίλυση για την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Οχρίδα, ανέφερε ότι είναι σαφές σε όλους πως αν δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα έκανε τα απαραίτητα βήματα για να βρεθούμε στη μέση της διαδρομής για το ζήτημα της ονομασίας. Αν και η άλλη πλευρά κάνει τα απαραίτητα βήματα, τότε μπορεί να κλείσει οριστικά το πρόβλημα αυτό και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί την ΠΓΔΜ φιλική χώρα και αυτό αποδεικνύεται και από τη δραστήρια επιχειρηματική ελληνική παρουσία στα Σκόπια. Τόνισε δε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν εμπόδισε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, καθώς θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη συντελεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας των Βαλκανίων.

Μέρκελ: Ευχές για ταχεία επίλυση

Η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, την ευχή για μία ταχεία επίλυση του θέματος της ονομασίας για την ΠΓΔΜ.

«Συμφωνήσαμε» - είπε η κα Μέρκελ - «στο ότι μία ταχεία λύση στη διαμάχη για την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι αναγκαία». Θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για μία συνεκτική εξέλιξη στην περιοχή», πρόσθεσε η καγκελάριος, αναφερόμενη κυρίως στην πορεία σύγκλισης των βαλκανικών χωρών προς τις ευρωατλαντικές δομές, όπου, ως γνωστόν η Αλβανία, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ λόγω του ελληνικού βέτο, έχει λάβει την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επειγόντως λύση για το Σκοπιανό ζητούν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στην Οχρίδα, συναντήθηκε διαδοχικά το μεσημέρι με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκέιτς κάλεσε την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να βρουν λύση για το θέμα της ονομασίας.

«Ενθαρρύνουμε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα να βρουν επειγόντως λύση στο θέμα της ονομασίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες»,τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Γκέιτς απάντησε: «Υπάρχει ένας δρόμος μόνο για το ΝΑΤΟ, αυτός ο οποίος βασίζεται στην αρχή της ομοφωνίας. Αυτό δεν ισχύει μόνο για σάς, αλλά και για άλλες χώρες. Η κατάσταση μπορεί να είναι σύνθετη, εμείς, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη «σθεναρή», όπως τη χαρακτήρισε, υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο της ΠΓΔΜ, όσο και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.

Τέλος, ο κ. Γκέιτς κάλεσε τους ομολόγους του των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με δεδομένη τη βελτίωση, όπως είπε, της κατάστασης στο Ιράκ, να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους από τη χώρα αυτή στο Αφγανιστάν, όπου υπάρχει ανάγκη.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2411&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote